Može li se spriječiti proširenje pora?

Može li se spriječiti proširenje pora?

Postoje brojne metode koje mogu pomoći u suzbijanju proširenja pora jer kada se one jednom prošire, povratak na prvotno stanje je nemoguć

Proširene pore na licu mogu prilično narušavati estetski izgled i odavati dojam da ste stariji ili da imate problema sa zdravljem kože. Poznato je da su pore na koži njezin sastavni dio te omogućuju da vaša koža ostane lijepa i zdrava. Ulje koje proizvode lojne žlijezde, izlazi upravo kroz te pore, no kod određenih osoba događa se da se pore prošire, postanu vidljivije, čime je ljepota kože u tom slučaju narušena. Koji je razlog tome?

Proširene pore na koži lica najčešće se javljaju kod osoba koje imaju masnu kožu ili pak kod osoba starije životne dobi, a razlog tome je gubljenje elastičnosti. Komedoni također mogu biti uzrok proširenih pora, no ako reagirate na vrijeme, oni se mogu prilično uspješno spriječiti. Tu je naravno i začepljenje pora koje, također, dovodi do istog rezultata.

Njega lica

Postoje brojne metode koje mogu pomoći u suzbijanju proširenja pora jer kada se one jednom prošire, povratak na prvotno stanje je nemoguć. No, postoje određene metode sprečavanja njihovog prekomjernog širenja, dok još nije prekasno.

Ono što je najvažnije da vodite osnovnu brigu o zdravlju vaše kože, što znači redovito čišćenje i vlaženje. Koristite samo lagana sredstva za čišćenje lica, mlaku vodu i čisti ručnik, a piling samo kako biste uklonili mrtve stanice kože i dubinske nečistoće. Eventualno možete nakon čišćenja koristiti blage tonere koji će ukloniti nečistoće, no ne preporučamo njihovu svakodnevnu upotrebu jer oni najčešće isušuju kožu, što pak dovodi do pojačane proizvodnje sebuma, a s time i proširenja pora.

Jedno od najprirodnijih i najjednostavnijih sredstva za smanjenje pora je svježa pasirana rajčica. Kako bi još poboljšali rezultat u pasiranu rajčicu dodajte zobeno brašno. Za kratkotrajniji efekt sužavanja pora možete koristiti led. Ujedno, izlaganje lica pari, također može pomoći u pročišćavanju pora i njegovom sužavanju. Mirkodermoabrazija je uspješna metoda smanjenja proširenih pora. Tom metodom uklanja se gornji sloj kože koji je mrtav, jer se ispod tog sloja nalazi lijepa i glatka koža. Tu su naravno i različiti tretmani laserom protiv starenja kože koji osim u uklanjanju bora koriste i u suženju pora.

Glina i puder


Za sužavanje pora možete koristiti maske za lice na bazi gline koje će iz vaše kože izvući sve nečistoće i upiti masnoću, a izvrsno je to što nisu agresivne. Nakon maske od gline, vaše lice će biti čisto, imat će zdrav i prirodan sjaj, a vaše pore će se biti na putu oporavka. Ono što je zaista jedan od najgorih efekata što se tiče proširenih pora je da se s one s nanošenjem pudera još više ističu. Kako biste spriječili taj efekt, vrlo je važno da stavite dobar puder kao podlogu, kako biste popunili sve nedostatke. Naravno, to ne znači da na lice morate staviti debeli sloj pudera. Ono što je važnije da vaš puder kojeg koristite kao podlogu u sebi nema ulja, nego da je baziran na vodi i da je kvalitetniji, što znači da je na koži dobar efekt i s tankim slojem. S debelim slojem pudera, vaše pore će biti vidljivije nego ikad.

Još nekoliko savjeta...


Nažalost, ako je vaša koža genetski sklonija proširenju pora, vrlo teško ćete u potpunosti suzbiti njihovo proširenje, no kao što smo već naglasili, uvijek postoji mogućnost suzbijanja njihovog pretjeranog širenja. Ono što trebate znati je da vam niti jedna krema neće suziti jednom proširene pore. Krema može pomoći da se one ne prošire. Dakle, trebate djelovati preventivno. Neprestano istiskivanje prištića može ostaviti kao posljedicu proširene pore, koje mogu poprimiti i izgled ožiljaka.

Evo još nekoliko praktičnih savjeta:
 1. Prije spavanja i nakon što se probudite i umijete nanesite kremu koja u sebi nema ulja. Kreme koje vlaže vašu kožu, mogu vam pomoći u smanjenju ili pak suzbijanju njihovog proširenja. Kreme i ostali preparati za lice na bazi ulja proširuju pore.
 2. Pojačajte uzimanje vitamina C i retinola. Neki stručnjaci naime vjeruju da upravo ta dva sastojka smanjuju pore. Naravno, zdrava prehrana je uvijek preporučljiva. 
 3. Tijekom dana čistom papirnom maramicom uklonite višak masnoće s lica i to laganim utiskivanjem.

(vam)
 
Komentari
+2
 
suncica-negra
 • 1.1.2013 22:41:34
 • Bodova: 19246
 • Prijavi
Opet sve ovisi o genetici i načinu života...
tnx-ende
 • 15.2.2011 11:04:13
 • Bodova: 10491
 • Prijavi
umivanje u ledenoj vodi..........cijeli život i ten kao porculan;)))))))))))
lejdi
 • 14.2.2011 19:37:13
 • Bodova: 23521
 • Prijavi
U osnovnoj skoli sam imala dosta velik problem sa aknama. svi su mi govorili da ih ne diram da ce proci. Međutim, nije istina. I dan danas bih imala akne da mi jedna kozmetičarka nije preporučila preparate protiv akni. Do tada sam akne uvijek gnajvila, istiskivala, pokusavala ukloniti, isušivala kožu, probavala sve i svašta od maski iz kućne radinosti do raznih tonika i seruma. istiskujuć akne barem me nisu boljele, iako je i dalje bilo crveno a često bi nastala i krastica. ali to mi je bilo draže jer barem nije bilo natečeno i bolno. svi su govorili da ce mi od istiskivanja ostati rupe, ali NISU! NISTA MI SE NIJE DOGODILO! a mojoj prijateljici koja bi tek tu i tamo znala dobiti pokoju aknu je odjednom buknilo lice kroz mjesec dana, neki dermatitis joj zahvatio vrhove obraza i ostavio velike rupe. PA TI BUDI PAMETAN I SLUŠAJ PRIČE .RADI PO SVOM!