10 načina kako primijetiti verbalno nasilje u vezi (i što učiniti)

10 načina kako primijetiti verbalno nasilje u vezi (i što učiniti)© www.profimedia.hr

Što sve uključuje verbalno zlostavljanje? Donosimo ti najčešće obrasce koji će ti pomoći prepoznati da se nalaziš u toksičnoj vezi

Već dobro znamo da je ljubav slijepa. Ustvari, toliko je slijepa da ponekad ne možemo ni vidjeti da smo u toksičnoj vezi. Može nam biti teško shvatiti da osoba koju toliko volimo može imati tako opasne i grozne osobine. Čini se nevjerojatnim da bi se osoba za koju smo mislili da je tako posebna i nevjerojatna, mogla u trenutku pretvoriti u nekoga tako groznog.

Naravno, nitko od nas nije savršen. Svi se mijenjamo i sazrijevamo na različite načine. U većini slučajeva sukob se može riješiti učinkovitom komunikacijom. Ali kada si u nasilnoj vezi, najbolje što možeš učiniti je samo otići. Nikad ne bi trebala biti s osobom koja te zlostavlja, bilo fizički ili psihički.

Verbalno nasilje je i dalje nasilje

Nasilje nije uvijek psihičko ili seksualno u vezi. Kad tvoj partner stalno koristi određene riječi kako bi te vrijeđao, zamjerao, manipulirao, nadvladao i čak te natjerao da ga se bojiš, tada te verbalno zlostavlja.

Ustvari, postoje različiti obrasci verbalnog zlostavljanja koji otežavaju njegovu identifikaciju. Zlouporaba dolazi u mnogim oblicima, od kojih nisu svi fizički. Kad netko više puta koristi riječi za ponižavanje, zastrašivanje ili kontrolu nekoga, to se smatra verbalnim zlostavljanjem.

To se može dogoditi u svim vrstama odnosa, bilo romantičnim, u odnosu između roditelja i djece ili čak profesionalnim odnosima. Verbalno zlostavljanje može ozbiljno utjecati na tvoje mentalno i emocionalno zdravlje, a također može dovesti i do drugih zdravstvenih problema.
 
(Foto: Pexels)
 

Je li u pitanju verbalno zlostavljanje ili samo svađa?

Svađe se događaju u svim odnosima. To je normalno i zdravo. Mi vrištamo i vičemo, svađamo se i možda čak izgovorimo neke ružne riječi, ali onda se ispričavamo i pokušavamo riješiti i poboljšati stvari. Međutim, kada se konstantno osjećaš poniženo i loše zbog riječi svog partnera i to utječe na tvoje samopoštovanje i samopouzdanje, tada je to verbalno zlostavljanje i to nije normalno.
Evo nekoliko upozoravajućih znakova koji ti mogu pokazati da si verbalno zlostavljana:
  • Osoba te više puta ponižava i vrijeđa.
  • Kasnije će možda reći da je sve to bila šala i da si previše osjetljiva u vezi s tim.
  • Osoba neprestano vrišti i viče na tebe. 
  • Iznenada se nađeš u svađi i optužena si da si je pokrenula iako nisi.
  • Argumenti dovode do ranije nepovezanih pitanja ili pogrešaka koje si učinila u prošlosti.
  • Osoba se ponaša kao žrtva i snosi svu krivicu na tebe.
  • Svaki put se osjećaš krivom.
  • Osoba može biti društveno šarmantna, ali često se ponaša vrlo agresivno s tobom u privatno.
  • Osoba pokušava kontroliratitvoje odluke i upada u tvoj osobni prostor.
  • Osoba se ponaša vrlo agresivno i pokazuje tendenciju postajanja nasilnom, ali nikad fizički.

Ako nisi sigurna zlostavlja li te partner verbalno ili je to samo uobičajena svađa, tada će ti ovih 10 najčešćih obrazaca verbalnog zlostavljanja pomoći da pronađeš objašnjenje:
 
Vrijeđanje

Obraća li ti se partner uvredljivim imenima? Ako tvoj partner konstantno izgovara agresivne fraze dok razgovara s tobom, onda te sigurno verbalno zlostavlja.

Ovo nije zdrav način komunikacije u bilo kojem odnosu. U zlostavljačkoj vezi, partner će te vrijeđati sve dok ne udovoljiš njegovim zahtjevima. Možda će se čak 'šaliti' i pritom te zvati ponižavajućim imenima 'od milja'.

Primjer:

'Ovo je razlog zbog kojeg svi misle da si glupa.'

'Preglupa si da bi razumjela.'
1/11
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2