Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Počele su ti ispadati trepavice više nego inače? Evo pet mogućih razloga

Počele su ti ispadati trepavice više nego inače? Evo pet mogućih razloga© Profimedia.hr

Trepavice su okvir naših očiju, što su gušće i dulje taj okvir je ljepši. Žene su posebno osjetljive na trepavice, vole ih naglasiti i ako dođe do opadanja trepavica često su nesretne

Nije neobično da s vremena na vrijeme pronađeš trepavicu na svom obrazu, ako se to događa češće ili otpadne nekoliko odjedanput dobro je pronaći odgovor zašto se to događa. Kada ispadanje trepavica postane izraženije to može biti uznemirujuće.
 
"Ispadanje trepavica može imati unutarnje ili vanjske uzroke, poput autoimune bolesti ili traume. Gubitak trepavica trebao bi procijeniti dermatolog kako bi se ustanovilo o čemu se radi", kaže dermatologinja Heidi Prather za Allure. Postoje nekoliko opcija za liječenje, ali je obično potrebno i nekoliko mjeseci da bi se vidjeli rezultati. Ako se koriste različiti serumi vrlo je važno znati ima li certifikate i koristiti uz  preporuku dermatologa. Što sve mogu biti uzroci ispadanja trepavica: 
 
  • Stres ili trauma
"Uobičajeno je da dolazi do prekomjernog ispadanja kose kad proživljavamo veći stres, a to može uključivati i trepavice", kaže Mraz Robinson za Allure. Bolest, operacija ili emocionalni stres mogu biti uzroci opadanja kose, obrva i trepavica. Još jedna stvar se događa kod pojačanog stresa. "Skloni smo češćem trljanju lica i očiju kada smo pod stresom ili čak možemo povlačiti trepavice", objašnjava dalje.
  • Medicinska stanja
Iako Prather kaže da je trauma najčešći uzrok gubitka trepavica, ponekad to može značiti i neko medicinsko stanje. "Ako primijetite mrlje na trepavicama, to može biti stanje alopecija areata koja može uzrokovati upalu folikule dlake što rezultira gubitkom kose ili trepavica", dodaje. Prema Mraz Robinson hormoni također mogu igrati značajnu ulogu. "Ako ispadanje trepavica nije povezano sa stresom trebate razgovarati s liječnikom radi li se o problemima s hormonima".


(Foto: Pixabay)
  • Upala, infekcija ili iritacija
"Infekcija na trepavicama često može rezultirati gubitkom trepavica", kaže Prather. Osim bolesti, upala može biti rezultat proizvoda kao što su šminka ili sredstva za čišćenja. "Područje oko očiju je izuzetno osjetljivo, pa čak i ako niste skloni reakcijama na drugima dijelovima tijela, to se može dogoditi", dodaje.
 
  • Loše ekstenzije ili ljepilo
Kada se govori o iritacijama, ekstenzije i ljepila bi mogla biti veliki problem. "Ljepila su jedan od najčešćih uzroka alergije i iritacije na koži", kaže Prather. Međutim, sama ugradnja trepavica može biti jedan od razloga. Kada se odlučujete za ugradnju trepavica, manja proširenja su manje traumatična za to područje. Veći volumeni mogu biti teški za prirodne trepavice i teže ih je ukloniti.
 
  • Nepravilno čišćenje
Ako energično perete lice, razmislite o svojim trepavicama. Ako niste pažljivi možete izvući trepavice koje su slabije ili mogu puknuti. Preporučuje se nježno brisanje oko očiju i lagano tapkanje ručnikom nakon pranja lica. "Vaše trepavice će vam biti zahvalne, a isto tako i osjetljivo područje oko očiju", dodaje Prather. Dalje dodaje da je za uklanjanje šminke važno koristiti sredstva za čišćenje na bazi ulja, posebno ako nosite lažne trepavice.
 
Komentari
+2