Usnice se smanjuju s godinama, a evo što napraviti kako bi zadržale punoću

Usnice se smanjuju s godinama, a evo što napraviti kako bi zadržale punoću© Profimedia.hr

Glavni razlog zbog kojeg se usne počinju tanjiti i gubiti svoj puni oblik je gubitak kolagena, a taj proces počinje već u dvadesetim godinama

Kako starimo, naša se koža mijenja i to je jednostavno prirodni dio života - svi postajemo stariji i naša tijela s godinama izgledaju drugačije. Isto se događa i s usnicama - postaju tanje i s vremenom gube volumen. Iako ovo ne mora biti veliki problem za svaku osobu jer kao što neki nikada ne dobiju bore na čelu ili vrećice ispod očiju, žene općenito žele što dulje zadržati prirodnu punoću usana.
 


Zašto se usnice smanjuju s godinama?

Usne se smanjuju iz istog razloga iz kojeg nam se koža opušta ili gubimo gipkost: gubitak kolagena. "Kolagen nas doslovno drži na okupu - on čini 30 posto tjelesnih proteina i 70 posto proteina kože", kaže liječnik Robert Rountree za Mindbodygreen. "Prvi uzrok starenja kože je gubitak kolagena." Kada izgubimo dragocjeni kolagen, strukturni integritet naše kože opada, a ukupni volumen se smanjuje. U osnovi, možemo reći da se naše usnice ispuhuju s vremenom.

Na žalost, ovaj proces započinje puno ranije nego što bismo očekivale, već u dvadesetima, i nastavlja se s oko jedan posto gubitka svake godina nakon toga. "Naša tijela uvijek stvaraju ravnotežu između proizvodnje i razgradnje kolagena. Kada smo mladi naša tijela proizvode više kolagena nego što ga razgrađuju. Ta ravnoteža se s godinama gubi jer se regeneracija tkiva smanjuje", objašnjava dermatolog Gary Goldenburg.


(Foto: Pixabay)

Iako ne možemo utjecati na prirodni proces starenja, postoje stvari koje možemo učiniti kako bismo smanjili neke druge faktore koji utječu na smanjenje usnica. Sljedeći faktori utječu na naše usne i ubrzavaju proces starenja:
 
  • UV zračenje - jedna studija proučavala je koliko UV zračenje utječe na kolagen i ustanovljeno da je "došlo do značajnog smanjenja strukture kolagena".
  • Pušenje - cigarete ne uzrokuju samo bore oko usana, one također smanjuju usne. "Pušenje smanjuju količinu kisika koju tkivo dobiva. Stoga se tkivo ne može regenerirati i vrlo vjerojatno će biti oštećeno i umrijeti", objašnjava Goldenberg.
  • Upale u tijelu - upala uzrokuje oksidativni stres, a on oštećuje stanice kože. Kada se to događa, gubimo kolagen. Upale mogu uzrokovati stres, loša prehrana, iritacije i zagađenje.

Što možemo učiniti kako bismo smanjili ovaj proces?

Ako si zabrinuta i misliš da su tvoje usne počele gubiti punoću, postoji puno načina na koje možeš pomoći ovom području lica.
 
Kolagen se može uzimati u obliku dodatka prehrani

Gubitak kolagena se događa, to ne možemo poreći. Ali se mogu uzimati hidrolizirani peptidi kolagena kako bi pomogle tijelu da poboljšava prirodnu proizvodnju. Suplementi kolagena djeluju tako što podržavaju fibroblaste stanica, to su dijelovi stanica koji zapravo stvaraju kolagen i elastin. Istraživanja pokazuju da su ti peptidi u stanju podržati elastičnost kože i hidrataciju.


via Giphy
1/3
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
dorryy00
  • 12.9.2020 17:22:53
  • Bodova: 27365
  • Prijavi
Zanimljivo.....kolagen uzimam samo u obliku kreme, nisam probala ovaj oblik