Spriječite prerano starenje kože

Spriječite prerano starenje kože

Kako starimo, naša koža počne gubiti elastičnost. Počinju se razvijati bore, a koža prestane izgledati vitalno kao nekad. Potrebna joj je redovita briga i pažnja kako bi ostala glatka i zategnuta. Neki znakovi starenja su neizbježni, no ipak svojim utjecajem možete učiniti mnogo, te spriječiti starenje kože. Na brzinu starenja vaše kože značajno utječu odluke povezane sa zdravljem i stilom života koje svakodnevno donosite. Nezdrave navike mogu prouzročiti prerano starenje kože.

Nemojte pušiti: bez obzira da li pušite ili provodite vrijeme sa pušačima, dim cigareta oštećuje vašu kožu i ubrzava njeno starenje. Izlaganje dimu cigareta značajno utječe na pojavu bora na koži i njeno isušivanje. Dim cigareta iscrpljuje zalihe vitamina C iz vašeg tijela, koji je ključni sastojak za održavanje vlage vaše kože.

Vodite računa o izlaganju suncu: sunčeve UV zrake prodiru duboko u tkivo kože i tako pospješuju stvaranje bora, isušuju kožu, a u najgorem slučaju mogu uzrokovati rak kože. Kad provodite vrijeme na suncu zaštite se kremom za sunčanje. Preporučaju se kreme sa zaštitnim faktorom 15 ili višim. Ako boravite duže vrijeme na suncu, te ako vježbate ili plivate na otvorenom, nemojte zaboraviti više puta nanijeti zaštitnu kremu. Morate se zaštiti od sunca čak i ako je oblačno jer vas oblaci ne štite od izlaganja UV zračenju. Zaštite i svoje oči sunčanim naočalama, kako vam dugotrajno izlaganje suncu ne bi uzrokovalo ozbiljne probleme sa očima.

Izlaganje hladnoći: ako živite u hladnijoj klimi, hladan vjetar i niske temperature također mogu pridonijeti bržem starenju vaše kože, zbog isušivanja. Ukoliko provodite vrijeme vani, nanesite dobru hranjivu i zaštitnu kremu, kako bi vam očuvala vlagu kože.
 
Hranite se zdravo: jedan od najvažnijih utjecaja na zdravlje naše kože je kvaliteta i količina hrane koju jedemo. Uravnotežena prehrana je dobra barijera preranom starenju kože. Konzumiranjem voća i povrća, osobito voća jarkih boja i lisnatog povrća, dajemo tijelu vitamine i antioksidanse koji sprečavaju raspadanje kolagena i elastina u našoj koži. Kolagen i elastin pomažu u očuvanju kože mladom i napetom. Izuzetno je važno da svakodnevno pijete dovoljno vode.

Postoje mnogi važni nutrijenti koje možete dodati prehrani, kako bi pomogli koži i tijelu da izgledaju bolje. Neki antioksidansi koje možete dodati prehrani u anti aging programu su vitamini A, C i E. U pravilnim proporcijama i u dovoljnoj količini, vratit će vašoj koži elastičnost i bolji izgled. Cink isto igra važnu ulogu u optimiziranju asimilacije ili apsorpcije ovih hranjivih tvari.

Ove hranjive tvari možete i lokalno primjenjivati. Nanošenjem ulja sa vitaminom E na stopala, čelo, usne i druga problematična područja postići ćete izvrsne rezultate. Postoje i mnogi drugi antioksidansi koje možete izravno nanijeti na kožu kako bi je hranili i vlažili. Kokosov maslac i kokosovo ulje su izvrsni u sprečavanju starenja kože.

Držite stres pod kontrolom: kako bi spriječili prerano starenje kože zbog stresa, morate biti svjesni razine stresa kojoj ste izloženi. Stres i brige izazivaju mrštenje, pa s vremenom mišići lica “zapamte” stresne i zabrinute izraze lica. Dobar anti aging program njege kože bi trebao sadržavati meditaciju, jogu, lagane vježbe ili druge tehnike opuštanja. Držanje stresa pod kontrolom pomoći će vam da izgledate i osjećate se mlađe.

Redovito vježbajte: vježbanje ima pozitivan utjecaj na tonus mišića i na cirkulaciju krvi, te poboljšava zdravlje kože i utječe na vaš mlađi izgled. Prednosti redovite vježbe pokazat će se na vašem licu, kroz ljepši osmjeh i mnogo energije koja će vam pomoći da izgledate mlađe, bez obzira na vaše godine.
 
Razmislite o svojim kozmetičkim proizvodima: kako starite, više koristite svjetliju šminku. Svijetle boje će laskati vašoj koži.

Isto tako razmislite o upotrebi krema za vlaženje kože i kozmetike na bazi AHA kiselina (Alpha Hydroxy Acid). AHA su prirodne voćne kiseline koje se nalaze u voću i mlijeku. Kako koža stari prirodan piling kože postaje otežan, a slojevi mrtvih stanica se talože. AHA dopuštaju površinskom sloju mrtvih stanica da se lakše odstranjuju i pomažu otvaranju i čišćenju pora. AHA također opušta međustaničnu tekućinu, ublažujući crte i površinske bore, te poboljšava teksturu kože.
 
Da li ste znali da vam ruž ili sjajilo za usne mogu pomoći, ne samo da vam usne sjajno izgledaju, već ih istovremeno i štite od sunca? Kad odabirete ruž za usne ili sjajilo, tražite one koji sadrže sezamovo ulje ili vitamin E. Usne će vam biti zahvalne.

Umjereno sa alkoholom: alkohol pridonosi starenju kože, šireći krvne žile u koži i pojačavajući protok krvi na površini kože. S vremenom ove krvne žile mogu ostati trajno oštećene ili uništene.

Vlažite kožu: sjetite se svih svojih vrućih kupki i tuširanja: naravno, oni čiste vašu kožu, ali je i isušuju. Naša koža se isto tako isušuje u procesu starenja. Najbolje što možete učiniti u borbi protiv isušivanja kože, je naravno -vlaženje. Vaša lokalna ljekarna ili drogerija prodaje mnogo različitih hidratantnih krema i sigurno ćete pronaći onu koja  odgovara vašem tipu kože. Pitajte prodavača ili ljekarnika za pomoć, ukoliko ne znate koju kremu bi kupili.

Dovoljno spavajte: Kada spavamo, naše tijelo, uključujući kožu se obnavlja i priprema za slijedeći dan. Stoga spavajte dovoljno, barem 7-8 sati na noć.

 
Komentari
+2
 
girlnextdoor
  • 1.10.2020 6:31:34
  • Bodova: 1438
  • Prijavi
1. Zdrava, umjerena i uravnotežena prehrana2. Dovoljno sna3. Svakodnevno nanošenje SPF kreme, antioksidativnog seruma i dvostruko čišćenje na kraju dana4. Umjerena fizička aktivnost i smanjiti preveliki stres5. Od 30ih koristiti retinol i to je to..
sophia86
  • 28.3.2015 12:57:23
  • Bodova: 474
  • Prijavi
Ja ne pušim, ne sunčam se, zdravo se hranim, redovito vježbam, spavam najmanje 8 sati na noć, koristim kvalitetnu kozmetiku (la roche posay, ducray, lefery) i stvarno sam zadovoljna izgledom! To dosta zahtjeva ali nagrada vrijedi truda :)
iazra
  • 6.3.2013 21:53:06
  • Bodova: 391
  • Prijavi
Držati stres pod kontrolom.. hm.. da..