Umiruje suhu kožu i koristi se za liječenje akni: Prednosti korištenja ulja čajevca na koži

Umiruje suhu kožu i koristi se za liječenje akni: Prednosti korištenja ulja čajevca na koži© Pexels

Kada se koristi lokalno, ulje čajevca može liječiti određena stanja kože ili poboljšati ukupni izgled kože

Ulje čajevca esencijalno je ulje s brojnim prednostima kada je u pitanju njega kože i odlična je alternativa konvencionalnim tretmanima. Koristi se za liječenje stanja i simptoma koji utječu na kožu, nokte i kosu, a može se koristiti i kao dezodorans, sredstvo za odbijanje insekata ili kao sredstvo za ispiranje usta. 
  Ulje čajevca dobiva se iz lišća Melaleuca alternifolia, malog stabla porijeklom iz Queenslanda i Novog Južnog Walesa u Australiji, a Aboridžini su ga stoljećima koristili kao tradicionalni lijek. Australski domoroci drobili su lišće čajevca kako bi ekstrahirali ulje, koje se zatim koristilo za inhalaciju i liječenje kašlja i prehlade ili se nanosilo izravno na kožu. 

Ulje čajevca učinkovito je jer umiruje i zacjeljuje kožu, a odlično je u liječenju različitih problema s kožom. Kada se koristi lokalno, ulje čajevca može liječiti određena stanja kože ili poboljšati ukupni izgled kože. Ipak, valja pripaziti na nekoliko stvari - ulje čajevca ne smiješ nanositi izravno na kožu i važno ga je razrijediti s uljem poput maslinovog, kokosovog ili bademovog.

Također, treba biti oprezan pri korištenju ulja čajevca na području oko očiju jer može uzrokovati crvenilo i iritaciju, a prije nanošenja ulja čajevca na lice preporučuje se test na dlanu, kako bi bila sigurna da tvoja koža ne reagira na ulje.

Brojne su prednosti korištenja ulja čajevca na koži, a kod ovih šest stanja ulje čajevca je najučinkovitije.

 
Suha koža i ekcem

Ulje čajevca može pomoći smiriti suhu kožu smanjujući svrbež i iritaciju. Također, ulje čajevca učinkovitije je od krema od cinkovog oksida u liječenju ekcema. Kod ovakvih stanja kože ulje čajevca možeš koristiti tako da pomiješaš nekoliko kapi ulja uz malu količinu hidratantne kreme ili nekog od ranije spomenutih ulja za razrjeđivanje. Mješavinu zatim nanesi na kožu odmah nakon izlaska iz tuša i barem još jednom svaki dan.

(Foto: Unsplash)


Akne

Ulje čajevca popularan je izbor za liječenje akni zbog svojih protuupalnih i antibakterijskih svojstava. Ono smiruje crvenilo, otekline i upale, a može pomoći i u sprečavanju i smanjenju ožiljaka od akni, ostavljajući kožu glatkom. Možeš ga koristiti na način da razrijediš tri kapi ulja čajevca u 60 ml vještičje lijeske - tijekom dana ga možeš koristiti kao tonik, ali i kao sredstvo za čišćenje lica ili hidratantnu kremu.
1/3
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2