5 stvari koje će ti pomoći u borbi protiv suhih i ispucalih usana

5 stvari koje će ti pomoći u borbi protiv suhih i ispucalih usana© Pixabay

Zima je stigla i kožica na našim usnama stalno puca, boli nas i pecka, a bez balzama za usne ne napuštamo kuću. No, uz jednostavne trikove možemo spriječiti pucanje usnica

Koža usnica je tanka i osjetljiva, a to je i dio tijela koji najmanje štitimo. Ljeti ih ne hidratiziramo dovoljno dok se zimi ni ne sjetimo prekriti ih šalom kada izlazimo na otvoreno. 

Kad zima pokuca na vrata naše usne počinju pucati, peckati i boljeti. Naravno, nije samo hladnoća uzrok toga. Nedovoljan unos tekućine, lizanje usana ili pretjerano pušenje može uništiti tvoje meke i rumene usne. 

Donosimo ti nekoliko trikova da tvoje usne uvijek budu odraz tvojeg zdravlja i ljepote. 
 
(FOTO: Pixabay) 
 

Drži se dalje od svega što ti može prouzročiti herpes 

Točnije, trebala bi se držati dalje od osoba koje imaju viroze ili herpese. Ukoliko tvoj partner ima herpes, nemoj ga ljubiti dok ne se ne izliječi. Čaše, ručnici i četkice za zube ukoliko ih dijeliš s drugom osobom mogu naštetiti tvojim usnama i prouzročiti herpes. 

Pokušaj se zaštititi

Zimi, prehlade, viroze i gripe su uobičajena pojava. Pokušaj biti pod što manjim stresom, jesti zdravu i nutritivnu hranu koja ti može dati više energije te pij što više čaja i tekućine. 


(FOTO: Pixabay) 
 

Nanosi balzam za usne i kremu za sunce 

Svoje usne možeš zaštititi nanošenjem balzama za usne ili kreme za sunčanje. Da, iako je zima sunce prolazi kroz oblake i šteti tvojoj koži pa tako i onoj na usnicama. Manji zaštitni faktor bit će sasvim u redu. Balzam za usne nanosi nekoliko puta dnevno i hidratiziraj se. 


(FOTO: Pixabay) 
 

Lijek imaš kod kuće

Nanošenje gela aloe vere na usne pomoći će u borbi protiv virusa i upala. Sve mi imamo kući barem neku vrstu gela koji sadrži aloe veru, ako nemaš nabavi ga po povoljnim cijenama u bilo kojoj ljekarni.  


(FOTO: Pixabay) 

Ako ništa ne pomogne, posjeti liječnika 

Ako ti bez obzira na sve trikove usne i dalje pucaju, vrijeme je za drastične mjere. Trebaš posjetiti liječnika. Može ti prepisati potrebne lijekove koji će ti, u bilo kojem trenutku, pomoći u problemima s kožom i usnicama.

 
Komentari
+2
 
canyon
  • 29.11.2019 9:03:39
  • Bodova: 16821
  • Prijavi
Osoba sam sklona herpesu na usni...bilaaa, jupiiiii!!! Nakon svih mogucih herplexa, cinkovih masti, cesnjaka, paste za zube napokon sam otkrila kremu iz "Farmasija" Dr.C.Tuna sa cajavcem i mogu vam reci fantazija. Od tada dva puta tj namazem usne i nema herpesa i ispucalih usana.
malikekoserk1
  • 28.11.2019 14:41:47
  • Bodova: 23911
  • Prijavi
Dobri savijeti , sa usnama nije lako po zimi , kada je grijanje i hladan zrak.