Žene, glazbenice i prijateljice: Tri Ane i jedna Vlasta čine Vortex Strings

Žene, glazbenice i prijateljice: Tri Ane i jedna Vlasta čine Vortex Strings

Četiri akademski obrazovane glazbenice koje stoje iza gudačkog sastava Vortex Strings otkrile su mi svoju glazbenu priču

Otkad zna za sebe, Ana Gjud živi za glazbu i svira sa ženama. U muzičkom internatu već je sa sedam godina imala svoj prvi ženski gudački kvartet koji je u 10 godina obišao pola svijeta. 

"Mislim da sam prvo zapjevala pa progovorila, moja bina je bila na terasi s metlom umjesto mikrofona, a susjedi su mi bili publika. Sa sedam godina upisala sam Školu za muzicke talente u Srbiji koja je internatskog tipa i tamo živjela s ostalom glazbeno nadarenom djecom do osamnaeste godine. Učili smo o umjetnosti, igrali, svirali, sadili biljke. Živjela sam život Harryja Pottera, a onda sam odrasla i upisala Akademiju."


Kad se prije nekoliko godina doselila u Zagreb iz Beograda, udala se za producenta i pijanista Filipa Gjuda te se zaposlila kao ravnateljica u glazbenoj školi. Iako se trudila najbolje što je mogla, to nije bio posao za nju. Željela je nešto novo. Tada je došla na ideju osnivanja ženskog gudačkog sastava i rodio se Vortex Strings, koji je samo prirodan nastavak njezine glazbene priče. 

Ovaj sastav čine četiri žene, akademski obrazovane glazbenice i prijateljice: Ana Dražinić i Vlasta Crnogorac su violinistice, Ana Marija Šir je na violi i Ana Gjud je na violončelu. "Posebne žene, nesvakidašnje, načitane, pametne, elokventne, talentirane i duhovite profesionalke", tako Ana Gjud opisuje svoj kvartet.  

Prvo su se našle dvije Ane i kliknule na prvu, a Vlasta i Ana Marija kliknule su na drugu. "S Anom Dražinić me je upoznala zajednička prijateljica pa su nakon nje došle Vlasta i Ana Marija. Već nakon prve probe je to zazvučalo dobro, prvi nastup je prošao sjajno, a s vremenom smo našle naš jedinstveni zvuk koji i danas njegujemo", govori mi osnivačica Vortex Stringsa Ana Gjud. 

Osim kvarteta, djevojke posvećeno rade i na drugim projektima. Ana je danas stalna članica Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, baš kao i Vlasta, Ana Marija radi u Hrvatskom narodnom kazalištu, a Ana Dražinić je trenutno 'putujuća' jer se prošle godine vratila iz Zagreba u Dubrovnik pa trenutno funkcioniraju na toj relaciji.
 

Sam naziv Vortex Strings nastao je iz popisa raznih ideja i naziva gdje su četiri glazbenice sistemom eliminacije odlučile da je to njihovo ime i prezime. Njihov kvartet ima veliki repertoar, od popularne klasike, evergreena do filmske muzike, pop, rock i jazz muzike. "Reklo bi se - od baroka do rocka. Aranžmani nas čine autentičnima jer su naši i pisani s puno ljubavi", dodaje. 

Zatekla sam ih u radnoj atmosferi u studiju jer snimaju jednu čarobnu pjesmu u kojoj prvi put sve četiri pjevaju. Naime, njihov album je na pomolu, kao i prvi samostalni koncert na čijem ostvarenju trenutno rade.

Svaka proba i svako okupljanje su im velika radost jer su kroz ovo vrijeme zajedničkog sviranja postale i prave prijateljice. "Probu obično započinjemo kavom u studiju u kojem vježbamo uz nepresušne ženske teme i puno smijeha. Za vrijeme probe, uvažavamo sve ideje i mišljenja, diskutiramo i nekako zajednički dođemo do najboljeg rješenja i to vrlo brzo i efikasno jer nema nadmetanja među nama, nego nam je cilj da sve zajedno zvučimo najbolje što možemo. I onda na kraju najčešće...pivica", kroz smijeh mi govori Vlasta. 


A iza sebe već sada imaju brojne nastupe. Da i u Hrvatskoj postoji tržište zainteresirano za glazbu kakvu izvode, govori činjenica da su često prisutne na estradi kao gošće i suradnice naših najvećih estradnih umjetnika. 

Dosad su svirale s Tonyjem Cetinskim, Jinxima, Terezom Kesovijom, na glazbenom festivalu Exit uz najslavnijeg baletana današnjice Sergeja Polunjina...Pitam ih, koliko je teško doći do novih suradnja i nastupa, a Ana Marija mi govori da puno rade i pretežito funkcioniraju na način da drugi kucaju na njihova vrata. "Hrvatska nije prevelika zemlja i otprilike se zna kako tko svira, tko je gdje položio audiciju, tko je osvojio koje nagrade, tko je brz i spretan pa u tom smislu kreću preporuke." Iako bi se uskoro trebale prebaciti i na električne instrumente zbog veće mogućnosti u žanrovskom i interpretativnom smislu, Vortex Strings se od klasike nije udaljio, i dalje je to njihova prva ljubav. Osim prvog albuma i samostalnog koncerta, čeka ih nastup na Top.hr Music Awards 6. veljače u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu, a odmah potom i koncert za 'Dan crvenih haljina' te koncert u Ljubljani s Tonyjem Cetinskim. 

Njihova zajednička glazbena priča tek je počela, a suvišno je uopće reći - sve četiri nadaju se da će još dugo potrajati. I mi se nadamo i jedva čekamo vidjeti i čuti što će nam Vortex Strings pripremiti u budućnosti. 
 
Komentari
+2