Saznale smo što ti tvoji nokti mogu reći o tvom zdravlju

Saznale smo što ti tvoji nokti mogu reći o tvom zdravlju© Unsplash

Što znači bijeli polumjesec na tvom noktu, a što o tvom zdravlju govore krhki i lomljivi nokti - imamo odgovor na sve

Kada ti nešto nije u redu s kožom, znakovi su često očigledni, što znači da ih možeš i osjetiti i vidjeti. Na primjer, naučila si kako uočiti prištić prije nego što se pojavi, a možeš prepoznati i suhu kožu kada se počne guliti. Tako ti i tvoji nokti mogu reći ponešto o tvom zdravlju, čak iako su stalno prekriveni lakom.
 

Nokti su građeni od keratina, koji se nalazi i u tvojoj koži, ali i u kosi. U noktu je keratin kompaktniji i ima više slojeva, što površinu čini tvrdom, a pruža zaštitu ležištu nokta. Ova sličnost u strukturi važna je jer kao što ti koža može reći puno toga o tvom zdravlju, tako mogu i nokti.

Nokti nezdravog izgleda mogu ti ukazati da se radi o većem problemu s tvojim cjelokupnim zdravljem, a saznale smo i što o tome misle stručnjaci. Izdvojile smo pet znakova na koje trebaš pripaziti kada je riječ o tvojim noktima - i što oni govore o tvom zdravlju.


1. Bijeli polumjesec na lunuli nokta

Normalan oblik lunule ili polumjeseca je mali, i on samo malo viri iz tvoje kutikule. Ako ti je polumjesec malo blijed, to uopće nije razlog za zabrinutost. Kod zdravih noktiju, lunule su bjelkaste boje i zauzimaju mali dio nokta. Međutim, ako bijeli dio nokta naraste i počne preuzimati polovicu nokta ili više, to postaje drugačija priča. "To se zove Terryjevi nokti, i to je pokazatelj sistemskih bolesti, od bolesti jetre do zatajenja srca", za Allure kaže Ellen Marmur, certificirana dermatologinja.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Keverlin Silvestre ?? (@keverlinsilvestre)


To se razlikuje od sićušne bijele crte koja se može pojaviti prema dnu nokta i koja se kreće prema gore - to jednostavno može biti uzrokovano fizičkim oštećenjem nokta. U slučaju Terryjevih noktiju, polovica ili više cijelog nokta bit će bijeli.
 

2. Lomljivi i slabi nokti

Kao i kod mnogih stvari koje se odnose na zdravlje, i lomljivi i slabi nokti mogli bi biti uzrokovani nizom različitih stvari - od stresa, pretjerane konzumacije alkohola, općeg starenja i nedostatka vitamina. Najčešće se, međutim, primjećuje kod pacijenata s lošom prehranom. Neki od najčešćih nedostataka vitamina koji mogu pridonijeti lomljivim, slabim noktima uključuju vitamine B, uključujući biotin, vitamin D i željezo. "Krhki, slabi i suhi nokti često su uzrokovani nedostatkom željeza", objašnjava nutricionistica Carielle Nikkel. "Iako je vodeći znak nedostatka željeza umor, on se može očitovati i preko lomljivih noktiju ili noktiju u obliku žlice."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jas It So Happens (@jasitsohappens)


Sljedeći najčešći krivac za slabe i lomljive nokte je - stres. "Kada je tijelo pod stresom, ono ima ograničenu opskrbu hranjivim tvarima koje se šalju vitalnim organima, kao što su mozak i srce, i odvode ih s 'manje važnih' mjesta, poput kose i noktiju", objašnjava Gary Goldenberg, certificirani dermatolog.
 

3. Crne ili smeđe pruge

Od svih znakova noktiju na koje je potrebno pripaziti, ovaj je možda najvažniji - čim se pojavi smeđa pruga koja počinje na kutikuli, to je znak za brigu. To se naziva melankolija, a definira se kao crna ili smeđa pigmentirana pruga na ležištu nokta, objašnjava Goldenberg. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Nourish Beauty And skin (@nourishbeauty1)


U većini slučajeva je benigna, međutim, u nekim okolnostima može biti znak melanoma, najsmrtonosnijeg oblika karcinoma kože, "koji može biti opasan ili čak opasan po život, budući da se radi o kanceroznoj leziji", ističe Goldenberg. Ako primijetiš da se na ležištu nokta formira smeđa linija, obično okomito, tada je pametno zakazati pregled kod svog dermatologa.
 

4. Vodoravni 'grebeni'

Vodoravni redovi uzdignutih grebena na samom noktu, a ne na ležištu nokta, mogu biti uzrokovani traumom samog nokta, ali oni također mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg. Osim fizičke traume na ležištu nokta, poput, primjerice,  zabijanja prsta u vrata automobila, vodoravni grebeni "također mogu ukazivati na pothranjenost, psorijazu ili problem sa štitnjačom", objašnjava Marmur. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

For week 2 of my nailcation I wore this Nourishing Nail Treatment by @786cosmetics which can be worn alone or as a base coat. . It’s supposed to promote stronger and smoother nails in just 3-4 weeks. They say you can remove it after a few hours, which suggest the benefits take effect quickly. . I also have their Deep Nutrition Treatment (pink color), which claims those same benefits. However, I chose to wear this one because it also contains keratin and an ingredient which is supposed to help minimize future breakage. . Anyway, this is only my second week wearing it, so it’s to soon to say how well it works. Hopefully it does, but if not... I’ll at least have two pretty sheer polishes that are also treatments. Swipe to see this Nourishing Nail Treatment (white) vs. the Deep Nutrition Treatment (pink). . . . . . . #786cosmetics #786treatments #786deepnutritionnailtreatment #786nourishingnailtreatment #nailcare #nailtreatment #nailhealth #healthynails #weaknails #strongnails #nourishednails #nailcation

Objavu dijeli POLISHED + DESIGNED (@polished_and_designed)

5. Infekcija crvene boje

"Nokti i vrh prsta su zatvoreni odjeljak, tako da ako nokat postane previše otečen ili ako primijetiš infekciju, to može prekinuti cirkulaciju", objašnjava Marmur. Ako ustanoviš da su tvoji nokti ili pojedinačni nokat crveni, natečeni ili ako primijetiš infekciju, odmah se javi doktoru.
 
Komentari
+2