101 je razlog za pregled tvojih madeža

101 je razlog za pregled tvojih madeža

Javno-preventivni zdravstveni projekt ranog otkrivanja melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože

Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u stilu života utječu na sve češću pojavu različitih zloćudnih tumora kože, osobito malignog melanoma. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, od čega čak 160 tisuća od malignog melanoma od kojeg godišnje umire 41 tisuća oboljelih.

Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora, Povjerenstvo za dermatologiju i venerologiju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH (u okviru predloženog „Nacionalnog programa ranog otkrivanja melanoma i ostalih malignih tumora kože“) i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, 11. svibnja 2009. diljem Hrvatske organizira javno-preventivnu akciju ranog otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože.

Glavna aktivnost projekta je tzv. Dan otvorenih vrata u dermatološkim ordinacijama kad se omogućuje besplatan pregled kože.

Projekt je medicinski, humanitarni i savjetodavni i ima tri glavna cilja: prevencija, obrazovanje i informiranje. Temeljni cilj projekta, koji se održava četvrtu godinu zaredom, rano je otkrivanje melanoma što omogućuje uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja.

Alarmantan je podatak Registra za rak RH da se od 1968. do 1995. učestalost malignog melanoma povećala za 309, a smrtnost za 310%. Cilj projekta je osvješćivanje šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, o štetnim posljedicama UV zraka na zdravlje i pravilnim načinima zaštite od UV zraka te o važnosti samopregleda madeža.
Prema posljednjim podacima iz 2005. godine, u Hrvatskoj oboli 13,4 muškaraca na 100 tisuća stanovnika i 10,3 žena na 100 tisuća stanovnika.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentskoj dobi. Osobit rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekline od sunca te one koje intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja koje slabi lokalni kožni imunosni sustav. U osobito rizičnu skupinu također ulaze osobe izrazito svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, osobe koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože te sve osobe koje imaju posebnu vrstu atipičnih, displastičnih madeža (nepravilnog oblika, raznoliko obojene, veće od 6 mm).

U Hrvatskoj godišnje od melanoma oboli više od 600 osoba, s tendencijom trajnog povećanja broja oboljelih te je posebno zabrinjavajuće što se melanom najčešće otkrije tek u uznapredovaloj fazi, kad su izgledi za izlječenje manji. Tako da je poticanje edukacije o toj bolesti u općoj populaciji od iznimnog značaja.

Cijela preventivno zdravstvena akcija odvijat će se pod pokroviteljstvom i uz potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH te Europske akademije za dermatologiju i venerologiju (EADV) koja od 2000. god. organizira Europski dan borbe protiv melanoma („Europamelanoma day“) u većini europskih zemalja.

Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti na besplatne preventivne preglede koji će se odvijati u ponedjeljak, 11. svibnja, od 8 do 16 sati, putem besplatnog broja telefona 0800 200 191. Iz cijele Hrvatske građani se naručuju na isti broj telefona nakon čega će biti formirane liste prema gradu i dermatovenerološkoj ordinaciji za koju budu zainteresirani, a telefonska linija će biti otvorena od srijede, 22. travnja, 2009. godine.

(Tajana Tretnjak)

 
Komentari
+2
 
noemi74
  • 23.4.2009 9:22:05
  • Bodova: 1362
  • Prijavi
Koliko smo malo svjesni opasnosti ove bolesti... I sama malo vodim brigu o tome a puno mi je tijelo svakakvih mladeža, pa mi je teško prepoznati kad izraste neki novi i kad stari promijeni boju ili oblik. Najlakše je misliti ma sve je ok i ne opterećivati se previše ali ovo stvarno nije za igru. Iznenađena sam podacima o broju oboljelih. Strašno.
enfant_terrible4325
  • 22.4.2009 13:51:12
  • Bodova: 1137
  • Prijavi
jako se toga bojim zato 2 puta godisnje idem na pregled...
brioni
  • 22.4.2009 13:35:10
  • Bodova: 309
  • Prijavi
Stvarno opaka bolest.