Znaš li koji su najskuplji parfemski sastojci i u kojim mirisima ćeš ih naći?

Znaš li koji su najskuplji parfemski sastojci i u kojim mirisima ćeš ih naći?© Unsplash/Notino

Što je glavni sastojak parfema rjeđi, to će parfem biti skuplji

Pitaš se zašto neki parfemi koštaju toliko puno? Tajna leži u glavnim sastojcima, a što je sastojak rjeđi, to će parfem biti skuplji.
 

Neki od glavnih sastojaka mogu biti određeni cvjetovi, a za stvaranje ulja koja se prodaju industriji mirisa potrebne su doslovno tone cvijeća ili njihovih lukovica. Neki od ovih cvjetova cvjetaju samo mjesec dana godišnje, drugi se moraju nabrati prije izlaska sunca, a gotovo svi su osjetljivi i moraju se odmah proizvesti u ulje.

Neki izvrsni i vrlo rijetki sastojci potječu i od drveta, i to drveta koje mora biti zaraženo određenom plijesni. Također, neki od najskupljih sastojaka dolaze iz žlijezda životinja ili čak iz crijeva kitova i do njih je prilično teško doći, što ih čini vrlo skupima. 

Saznale smo koji su najskuplji parfemski sastojci na svijetu, ali i pronašle neke parfeme u kojima ih možeš pronaći.

 
Jasmin

Jasmin i njegova sintetička verzija koriste se u više od 80 posto svih ženskih parfema - ali parfemi s pravim jasminom su skupi. Potrebno je približno 900 kilograma cvjetova jasmina da se proizvede 453 grama ulja, a 8000 cvjetova jasmina da se dobije 0.001 litra apsolutnog ulja, koje je ujedno i najdragocjenije jer je koncentrirano. Zbog ogromnog otpada, odnosno količine cvijeća potrebnog za proizvodnju ulja koje se koristi u mirisima, cijena jasminovog ulja je vrlo, vrlo visoka.

Na nekim uglednim prodajnim mjestima platit ćeš otprilike 83 dolara za 0.003 litre tog ulja, dok ćeš, primjerice, za 0.014 litre ulja lavande platiti 13 dolara. Uz sve to, cvjetovi jasmina nevjerojatno su krhki i moraju se staviti u posebne košarice kako bi se latice zaštitile od modrica - i moraju se odmah obraditi.

Byredo Flowerhead, 1.399 kn/100 ml
 


Parfemska voda za žene cvjetnog je mirisa i pogodna je za svaki dan. Bogata notama arapskog jasmina, crvenog ribiza, limuna, ruže i jantara.
1/5
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
malikekoserk1
  • 25.10.2020 14:46:40
  • Bodova: 23693
  • Prijavi
Odlične informacije . baš me zapravo i zanimalo zašto su neki parfemi tako jako skupi , eto stvar je u sastojcima.
marija12369
  • 25.10.2020 14:03:01
  • Bodova: 18238
  • Prijavi
Za neke sam znala da su među najskupljima,. Sviđa mi se članak.!