Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Kako odabrati i nanositi serum za lice?

Kako odabrati i nanositi serum za lice?

Ako ste se odlučili u svoju njegu uključiti i serume, svakako je važno znati kako se nanose i koje sastojke moraju imati…

Posljednjih nekoliko godina serumi za njegu lica postali su  dijelom kozmetike mnogih žena. Uz prilično visoku cijenu koju većina postiže u drogerijama i ljekarnama, mnoge žene nakon nekog razdoblja korištenja i nisu pretjerano zadovoljne rezultatima, a neke ih čak nakon potrošene bočice nikad više ne kupe. Naime, uz njih se javljaju određene kontradiktornosti kada je u pitanju njihovo nanošenje, ali i sastav.

Serumi u svojoj osnovi služe za hidrataciju kože, ali ne zamjenjuju hidratantnu kremu, a neki serumi sadržavaju ulja, no nisu klasificirani kao proizvodi na bazi ulja.

Zbog toga je vrlo teško uopće odrediti koji će od seruma odgovarati određenom tipu kože, posebno ako ga je nemoguće prije toga isprobati besplatnim testnim uzorcima, barem u razdoblju od nekoliko dana.

Što su serumi?

Serumi služe za intenzivno obnavljanje kože lica, krcati su retinolom, odnosno vitaminom A, i vitaminom C koji potiču pomlađivanje kože. Kada su spojeni s hidratizirajućim sastojkom, nastaje serum. Serumi također sadržavaju silikone ili glicerin koji na koži ostavljaju glatku i sklizavu teksturu bez da začepljuju pore, što se može dogoditi ako se u serumu nalaze ulja, primjerice shea maslac i ulje jojobe.

Kako odabrati serum?

Postoji nekoliko osnovnih tipova kože, ali ponekad je teško bez prethodne probe odrediti kako će koža lica reagirati na određeni proizvod, pa je to slučaj i kod seruma. Osim toga, serumi nisu deklarirani prema tipu kože, nego prema učinku koji postižu. Kao što smo već i rekli, bilo bi idealno kada biste prije nego što izdvojite nekoliko stotina kuna (cijene se kreću od 200 do 600 kuna, ovisno o brendu), zaista mogli isprobati proizvod s pomoću testera. Zamolite prodavače da vam daju, ako za to postoji mogućnost.

No, postoje određena pravila koja vrijede za tipove kože. Ako imate masnu kožu, tada tražite serume sa salicilnom ili glikolnom kiselinom. Za suhu kožu tražite serume u kojima se nalaze hidratizirajući proteini kao što je hijaluronska kiselina. Općenito koži koja je mješovita, ali i svim tipovima kože koja stari i treba joj sjaja, svakako je potreban jedan od najvažnijih sastojaka, već spomenuti vitamin A, odnosno derivati vitamina A, koji se nazivaju retinoidi, te vitamin C.

Naravno, s određenom razvikanošću brenda često raste i cijena, no na cijenu utječu i koncentracije sastojaka koje se nalaze u njima. Što su veće koncentracije glavnih sastojaka, tim bolje. U mnogim slučajevima manja cijena znači i manja koncentracija, pa svakako i na to obratite pozornost.

Kako ga nanositi?

Kada su serumi u pitanju važna je i tehnika nanošenja - "utapkavanje" je bolje od trljanja. Zagrijte ga među prstima i onda lagano utisnite i utapkajte u kožu – otprilike pola minute. Tako se ne rasteže koža i ne stvaraju bore i serum se bolje upija u kožu, čak i u dublje slojeve kože. Većina seruma bolje će reagirati ako ih nanesete na vlažnu kožu. No to ne vrijedi za serume s AHA kiselinama jer tada znaju peckati...

Serume možete slojevati (ako nemate neki multitasking serum) i činite to po njihovoj strukturi – prvo najrjeđi prema sve gušćima. Prije nego nanesete drugi serum pričekajte da se svaki osuši na koži. Isto vrijedi i za hidratantnu kremu koja se nanosi nakon seruma. Nanošenje kreme nije uvijek nužno no prilično je korisno jer čini serume efikasnijima i djelotvornijima.  

Ponekad slojevanje ide obrnutim redom – primjerice ako imate osjetljivu kožu ili ako vam koža reagira na sastojak seruma – primjerice retinola. Tada najprije nanesite laganu hidratantnu kremu te na nju serum. Krema će smanjiti potenciju seruma i manje su šanse da će iziritirati kožu.

Ako imate suhu kožu na kremu (koja je stavljena preko seruma) nanesite i ulje za kožu na suha područja – no birajte ulja koja se lijepo upijaju u kožu i ne čine je masnom.  

Isto tako nemojte zaboraviti na zaštitu od štetnih sunčevih zraka. Krema za sunčanje ide na kraju i obavezna je ako koristite neke sastojke poput retinola (koji  se koristi u pravilu navečer),  AHA kiselina ili vitamin C.
 
Foto:  fotolia
 
Komentari
+2
 
malikekoserk1
 • 10.8.2017 15:28:49
 • Bodova: 15025
 • Prijavi
Obožavam serume , ja sebi kupujem Doliva Dr. Theiss, super je i cijena je prihvatljiva.
ecume
 • 10.8.2017 8:58:02
 • Bodova: 6580
 • Prijavi
Slažem se s Anatela, ima i jeftinijih seruma. Ovaj članak, koji je zapravo dosta općenit i informativan, može biti uvodni za malo detaljnije bavljenje s kiselinama i ostalim trenutno vrlo IN kozmetičkim pripravcima...
xerinija
 • 10.8.2017 8:28:35
 • Bodova: 64813
 • Prijavi
Pa ima i seruma ispod 200kn...
canyon
 • 10.8.2017 7:59:56
 • Bodova: 11515
 • Prijavi
Razmisljala, gledala i odustala. Preskupo a bez nekih vidljivih rezultata kod kolegice koja koristi. Mislim si zeno ne trosi pare jer...tko je lijep, lijep je a tko nije niti mu serum nece pomoci.
tapotko28
 • 10.8.2017 7:37:02
 • Bodova: 1852
 • Prijavi
Imam problem ozbiljan sa serumom. Serumi brzo "oksidiraju".. odnosno moraju se potrošiti točno do određenog roka. Tako mi rekoše. Ja nikada ali nikada ne uspijem potrošiti "bočicu" seruma do tog roka, ma kako ona minijaturna bila.
dorryy00
 • 10.8.2017 7:21:57
 • Bodova: 25721
 • Prijavi
Baš zanimljiv članak...