Opojni i senzualni: Zimski parfemi na bazi mošusa

Opojni i senzualni: Zimski parfemi na bazi mošusa© instagram

Raskošne mirisne note mošusa nalaze se u mnogim parfemima, no mi smo izdvojile one u kojima je upravo taj sastojak mirisne kompozicije dominantan

Mošus je vrsta aromatičnih supstanci koje se obično koriste kao osnovne note u parfemima. Prvotno je mošus dobio ime prema snažnom mirisu koji se dobiva iz spolnih žlijezda jelena, a od davnina se počeo koristiti u aromatične i kozmetičke svrhe. Opojan, dubok miris mošusa je vrlo jako, ali i senzualan, pa ga mnogi obožavaju.

Dokaz njegove popularnosti definitivno je i činjenica da ga se može pronaći u velikoj većini muških i ženskih parfema. S obzirom na to da je to težak, prirodan miris, idealan je za zimske parfeme koji mogu biti znatno snažniji od onih laganih ljetnih.
 
Tako se mošus kao supstanca koristi u parfemima od davnina te je jedan od najskupljih proizvoda životinjskog porijekla na svijetu.

Naime, prirodni mošus se intenzivno koristio u parfemskoj industriji sve do kraja 19. stoljeća, kada je došlo do stvaranja sintetičkog mošusa, koji je znatno jeftini te dostupniji. U davnoj prošlosti kada je čovječanstvo vjerovalo u magične sile mošus je bio glavni sastojak ljubavnih napitaka. Iako danas ne prakticiramo ljubavnu magiju, parfemi na bazi mošusa i dalje se smatraju afrodizijacima.
 

Znanstvena istraživanja potvrđuju da miješanjem mošusa i testosterona nastaje idealna kombinacija zbog koje dolazi do otpuštanja feromona – jednostavno rečeno, nošenje mošusa čini nas seksualno privlačnijima suprotnom spolu.

Iako je jedna od najpoznatijih esencija parfemske industrije, miris mošusa je pomalo teško jednoznačno opisati. Jedan od razloga tome je što na svakoj osobi zapravo drugačije miriše. Najčešće se opisuje oprečnim atributima od slatkastog, kremastog i puderastog, pa sve do jakog, bogatog i muževnog. Mošus stoga ne predstavlja jedinstvenu notu, već širok raspon mošusnih mirisa.

S obzirom da mi obožavamo zavodljivost mošusa, izdvojile smo deset parfema, od onih laganijih i prozračnijih, pa sve do teških i vrlo opojnih, a koji u sebi sadrže mošus kao jedan od glavnih sastojaka. 
 
Lalique Soleil - 915 kuna

1/10
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2