Inovacije u terapiji acne vulgaris

Inovacije u terapiji acne vulgaris

Stručni skup koji je okupilo domaće stručnjake iz područja dermatovenerologije, naglasio je važnost interdisciplinarnog pristupa u terapiji acne vulgaris

Stručno događanje pod nazivom  „Inovacije u terapji acne vulgaris“ održano je prošli petak u zagrebačkom hotelu Esplanade.  Skup posvećen stručnim i znanstvenim spoznajama u terapiji aknama, otvorila je prof.dr.sc. Mirna Šitum, prim.,dr.med  predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Sudionici su kroz četiri stručna predavanja imali priliku dobiti primjenjivo znanje o psihosocijalnim posljedicama akni, saznati više o mogućnostima pravovremene intervencije u liječenju acne vulgaris kao i korake koje svaki pacijent treba poduzeti kako bi unaprijedio zdravlje i očuvao kvalitetu kože. Skup je okupio više od 160 sudionika te se održao u suradnji s dermokozmetičkom markom La Roche-Posay.

Otvarajući skup, prof. Mirna Šitum  naglasila je kako se događanjima poput ovog stvara mjesto za razmjenu znanja i iskustva na dobrobit pacijenata te pozvala predavače da predstave najnovije  stručne  I znanstvene spoznaje u terapiji acne vulgaris. Podsjetimo, acne vulgaris je polimorfna upalna bolest koja najčešće zahvaća lice (99% bolesnika), a nešto rjeđe leđa (60%) i presternalnu regiju (15%). Radi se o jednoj od najčešćih dermatoza koja u različiom intenzitetu zahvaća gotovo sve osobe u adolesentnoj dobi snajvećom incidenciojm 13-16. godine života.


Prof. Meri Tadinac i prof. Mirna Šitum za okruglim stolom

Prof. dr.sc. Meri Tadinac govorila je o psihološkim aspektima acne vulgaris naglasivši kako se radi o bolesti koja znatno utječe na izgled pacijenata gdje se promjene događaju dominantno na licu, te može imati značajnog utjecaja na kvalitetu života i dovesti do psiholoških posljedica od kojih su najčešće nisko samopouzdanje, bijes, anksioznost i deprecija. Prof .Tadinac je dodala: „Budući da se anksioznost može smatrati ključnom od piholoških varijabli koja utječu na stanje kože kod pacijenta s aknama, važno je procijeniti potrebu za interdisciplinarnim pristupom liječenju te uključiti psihološke intervencije usmjerene na anskioznost poput savjetovanja ili kognitivno-bihevioralne terapije.“


doc.dr.sc. Zrinka Bukvić Mokos dr. med.

Dio sadržaja skupa bio je posvećen suvremenim smjernicama u liječenju acne vulgaris te posebnostima lokalne terapije. Predavanje doc.dr.sc. Zrinke Bukvić Mokos, dr. med s Klinike za dermatovenerologiju KBC Zagreb dalo je naglasak na odabiru liječenja te individualnom terapijskom pristupu svakom bolesniku. Doc. Bukvić Mokos govorila je  kako liječenje acni vulgaris ovisi o više čimbenika među kojima su težina kliničke slike, trajanje bolesti, rezultati prethodnog liječenja, tendencija nastanka ožiljka te postinflamatornih hiperpigmentacija. Doc. Bukvić Mokos izjavila je:”Vrlo je važno pravodobno započeti liječenje te odabrati ispravnu terapijsku metodu kako bi se ublažili simptomi bolesti, skratilo trajanje akne, spriječile komplikacije poput ožiljaka te spriječio recidiv bolesti.”


prof. Neira Puizina Ivić

Zanimljivo predavanje  o pogledu na mikrokosmos lojnica koje su ujedno i najodgovornije za nastanak akni odražala je prof. dr.sc. Neira Puizina Ivić, dr.med. s Klinike za kožne i spolne bolesti, KBC Split. Prof. Puizina Ivić govorila je početku lučenja sebuma koji započinje pojačano već i nakon prvih sati po porodu, a najjače je nakon tjedan dana. Potom opada da bi se pojačalo oko 9. godine života. Ujedno nastupom puberteta i djelovanjem dihidroepiandrosterona  na receptore epitela folikula, dolazi do pojačanog lučenja masnoće, manjka ceramida i linolne kiseline što doprinosi poremećaju propustljivosti folikularnog epitela. Za rezultat je pojačano orožnjavanje područja arkotrihijuma, pojava komedona s posljedičnim rupturama i upalnim promjenama.

U terapijskom smislu, navodi prof. Puizina Ivić nastoji se djelovati na – manjak ceramida i linolne kiseline čiji nedostatak pogoršava akne (procerad i poliamidne čestice linolne kiseline), hiperpigmentacija i pojačano lučenje masnoće (niacinamid i cink PCA), ovlaživanje (karate maslac), smanjenje upale (salicilna kiselina i LHA), broja koloniziranih bakterija (pirokton olamin, cink PCA)


Tamara Tuđek brand direktorica La Roche-Posay

Završno predavanje Tamare Tuđek, brand direktorice La Roche-Posay mo La Roche-Posay predstavilo je novitet u njezi problematične kože: EFFACLAR DUO [+]  -  korektivna njega koja sadrži pojačano djelovanje protiv nepravilnosti, spriječava nastanak tragova te ujednačuje teksturu kože lica.dalo je naglasak na  razumijevanje posljedica nepravilnosti kože. Tuđek je dodala kako jače nepravilnosti predstavljaju opasnost od trajnog oštećenja kože:  razvojni ciklus nepravilnosti može završiti dugotrajnim tragovima na koži lica u obliku crvenih ili smeđih pigmentacijskih mrlja.  Upravo je stoga 2014. godine La Roche Posay stvorio novu formula koja  sadrži patentiran ceramid Procerad™ koji aktivno djeluje protiv nepravilnosti te štiti od pojave crvenih ili smeđih mrlja.

Događanje je obillježio je zanimljiv okrugli stol kojim  se i službeno zatvorio stručni skup „Inovacije u terapiji acne vulgaris“.
 
Komentari
+2