Dugi nokti za vrijeme pandemije koronavirusa? Možda bolje ne

Dugi nokti za vrijeme pandemije koronavirusa? Možda bolje ne© www.profimedia.hr

Osim redovitog i pravilnog pranja, higijena ruku obuhvaća i druge stavke. Zato smo se istražile jesu li dugi nokti poželjni za vrijeme pandemije

Koja od nas ne voli tu i tamo otići na manikuru i provesti sat, dva neobavezno pričajući o svakodnevnim temama. Sad smo suočene sa situacijom da su svi saloni zatvoreni, a svakodnevna tema je postala pandemija novog koronavirusa, COVID-19.
 
Zato smo se upitale jesu li dugi nokti poželjni za vrijeme pandemije?

Virus, koji je prvi put prijavljen u kineskoj regiji Wuhan u prosincu 2019., doputovao je i do nas. Može se širiti bliskim kontaktom s osobe na osobu, preko kašlja i kihanja. Zato ćemo ponovno naglasiti koje su najvažnije mjere prevencije: često perite ruke, kad kašljete i kišete prekrijte usta nosom ili laktom, održavajte razdaljinu kod kontakta s drugim osobama i izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta.

Moguće je da osoba može dobiti COVID-19 tako da dodirne površinu ili predmet na kojem je virus, a zatim dodirne vlastita usta, nos ili možda oči, ali to se ne smatra glavnim načinom  širenja koronavirusa. Zbog toga je pranje ruku toliko važno. Najbolji način zaštite od COVID-19 je pravilno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja lica.

via Giphy

Problem kod dugih noktiju može biti što iako peremo ruke preporučenih 20 sekundi, ali možemo zanemariti učinkovito očistiti donju stranu nokta, dopuštajući da se prilikom trljanja nosa ili oka virus prenese.  Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u svojim smjernicama naglašava kako je njihova preporuka  kratki nokti i često rezanje istih, kako bi spriječili širenje bakterija i infekcija. Također,  izbjegavajte rezanje kožice oko noktiju jer ona 'djeluje kao prepreka koja sprječava infekciju'.

Iako su duljina i oblik osobna preferencija, možda ih je najbolje odrezati tako da ih je lakše održavati čistima - malo iznad vrhova prstiju.

Ako se ne želiš odreći svojih dugih noktiju, kako biti sigurna da su u potpunosti čisti?

Dr. Niket Sonpal, internist i gastroenterolog iz New Yorka, objasnio je za InStyle metodu pranja ruku. "Prvo namočite ruke toplom ili hladnom vodom. Zatim nanesite sapun", objasnio je. "Temeljito nanesite sapun na ruke, pazeći da dobro operete prste, stražnju stranu ruke, zapešća, i područje ispod noktiju - ako su dugi, potrošite dodatnih 20 sekundi na čišćenje noktiju." Za još veću čistoću noktiju, možete nositi sa sobom četkicu za nokte kako biste nježno protrljali donje strane noktiju dok perete ruke.


via Giphy

Što se tiče toga koliko često trebate prati ruke, to biste trebali raditi dosljedno - prije, za vrijeme i nakon pripremanja hrane, prije jela i nakon kašljanja i kihanja. A ako pranje ruku u tom trenutku nije opcija? Sljedeća najbolja stvar je dezinfekcija ruku, koja je najvažnija nakon dodirivanja gumbi u dizalu i kvake na vratima. Sredstvo za čišćenje ruku s najmanje 60% alkohola bit će najučinkovitije.
 
 
 
Komentari
+2