Vitamin K: Osim za zdravlje kostiju i srca, odličan je za njegu suhe i upaljene kože

Vitamin K: Osim za zdravlje kostiju i srca, odličan je za njegu suhe i upaljene kože© depositphotos

Vitamin K je skupina spojeva koji se nalaze hrani poput lisnatog povrća i jaja, a ima brojne prednosti

Kada govorimo o vitaminima u njezi kože, dva su vitamina koja se najviše ističu i koja stručnjaci najviše hvale - vitamin A iz kojeg dolazi retinol i koji ima sposobnost povećanja prometa stanica, pojačavanja kolagena i minimiziranja sitnih linija, akni i hiperpigmentacija, i vitamin C, antioksidans koji kožu štiti od negativnih utjecaja okoliša i infracrvenog svjetla.
 
Dobra rutina njege kože trebala bi se sastojati od oba elementa - vitamina C ujutro i vitamina A uvečer, zajedno sa zaštitnim faktorom koji nanosimo ujutro, ali ako imalo poznajemo kožu, znamo koliko je složena i da često zahtijeva nešto više. 

To "nešto više" može doći i u formi vitamina K, koji nije toliko poznat kao vitamini A i C, ali je odličan za njegu kože pune mrlja i upalnih procesa.  Osim što je poznat je kao koagulacijski vitamin jer omogućuje normalno zgrušavanje krvi, dobar je i za kosti te kožu. Vitamin K je skupina spojeva koji se nalaze u mnogim stvarima, uključujući hranu poput lisnatog povrća, jaja, fermentiranih mliječnih proizvoda.  

(Foto: Unsplash)
 

Kako djeluje vitamin K? 

"Nakon istraživanja, otkriveno je da je ovaj sastojak podjednako važan kao i vitamini A, C i E, uglavnom zbog svojih protuupalnih svojstava," za Refinery29 rekla je Kirsti Shuba, suosnivačica brenda za njegu kože i dodala da je vitamin K ključan za proces oporavka kože. 

Kod lokalne primjene, vitamin K često se koristi kod modrica, oteklina, a ponekad se primjenjuje na posjekotine kako bi se olakšao proces ozdravljenja, a kirurzi često prepisuju kremu s vitaminom K kako bi se olakšalo liječenje nakon operacije. Lokalna primjena vitamina K čak je korisna za stanja poput ekcema i psorijaze, a nedavna istraživanja pokazuju da igra značajnu ulogu u suzbijanju upale tipične za ta stanja kože, poput crvenila i oteklina. 
 
(Foto: Unsplash)
 
"S druge strane, vitamin K pojačava prirodnu funkciju barijere kože, omogućavajući joj da se ojača i dulje zadrži hidrataciju", kaže Shuba i dodaje da ga to čini odličnim sastojkom koji bismo trebali uključiti u rutinu njege kože, posebno tijekom zimskih mjeseci, kada koža može biti još suša.
 

Osim u rutini njege kože, vitamin K dobar je i za zdravlje

Glavna funkcija vitamina K je aktiviranje proteina u tijelu koji su ključni kada je u pitanju zaštita srca i briga o zdravlju kostiju. Margo Marrone, osnivačica The Organic Pharmacy, za Elle je objasnila da je vitamin K vitamin topiv u mastima i najpoznatiji je kao vitamin zgrušavanja krvi. 

"Naše tijelo ga treba za proizvodnju molekule koja pomaže kod zgrušavanja naše krvi. On također regulira razinu kalcija u krvi, pa je uključen i u zdravlje kostiju", rekla je Marrone.

(Foto: Unsplash)

Nedavno istraživanje pokazalo je da vitamin K može čak pomoći smanjenju rizika od prijeloma kostiju, ali dokazano je da vitamin K pomaže u smanjenju taloga kalcija u arterijama, što može uzrokovati srčane bolesti. 
 
Komentari
+2