Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Postoji razlika između suhe i dehidrirane kože - evo kako je prepoznati

Postoji razlika između suhe i dehidrirane kože - evo kako je prepoznati© Depositphotos

Ispostavilo se da smo potpuno krivo njegovali našu kožu

Kada je riječ o preporukama za njegu kože, većina nas zna one uobičajene preporuke za ono što nas muči. Ako imaš suhu kožu, nanosit ćeš intenzivne hidratantne kreme, bez obzira na godišnje doba. Ali što ako tvoja suha koža možda uopće nije suha? Što ako je ona dehidrirana, i ti si je cijelo vrijeme njegovala pogrešno?

Mnogi pojmovi u njezi kože, kao što su suha i dehidrirana, često se koriste kao istoznačnice, kada su u stvarnosti to sasvim različite dvije stvari koje traže različite tretmane.
U čemu je razlika?

Najjednostavnije rečeno - suhoj koži nedostaju ulja, dok dehidriranoj koži nedostaje vode. No, ova dva pojma se razlikuju na još jedan vrlo važan način: suha koža je genetski tip kože s kojim ste rođeni, dok se dehidrirana koža može dogoditi svakome, pa i onima s masnom kožom.

Kako suha koža ima veze s tvojom genetikom i proizvodnjom prirodnih ulja kože, neki ljudi su skloniji ljuštenju i iritaciji povezanima sa suhoćom od drugih. Previše i preagresivno čišćenje, pilinzi i toniranje može dodatno poremetiti prirodnu sposobnost kože da proizvodi vlastita ulja, što će je učiniti suhom. Uz to i neki lijekovi - poput onih za akne - također mogu dovesti do smanjenja proizvodnje prirodnih ulja kože. Reagira li tvoja koža na prekomjerno čišćenje ili nove lijekove? Onda možda imaš genetski sklonost suhoj koži.

Dehidrirana koža, s druge strane, obično je kratkoročna i potaknuta vrlo "suhim" zrakom ili niskom vlagom u okolišu. Suhi zrak može izvući vodu iz epidermisa osmozom, što je (za one koji su zaboravili biologiju) fizički proces u kojem voda prirodno putuje iz mjesta s višim sadržajem vode u onaj s nižim sadržajem vode. Kada je koža u pitanju ti znači da voda "napušta" normalnu kožu i odlazi u suhi zrak, čineći je dehidriranom.
1/3
 
Komentari
+2