Istražile smo dobrobiti glikolne kiseline za kožu, ali i kako je koristiti

Istražile smo dobrobiti glikolne kiseline za kožu, ali i kako je koristiti© www.profimedia.hr

U posljednjih nekoliko godina na tržištu se pojavilo pregršt novih proizvoda za njegu kože, a među njima i glikolna kiselina. Odlična je ako kožu želiš obnoviti i riješiti se ožiljaka od akni

Danas u trgovinama možemo pronaći beskonačno mnogo proizvoda za njegu kože. Neki od njih imaju sastojke koji zvuče pomalo zastrašujuće, poput salicilne ili hijaluronske kiseline. Glikolna kiselina još je jedan od tih sastojaka zato smo istražile o čemu se radi kako bi se i ti mogla upoznati s nijime.
  
Što je glikolna kiselina i kako djeluje?

Glikolna kiselina je najpopularnija alfa hidroksi kiselina (AHA) koja se koristi u njezi kože, a proizvodi se od šećerne trske. Kao i ostale alfa hidroksi kiseline, glikolna kiselina uklanja mrtve stanice kože s tvog lica i potiče obnavljanje mlade kože. Ono po čemu je glikolna kiselina posebna je to što ima znatno manju molekularnu masu od ostalih kiselina koje se koriste u kozmetici i zbog toga prodire dublje u kožu. Također, zbog toga je i puno nježnija i zato odlična ako do sada nisi koristila kiseline za kemijski piling. 

Princip na kojem djeluje je tako što slabi veze među gornjim, starim stanicama kože. Takve stanice je lakše ukloniti i otkriti mladi sloj kože. Također je dokazano da korištenje glikolne kiseline potiče prirodno stvaranje kolagena.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Skincare Signature (@theskincaresignature) on


Za koju vrstu kože je najbolja?

Glikolnu kiselinu mogu koristiti osobe svih tipova kože, čak i one s najosjetljivijom. Pomaže u borbi s hiperpigmentacijom, ožiljcima od akni i blago uklanja tamne mrlje. Čak i ako nemaš ovih problema s kožom, povremeni piling glikolnom kiselinom neće joj škoditi. Kemijskim pilingom umornoj koži vratit ćeš sjaj, a očistit ćeš i začepljene pore.

Kako koristiti glikolnu kiselinu?

U proizvodima ćeš pronaći razne koncentracije glikolne kiseline. Također ju možeš pronaći u obliku seruma, krema, maski i pilinga. Stručnjaci objašnjavaju da veća koncentracija glikolne kiseline prodire dublje u kožu, radi jači piling, ali isto tako i povećava šansu nuspojava. Zato je najbolje krenuti s proizvodima koji imaju manju koncentraciju, oko pet do 10 posto. Ako ne primijetiš nikakve nuspojave, možeš prijeći na veće koncentracije. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bondi Beauty (@bondibeauty) on


Koncentracija proizvoda također govori koliko bi ga često trebala koristiti. Proizvode koji imaju male koncentracije glikolne kiseline bi mogla koristiti nekoliko puta tjedno ili čak svaki dan, dok proizvode s visokim koncentracijama nemoj koristiti više od jednom u dva tjedna. 

Ono što nikako ne bi trebala koristiti u kombinaciji s glikolnom kiselinom su proizvodi koji sadrže retinol. Retinol u kombinaciji s kiselinama može iritirati kožu i izazvati pojavu crvenila. 

 
 
Komentari
+2