Sziget se ustoličio kao jedan od najboljih europskih ljetnih festivala

Sziget se ustoličio kao jedan od najboljih europskih ljetnih festivala

Procjenjuje se da je oko 400.000 ljudi posjetilo popularni festival u Budimpešti

Iako si svake godine kad se iz Budimpešte vraćam iscrpljena nakon nekoliko dana ludog feštanja na Sziget festivalu, uvijek govorim - ovo je zadnji put da idem (dosta je bilo već četiri godine za redom) nekako svaki put već s proljećem misli se počinju okretati ovom najveselijem europskom glazbenom festivalu i svakakvim dogodovštinama koje su se dogodile prošle godine, i onima koje bi se tek mogle dogoditi. A i, osim toga, Sziget je puno više od samo glazbenog festivala, to je festival dobrog raspoloženja, festival različitih kultura i nacija, festival dobre hrane i jeftine cuge, festival koji će većina onih koji su bili ondje (dakle tu se ne ubrajaju osobe koje se zbog pokoje čašice previše ne sjećaju ničeg) pamtiti do kraja života.
Ovo su prve stvari koje vidite kad uđete na Sziget festival
Sziget je mađarska riječ za otok, pa nije iznenađenje da se Sziget festival održava na Obudai otoku usred Dunava i gotovo u središtu Budimpešte (za desetak minuta unutargradskom željeznicom eto vas pred zgradom parlamenta u samom centru). Inače, ovaj tjedan-dana-dug festival izrastao je iz „studentskog eventa niskog profila“ davne 1993. godine i postao jedan od glavnih Europskih rock festivala krajem devedesetih, a više od polovice posjetitelja čine stranci. I spomenimo da je svake godine sve više posjetitelja, a ove se godine procjenjuje  se da se u periodu od 9. do 16. kolovoza ta brojka popela do nekih 400.000 posjetitelja.


Svašta se tamo može vidjeti...


Sziget festival inače je počinjao na Prvi dan i trajao do Šestog dana, no zbog primjedbi stanovnika u okolici organizatori su obećali da će fest trajati samo 5 dana. No je li to pokvarilo doživljaj za obožavatelje? Nema šanse. Sada festival završava Peti dan, ali počinje na Nulti. Lukavi jedni lukavci, ti organizatori... I ne samo to, uz to su ubacili još jedan ekstra dan kako bi se kamperi pomalo smjestili i počeli prljati u prašini i pijesku. Službeno to je „Day -1“, nazvan „Hungarian Day“.


Najbolje je uvijek u Roma tentu


Hmm... Što ćemo večeras?


Još malo pa počinje koncert!


Zbilja u šest dana i noći koliko Sziget fest traje ovaj se otok pretvara u čudovište muzike, gdje preko 1000 bendova i umjetnika nastupa na čak 55 stageova različitih veličina i oblika. I tako je i ove godine ovaj zeleni otok po 18. put dočekao je hodočasnike željne partyja i festivalskih programa koji su jedinstveni poput lokacije; osim raznih glazbenih stilova u desecima objekata, u ponudi su i kulturni programi, od uličnog teatra do cirkuskih točaka, od fizičkog teatra do raznih izložaba. Pa nije ni čudno da ondje možete zateći prosjek starosti od nekoliko godina do preko šezdeset.Ništa bez hrane (zanemarimo zmazane kuhare, nakon par piva svejedno vam je)


A bome ništa ni bez čevapa


Sve puno čudno obučenih ljudi


Treba spomenuti i to da su Mađari zbilja super organizirani. Sve - počeci koncerata, usmjeravanje ljudi, vlakovi, autobusi, taksiji sve išlo ko podmazano. Ove godine nismo čak niti dulje čekali na cugu – sve po svud su cijene bile iste, pa se nije na određenim mjestima stvarala gužva.


Što ove žene sve mogu kad bi vi samo znali...


Spava se gdje se stigne


Mogli ste dobiti originalnu frizuru


Je li netko za zajedničku čagu/vježbanje?
(mn, foto: S. Sarač, www.sziget.hu)

 
Komentari
+2