Za ruke znaš da ih treba prati, ali treba li se češće i tuširati zbog koronavirusa?

Za ruke znaš da ih treba prati, ali treba li se češće i tuširati zbog koronavirusa?© Pexels

Posebnu pažnju u ovo vrijeme treba posvetiti higijeni - ruku, tijela, prostora u kojem boraviš


Najčešće rečenice koju posljednjih dana možeš čuti su: "Peri ruke" i "Peri ruke najmanje 20 sekundi". Sapun i voda ubijaju virus koji je, mogli bismo reći, izuo svijet iz cipela. No, treba li osim pranju ruku, posebnu pažnju posvetiti i tuširanju?

S obzirom da su preporuke zdravstvenih djelatnika da, ako kašlješ, kašlješ u lakat, dobro bi bilo i njega prati češće. Naravno ako nosiš kratke rukave. Ako si u dugima, ne kašlješ direktno na kožu. Tada je dobro mijenjati majice redovito.
"Ako imaš golu gole ruke i kašlješ u lakat, možda ćeš htjeti oprati taj lakat. Ali tabane ne trebaš ribati više, no inače", kaže za portal Well and God mikrobiolog Jason Tetro, autor knjige The Germ Files. 


(FOTO: Pexels)

Dermatolog Joshua Zeichner za isti portal dodaje kako se treba tuširati svaki dan i pritom koristiti sapun ili gel za tuširanje na cijelom tijelu, a ne samo na pojedinim područjima poput pazuha, intimne zone i tabana. Dodaje da bi i kosu trebalo svakodnevno prati. 
Drugim riječima, bolje spriječiti, nego liječiti. S obzirom da virus možemo isprati s tijela, redovito tuširanje dobar je način da se zaštitimo od njega.

Još jedna bitna stvar, a o kojoj možda ne vodiš računa je čistoća bočica u kupaonici. "Ako neki od proizvoda u kupaonici dijeliš s ukućanima, operi ga dobro sapunom nakon korištenja, odnosno prije, no što ga proslijediš nekome drugom", dodaje Teatro. Na taj način umanjit ćeš rizik da virus prijeđe na nekog drugog tko će koristiti tuš. 


via Giphy
 
 
Komentari
+2
 
87dea
  • 20.3.2020 8:25:52
  • Bodova: 14118
  • Prijavi
Tko se to tušira,a da ne stavlja gel na svaki dio tijela? Mada opet ništa me ne bi trebalo čuditi kod ljudi.