Još ne koristiš kokosovo ulje u svojoj beauty rutini? Evo nekih razloga zašto bi ga trebala početi koristiti

Još ne koristiš kokosovo ulje u svojoj beauty rutini? Evo nekih razloga zašto bi ga trebala početi koristiti© Unsplash

Kokosovo ulje iznimno je svestrana namirnica. Koristi se za kuhanje i pripremu zdravih deserata, ali i za jačanje i otpornost kose i noktiju

Kokosovo ulje je prije nekoliko godina postalo pravi hit na tržištu. Danas ga možemo kupiti u gotovo svakom supermarketu, a postalo je nezaobilazni dio kuhinje osoba koje vode računa o svome zdravlju. No osim u kulinarstvu, kokosovo ulje ima odličnu primjenu u svijetu ljepote. 
  
Jedinstvena struktura i sastav kokosovog ulja izdvajaju ga od ostalih ulja koje koristimo u kuhinji. Zasićene masne kiseline čine preko 90% sastava kokosovog ulje. Znamo da zasićene masne kiseline iz maslaca i životinjskih masnoća nisu dobre za naše srce, no ovo ulje je nešto drugačije. Svakodnevna konzumacija kokosovog ulja zapravo štiti tvoje srce, a tajna je u sastavu. Ulje dobiveno iz kokosovih oraha sadrži cijelu lepezu masnih kiselina što ga čini odličnim za zdravlje i regulaciju kolesterola u krvi


(Foto: Pexels)

A osim za srce, ovaj široki spektar masnih kiselina čini ga odličnim za kosu i nokte. Molekule ulja dovoljno su sitne i slične strukturi onih u noktima i kosi da bi prodrle u strukturu i tako ih njegovale. Većina ostalih ulja jednostavno se zadržava na površini vlasi i nokta i time ne možemo osjetiti sve benefite. 

Iako postoje i druga ulja koje prodiru u srž vlasi i nokta, ona su obično puno skuplja i teže dostupna. Tako da je cijena kokosovog ulja još jedna velika prednost. No kod kupovine trebaš obratiti pažnju da kupuješ ekstra djevičansko kokosovo ulje jer je ono najčišće i ne sadrži duge štetne kemikalije koje se mogu pronaći u drugim oblicima ulja. Također, takvo ulje nema okusi i miris što znači da ga možeš koristiti za pripremu slanih i slatkih jela te da neće ostavljati miris na kosi. 


(Foto: Unsplash)

  
Štiti tvoju kosu i nokte

Kokosovo ulje štiti tvoju kosu puno bolje nego ostala ulja. Istraživanje je pokazalo da za razliku od suncokretovog ili mineralnog ulja, kokosovo ulje zadržava više proteina u tvojoj kosi i tako ju čini čvršćom i otpornijom. Tajna je u tome što kokosovo ulje prodire u samu vlas, a ne samo da se zadržava na površini. Isto je i s tvojim noktima. Redovita njega noktiju i kutikule kokosovim uljem rezultirat će čvršćim i otpornijim noktima.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CT HAIR ARTIST + EDUCATOR (@coloredbycaitlin) on

1/5
 
Komentari
+2
 
reana-
  • 26.5.2020 15:14:26
  • Bodova: 19646
  • Prijavi
Obavezno ga koristim, i za kosu i za tijelo, naročito ljeti
malikekoserk1
  • 26.5.2020 14:35:37
  • Bodova: 22982
  • Prijavi
Jako , jako dobra stvar, ništa mi tako lijepo ne omekša kosu kao kokosovo ulje.