10 tipova veza koje mogu postati toksične

10 tipova veza koje mogu postati toksične© Pixabay

Ako si u nekoj od ovakvih veza, počni pakirati kofere i bježati glavom bez obzira

Svake godine više od 12 milijuna ljudi su žrtve nasilja od strane partnera. A taj je broj šokantan, kao i činjenica da zlostavljanje nije jedini znak toksične veze. Izolacija, osjećaj straha pa čak i osjećaj pretjerane odgovornosti, signali su da bi trebala dvaput razmisliti o tome trebaš li nastaviti biti u takvoj vezi.

Donosimo ti 10 tipova veza koje su toksične i u kojima ne bi trebala ostati. Glavna stvar je prihvatiti istinu ako se prepoznaš u bilo kojoj od ovih situacija. I ovo će biti prvi korak ka uvođenju promjena u svoj život.  
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #COUPLEGOALS (@_couple__23) on

 

'Postojimo samo nas dvoje' 

Izolacija je jedan od načina da te partner veže za sebe. Možeš to osjetiti ako te bolja polovica pokušava uvjeriti da ste "samo vas dvoje" dovoljni i čini te da se osjećaš kao da ste sami protiv ostatka svijeta. Činjenica je da se na prvi pogled takvo ponašanje može činiti kao znak bliskosti i naklonosti. Ali, stvari mogu ispasti ozbiljnije i tvoj partner te može pokušati kontrolirati na ovaj način.

Ako se skrivaš od cijelog svijeta, tvoja voljena osoba postaje tvoj svijet i on počinje misliti da ti u potpunosti pripadaš njemu. S vremenom možeš postati ovisna o partneru i svojoj izolaciji i bit će ti teško graditi odnose izvan ove.

 

via Giphy 

 

'Ti ne vrijediš'

Trebala bi razmisliti o svojoj vezi ako te partner stalno vrijeđa, ponižava ili prijeti. Takvo ponašanje može dovesti do smanjenja tvojeg samopoštovanja i natjerati te da vjeruješ u svoju bezvrijednost. I u nekom trenutku, bez da to primijetiš, počinješ vjerovati da zaslužuješ sve ove uvredljive riječi i postupke kojedobivaš.

Uz to, može uzrokovati psihološku traumu i dovesti te do depresije. I naravno, sve to može uzrokovati puno stresa. Ali, to nije sve. Emocionalno zlostavljanje može biti prethodnica fizičkog nasilja.
 

"Ti uvijek griješiš" 

Svi radimo pogreške, ali to nije razlog za stalne kritike. Tvoj partner može prikriti osudu svakog tvog postupka tako da kaže kako je samo brutalno iskren. Ali, u stvarnosti to je napad i oni uživaju okrivljavati tebe i imaju želju ukazati na tvoje mane. Ovako pokazuju svoju superiornost i uvjeravaju te da znaju bolje od tebe.

Kritika smanjuje tvoje samopouzdanje i čini da sumnjate u ispravnost svojih postupaka i odluka. Moraš se braniti od napada na svoju osobnost. Uzgred, to je i jedan od glavnih razloga prekida odnosa i može dovesti do razvoja prezira. 
 


via Giphy 

 

"Napravi to!" 

Koliko često te partner tjera da radiš stvari koje ne želiš raditi? To mogu biti izravni zahtjevi, upute ili zabrane, a mogu se postići manipulacijom. Vrlo je opasno jer te tjera da imaš granice i nedostatak slobode i da moraš birati. Izbor je uvijek u korist tvog partnera.

On ti može prijetiti neugodnim posljedicama ako mu ne budeš ugađala. Pritisak donosi puno stresa i što je najvažnije, stvara osjećaj nemoći. Također, oduzima ti osjećaj slobode i tvoju sposobnost da slušaš sebe i svoje želje.
 

 


via Giphy 

 

"Nisam siguran" 

Ako tvoj partner stalno mijenja planove i unosi neizvjesnost u zajedničku budućnost, možda ćeš se osjećati kao da se igra s tobom. Partner to može učiniti ako se boji sljedeće faze u razvoju vašeg odnosa. To može biti i pokazatelj da tvoja bolja polovica nije sigurna u vezu i da možda razmišlja o nekom drugom.

Nedosljednost se može vidjeti i u čestim promjenama raspoloženja partnera. To, naravno, utječe na tebe i može dovesti do prepirke i nesporazuma. Moraš se prilagoditi i biti oprezna da bi uhvatili i najmanju promjenu u raspoloženju svog partnera i zbog toga ćeš se stalno brinuti. Te promjene raspoloženja također bi mogle biti znak psihijatrijskih poremećaja.
 

"Nije me briga za tebe" 

Sve uložiš u vezu, a partner se ponaša kao da to nije velika stvar. Pokušavaš riješiti probleme i radiš na svojim manama, ali voljena osobu nije briga. Napokon, daješ svoju ljubav, a tvoj partner ostaje ravnodušan. Zvuči li to poznato? Ako je tvoj odgovor potvrdan, trebaš prekinuti.

Činjenica je da tvoj partner nije baš zainteresiran za tebe ili vaš odnos i da sve uzima zdravo za gotovo. Nedostaje ravnoteža u vašim zajedničkim naporima u održavanju ljubavi. Želiš osjetiti ljubav, ali bolja polovica ti to ne može pružiti. Konačno, umorit ćeš se od neprestanog ulaganja u vezu, dok će on biti hladan i ravnodušan.
 


via Giphy 

 

"Mogu li mu vjerovati?" 

Povjerenje je važan aspekt veze. To omogućuje partnerima da se otvore jedno drugome i budu iskreni. Kad sumnjaš da se tvom partneru ne ože vjerovati, mogu se javiti anksioznost, brojni sukobi pa čak i depresija. To te sprečava da imaš jaku i zdravu vezu. Ako se ovo nastavi, može razviti pitanja povjerenja koja će te ometati, ne samo u ljubavi, već i u drugim društvenim vezama.

"Gdje si, s kim si i što radiš?" 

Stalna kontrola može uništiti i najljepše osjećaje i sklonosti. A provjera telefona i društvenih mreža nije jedini način da te prati. Partner koji kontrolira može se očitovati u različitim aspektima odnosa: može te spriječiti da budete sama, odrediti zabrane i zahtijevati detaljno izvješće o svakom koraku koji poduzmeš.

Sve to potiskuje tebe i tvoju slobodu. Takvo ponašanje može biti praćeno ekstremnom ljubomorom i paranojom prema tebi. Možda ćeš osjećati da ti nije ostalo ništa osobno i da svaki tvoj postupak ocjenjuje partner u smislu njihovog razumijevanja i želja, bez obzira na tvoje potrebe i osjećaje.

"Ti si kriva za sve" 

Partner pokušava prebaciti odgovornost na tebe zbog svega što se događa u vašem životu i u vašoj vezi. Prvo, u slučaju neuspjeha ili problema kriva si samo ti i moraš ispraviti sve svoje pogreške. Drugo, partner smanjuje sve obveze i odgovornosti i za sve moraš biti odgovorna.

Očito, to može negativno utjecati na tvoje osjećaje i odnos u cjelini. Stalno se možeš osjećati krivom, izgubiti povjerenje u sebe i svoje sposobnosti i osjetiti ogroman teret odgovornosti. To te deprimira i ruši. Vi biste oboje trebali biti odgovorni i dijeliti dužnosti i rješavati  probleme zajedno.
 

 


via Giphy 


 

"Ti imaš probleme" 

Možda ćeš se osjećati nesigurno i na fizičkoj i na emocionalnoj razini. U oba slučaja to su sigurni znakovi o kojima biste trebali razmisliti kad odlučiš želiš li nastaviti vezu. Ne bi trebala živjeti u stalnom strahu da će osoba upotrijebiti fizičku silu. Ne doživljavanje emocionalne sigurnosti također je grozno stanje u kojem se nalaziš jer osjećaš da se ne možeš pouzdati u svog partnera, vjerovati mu ili im računati na podršku. Možda ćeš imati sumnje i nevjerice u budućnosti svoje veze. Veza između vas s vremenom će se raspasti i osjetit će te se  udaljeni jedno od drugog.


(FOTO: Pixabay) 
 

 
Komentari
+2