Seed cycling za liječenje hormonalnih akni

Seed cycling za liječenje hormonalnih akni© Unsplash

Sve više dermatologa, nutricionista i ginekologa preporučuje ovu metodu, koja podrazumijeva konzumiranje različitih sjemenki za koje se smatra da pridonose uspostavljanju hormonske ravnoteže

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti s kojom se susretne gotovo svaka osoba u nekom periodu svog života, i to najčešće u pubertetu. I iako danas postoji sve više proizvoda, krema i tableta s najrazličitijim sastojcima koji pomažu u borbi protiv akni, ljepota ipak dolazi iznutra. 

To se događa i s hormonalnim aknama, i, koliko god se trudili izliječiti ih različitim kremama, ovdje ipak naveću ulogu igra ono što se događa unutar tvog tijela, s tvojim hormonima.  
Kada govorimo o hormonalnim aknama, možda i najgorem tipu akni, one se javljaju uglavom kod žena, i to neposredno prije ili tijekom same menstruacije. Hormonalne akne izaziva fluktacija ženskih hormona estrogena i progesterona u različitim fazama menstrualnog ciklusa. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nicole Jardim: The Period Girl (@nicolemjardim) on


Za liječenje hormonalnih akni sve više dermatologa, nutricionista i ginekologa preporuča takozvani seed cycling, obogaćivanje prehrane različitim sjemenkama tijekom različitih faza menstrualnog ciklusa, za koje se smatra da pridonose uspostavljanju hormonske ravnoteže, a samim time i čišće kože, bez akni. 


Što je seed cycling?

Seed cycling podržava interakciju između hormona estrogena i progesterona, glavnih ženskih reproduktivnih hormona, koji fluktuiraju tijekom mjeseca, odnosno menstrualnog ciklusa. Takve su fluktacije normalne i potrebne kako bi mogla funkcionirati, ali ako ti se poremeti razina hormona, to može dovesti do grčeva u trbuhu, naglih promjena raspoloženja, ali i akni

"U normalnom ciklusu naši bi hormoni trebali biti uravnoteženi, ali na razinu hormona uvelike utječu pojave poput stresa, toksina, loše prehrane, problema s probavom, kao i konzumiranje velike količine kave i alkohola", za američki Cosmopolitan kaže doktorica Omnia Samra Latif Estafan, specijalistica ginekologije i opstetricije. 

(Foto: Unsplash)

Tvoj endokrini sustav, stoga, treba malo pažnje, i ovdje na red dolazi seed cycling, konzumiranje sjemenki lana, bundeve, sezama i suncokreta
 

Kako sjemenke utječu na tvoje tijelo?

Ove sjemenke sadrže lignan, vrstu vlakana koja utječe na tvoje hormone na način da ili eliminira višak estrogena u tvom tijelu ili povećava razinu estrogena. To je nešto što tvoje tijelo inače samo radi, ali kada se poremeti razina hormona, sjemenke ti mogu biti od velike pomoći. 
 
(Foto: Unsplash)

Ideja je strateški iskoristiti sjemenke kako bi smirile intenzivne hormonalne promjene tijekom ciklusa i ponovno uspostaviti ravnotežu. Sjemenke, osim lignana, obiluju i esencijalnim masnim kiselinama, cinkom, selenom i drugim nutrijentima važnim za stvaranje i funkcioniranje hormona.
 

Kako se provodi seed cycling?

Seed cycling provodi se u dvije faze menstrualnog ciklusa, a budući da mnogim ženama menstrualni ciklus ne traje idealnih 28 dana, uzimanje sjemenki uvijek treba prilagoditi razdoblju prije, odnosno poslije ovulacije.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nicole Jardim: The Period Girl (@nicolemjardim) on


U folikularnoj fazi menstrualnog ciklusa, koja traje od prvog dana menstruacije do ovulacije, potrebni su ti "pojačivači" estrogena, hormona ključnog za ovu fazu. U ovoj ćeš fazi svaki dan uzimati jednu jušnu žlicu sjemenki lana i bundeve.

U drugoj fazi menstrualnog ciklusa, lutealnoj, koja dolazi nakon ovulacije i traje do početka sljedeće menstruacije, a u kojoj je glavni hormon progesteron, svakog dana uzimat ćeš jednu jušnu žlicu sjemenki suncokreta i sezama

Kod provođenja seed cyclinga važno je da sve sjemenke konzumiraš neobrađene, a sjemenke lana i suncokreta samelji kako bi postigla najbolji učinak. Također, potrebno ga je sustavno provoditi barem dva do tri mjeseca kako bi uvidjela rezultate, a nije ga loše ni uvesti kao stalnu naviku. 
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 22.2.2020 16:06:50
  • Bodova: 50861
  • Prijavi
Vrijedi probati.