Imaš novu tetovažu? Saznale smo kako je pravilno zaštititi od sunca

Imaš novu tetovažu? Saznale smo kako je pravilno zaštititi od sunca© Unsplash

Napravila si novu tetovažu koju si već dugo željela, ali ne znaš kako je zaštititi od sunca? Donosimo ti jednostavne savjete uz koje neće izblijediti i izgubiti boju

Nove tetovaže su prekrasne, živahne i uzbudljive za gledanje, ali ako se prebrzo počneš izlagati suncu možeš narušiti ljepotu njezinog dizajna. Čak i one tetovaže koje nisu na vidljivim mjestima osjetljive su na oštećenja od sunca, stoga je važno znati kako najbolje njegovati novu tetovažu. 
 

Prevelika izloženost suncu, posebno u prvih nekoliko mjeseci nakon tetoviranjamože dovesti do širenja boje ili tetovaža može brže izblijediti i  izgubiti boju na suncu. UV zrake će izblijediti tetovažu ako je izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti. Sama tetovaža se zapravo nalazi ispod dva sloja kože, a gornji sloj djeluje kao filter između pigmenta i sunca. Međutim, što koža više potamni od sunca, to će boja tetovaže više izblijediti. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli mira mariah (@girlknewyork)


Pritom je važno zapamtiti i da su nove tetovaže puno osjetljivije na oštećenja od sunca - svježa tetovaža zapravo je otvorena rana sve dok se ne završi postupak zarastanja, koji može trajati dva do tri tjedna, a ponekad i više, ovisno o mjestu i veličini tetovaže.

Dermatologinja Marnie Nussbaum za portal Byrdie podijelila je svoje savjete kako je najbolje zaštititi nove, ali i stare, tetovaže od sunca.
 
Krema sa zaštitnim faktorom

Zaštita od sunca najvažniji je oblik zaštite tetovaže ljeti. Krema sa zaštitnim faktorom pomoći će u prevenciji bora, mrlja i drugih oštećenja na koži, a i njegovat će tetovažu. Osjteljiva koža, kao i tetovirana,  ne bi se trebala predugo izlagati direktnom suncu.  Bilo koja krema sa zaštitnim faktorom je dobra, ali većina tattoo umjetnika će predložiti kreme za sunčanje sa SPF faktorom od 30 do 50. Bilo bi dobro i da krema ima mineralni filter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli mira mariah (@girlknewyork)


Prema dermatologinji Marnie Nussbaum, SPF je ključni dio zaštite tetovaže od UV zraka. "Najvažnija stvar pri odabiru kreme za sunčanje jest osigurati da je širokog spektra, što znači da štiti i od UVA zraka koji prodiru dublje od UVB zraka, uzrokujući oštećenja, te UVB zraka koje oštećuju DNK stanice i 'pale' kožu", kaže doktorica. Nussbaum i dodaje kako opekline od sunca i predugo izlaganje UV zračenju s vremenom mogu oštetiti izgled tetovaže i dovesti do izbljeđivanja i nabora. 

Dr. Nussbaum također savjetuje da kremu za sunčanje staviš na tetovažu koja je zacijelila, a ako je još uvijek svježa, umjesto toga prekrij je zavojem ili gazom. Također, bilo bi dobro svaka dva sata nanijeti novi sloj kreme.
1/4
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
tikica-
  • 16.7.2020 16:40:48
  • Bodova: 49827
  • Prijavi
Opet tetovaže.