Pub kviz - sve popularniji oblik zabave

Pub kviz - sve popularniji oblik zabave

Zašto su popularni i kako se dobro pripremiti za pub kviz otkriva nam Petra Lypolt, veteranka hrvatske kviz scene

Tražite li zanimljiv i zabavan izlazak s društvom, ukoliko još niste bili, svakako vam savjetujemo da otiđete na pub kviz. Ovakav izlazak uz testiranje znanja i natjecanje iz godine u godinu postaje sve popularniji oblik zabave. Prve pub kvizove počeli su organizirati Sharon Burns i Tom Porter u sedamdesetima u Velikoj Britaniji, a društvena igra Trivial Pursuit, koja je bila popularna u osamdesetima, rasplamsala je njihovu popularnost. Sada se tamo na tjednoj bazi odigravaju deseci tisuća kvizova. Kviz scena u Hrvatskoj počela se oblikovati 2005.g. u Zagrebu, a danas gotovo svaki grad ima svoj tjedni pub kviz. O ovom fenomenu pričali smo s Petrom Lypolt, dopredsjednicom Hrvatskog kviz saveza koja kvizove igra redovito od 2012. godine.

•    Kako si se našla u svijetu kvizova?
Na prvi kviz me doveo prijatelj kao zamjenu, njima je falio njihov redoviti član. Nakon što sam par puta bila zamjena, odlučila sam osnovati svoju ekipu. Tada je krenuo Kviz petkom u kinu Europa (današnji Kviz petkom u SC) i ostalo je povijest.

•    Na kojim si nagradnim kvizovima sudjelovala kao natjecatelj? Kako je bilo?
Bila sam na Potjeri i na Šifri na HTV-u. Zadovoljna sam kako je prošlo, na Potjeri sam osvojila 30.000 kn, a na Šifri 25.000 kn.

•    Pripremaš i vodiš nekoliko kvizova u Zagrebu. Kako izgleda tvoja priprema za te kvizove? Kako osmišljavaš pitanja?

Haha, priprema je takva da se nema izbora, kviz treba sastaviti. Uvijek je tu neka aktualnost koja inspirira za pitanje, a onda jedno vuče drugo. Gledam da bude uravnoteženo po područjima, da bude svega – glazbe, sporta, filma, književnosti, povijesti, lifestylea, geografije... po mogućnosti da se i prožimaju područja. Istovremeno pazim i da rješavačima kviza bude zabavno odgovarati na ta ista pitanja.

•    Koji ti se kviz posebno urezao u pamćenje (bilo kao natjecatelju ili organizatoru)?
Uvijek se nekako ureže zadnji veliki kviz, to je u ožujku 2018. bilo Državno prvenstvo u mješovitim parovima u Studentskom centru, tu sam bila i organizatorica (sve osim pitanja) i natjecateljica. Došla su  54 para iz cijele Hrvatske, bilo je izazovno uskladiti organizatorski i natjecateljski dio, ali i jako zabavno, zadovoljna sam rezultatom. Kviz je prošao odlično, svi su se zabavili i otišli doma s lijepim nagradama zahvaljujući sponzorima.

•    Zagreb je u studenom prošle godine bio domaćin Europskog kvizaškog prvenstva, a ti si sudjelovala u organizaciji prvenstva - kako je bilo?
Hrvatski kviz savez je u (tada) samo tri godine postojanja uspio dovesti tako veliki događaj u Zagreb i omogućiti hrvatskim kvizašima iskustvo velikog kviza. Bilo je izvrsno biti dio jednog tako velikog natjecanja, to su tri dana rješavanja kvizova: individualnih, ekipnih, u parovima... općih i tematskih kvizova, te biti i vidjeti u pozadini kako se sve to radi.

•    Kako uopće izgleda jedan pub kviz?
Za pub kviz prvenstveno treba složiti ekipu i nekako ju nazvati. Kvizaši su jako kreativni i bude zabavno kad se ta imena čitaju. Ekipe se obično sastoje od četiri člana, sam kviz ima dvije ili tri runde, pitanja se čitaju i vide na prezentaciji, a ekipe pišu odgovore na obrasce. U pauzi se kviz ispravlja, čitaju se odgovori i onda slaže poredak od najlošije prema najboljoj ekipi. To uvijek bude veselo.

•    Koliko se često održavaju kvizovi i koji su najpopularniji?
U Zagrebu se svaki dan može otići na kviz, može se birati i kvart. Najpopularniji su Kviz petkom u Studentskom centru, utorkom u Vintage Industrial Baru i KOZ-a koja se najčešće održava nedjeljom.

•    Kome bi i zašto preporučila sudjelovanje na kvizu?
Na kviz može doći svatko, ne treba nikakva priprema, nema ograničenja. Na kviz redovito dolaze i srednjoškolci, studenti, zaposleni i umirovljenici, dapače ekipa ima najviše šanse ako se sastoji od članova s različitim interesima.

•    Koliko žena sudjeluje na kvizovima?
Žene su još uvijek u manjem broju, čine otprilike četvrtinu na kvizovima. No treba napomenuti da je Dorjana Širola već godinama u ukupnom svjetskom poretku uvijek u prvih 20 i time je najbolja hrvatska kvizašica i najbolje plasirana žena na svijetu.

•    Imaš li neku tajnu kako se kao natjecatelj pripremaš za kvizove?
Za kviz se najbolje pripremati igranjem kvizova. Svaki petak sa svojom ekipom AbFab igram kviz u Studentskom centru.


U suradnji s Petrom za vas pripremamo poseban ženski pub kviz u Zagrebu, o kojem ćete uskoro dobiti više informacija.

 
Foto: Depositphotos@ stevanovicigor
privatni album Petra Lypolt
 
Komentari
+2