Veganska i cruelty-free kozmetika: Vodič za početnike

Veganska i cruelty-free kozmetika: Vodič za početnike

Izdvojili smo nekoliko kozmetičkih favorita iz svijeta cruelty-free i veganske kozmetike

Zaštita okoliša, ekologija i održiv način života postaju sve bitniji, a osim toga sve je jače i širenje vegetarijanstva, veganstva i aktivizma povezanog sa zaštitom životinja.
 
U posljednje vrijeme korištenje kozmetike koja nije testirana na životinjama postaje sve popularnija. U drogerijama tako sve češće možemo vidjeti proizvode s oznakom 'vegan' ili pak 'cruelty-free'. Svakako valja zagovarati etičke i ekološko razloge korištenja takvih proizvoda, no isto valja biti upoznati sa svim potrebnim informacijama koje se kriju iza tih oznaka, kao i činjenice da se iza politike pojedinih brendova krije dobro osmišljena marketinška strategija.
 
Ako si tek početnik u svijetu veganske i cruelty-free kozmetike, onda najprije moraš razlikovati određene pojmove. Primjerice, ako je na proizvodu naznačeno da je 'cruelty-free' odnosno 'vegan' to ne mora ujedno jamčiti i da je riječ o prirodnom proizvodu.
 
Oznaka 'cruelty-free' odnosi se na proizvode koji nisu testirani na životinjama, a iako je u EU testiranje kozmetike na životinjama zabranjeno, pojedini su proizvođači pronašli određene 'rupe' u zakonu. Problematična je i sva kozmetika koja dolazi iz Kine ili pak se tamo prodaje jer oni još uvijek imaju na snazi zakonsku obvezu testiranja proizvoda na životinjama.
 
Valja spomenuti i kako ljudi često brkaju izraz 'cruelty-free' s izrazom 'vegan'. Veganska kozmetika je ona koja u sebi ne sadrži sastojke životinjskog podrijetla poput meda, propolisa, voska, itd. Ako na određenom proizvodu piše da je vegan, to ne mora nužno značiti i da je taj proizvod 'cruelty-free'.
 
Mnogi prirodni proizvodi nisu veganski jer u sebi sadrže sastojke životinjskog podrijetla, no većina ih nije testirano na životinjama. Prirodna i organska kozmetika najčešće ima i međunarodno priznate eko certifikate kao što su Ecocert, COSMOS, NATRUE koji ne dozvoljavaju testiranje na životinjama.
 
Želiš li biti 100% sigurna da određeni brend ne testira svoju kozmetiku na životinjama, na stranicama Udruge Prijatelji životinja moguće je pronaći tzv. Bijele liste na kojim se nalazi popis brendova koji su 'cruelty-free'. Neki od poznatijih brendova koji se nalaze na toj listi su Dermalogica, Ecover, L'Erbolario, Rosal, Plidenta, Lush, Olival, Sapunoteka, Saponia, Melvita, Urban Decay, Too Faced Cosmetics, Weleda, Ziaja, itd.
 
I sami volimo koristiti takve proizvode, a neke od naših favorita iz svijeta cruelty-free i veganske kozmetike donosimo u nastavku.
 
 

alverde maslac za tijelo s uljem makadamije & karite, 29 kn

1/7
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
malikekoserk1
  • 24.7.2019 14:29:23
  • Bodova: 23763
  • Prijavi
Volim vegansku kozmetiku, super mi paše za kožu , nemam nikakvih iritacija. Super ponuda proizvoda , moji favoriti su Dr. Hauschka i Weleda, imam dosta njihovih proizvoda i stvarno su super.