Sva "Lica glumice"

Sva "Lica glumice"

Održana premijera dokumentarnog filma o glumicama

Nakon što je postigao uspjeh na festivalima u Puli, Motovunu i na Liburnija film festivalu, dokumentarni film "Lica glumice" imao je u punoj dvorani kina Europa i svoju zagrebačku premijeru. Autorica i redateljica Ana-Marija Bokor pljeskom je ispraćena nakon svečane premijere filma, koji je tako i kod zagrebačke publike odlično prihvaćen.

Kako je to biti glumica?

"Lica glumice",  kako to stoji u najavi filma, otkriva različita lica glumice i pokušava istražiti tko su uopće glumice, što misle i osjećaju dok igraju, glume na sceni, ali i dok žive svoje privatne živote. Kroz ispovijesti i iskustva glumica različitih generacija, redateljica filma Ana-Marija Bokor, koja je i sama glumica, približava širokoj publici fenomen glumačkog poziva te gdje je početak i kraj bavljenja tim umjetničkim zvanjem, a gdje ono prelazi u vječnost i mit. Film nas tako vodi kroz životne i glumačke priče četiri glumice. Ana Begić, Doris Šarić-Kukuljica, Bojana Gregorić-Vejzović i Marija Sekelez,  koje su 2007. godine nominirane za Nagradu hrvatskog glumišta, pred kamerom razotkrivaju svoje osjećaje, misli,  strahove i nade. Govore o tome što im znače nagrade, o predstavi s kojom su nominirane, o mukotrpnim probama, snimanjima, o potpori obitelji i nastojanju da se uskladi privatni život s karijerom i kazalištem. Za svaku od njih gluma je ponajprije kazalište, iako su zapažene i poznate uloge ostvarile i na filmskom platnu.

Četiri osebujne generacijske priče

Marija Sekelez, koja je posljednjih godina glumački poziv zamijenila mjestom ravnateljice Gradskog kazališta Žar ptica, u jednom  trenutku priznaje kako se do kraja karijere ipak nada još kojoj ulozi. Njezina ispovijest koju bilježi kamera "Lica glumice" je zaista fascinantna,  podsjeća nas na njezina vrhunska glumačka ostvarenja i legendarne filmove koje je obilježila svojim ulogama. Spontanim obraćenjem publici nakon premijere Marija Sekelez samo je potvrdila status prave zvijezde hrvatskoga glumišta, i može se samo nadati da će se ostvariti njezina očekivanja i da ćemo ju uskoro gledati na sceni, kazališnoj ili pak filmskoj. 

Doris Šarić-Kukuljica od svih je protagonistica najupečatljivija u opisivanju što je zapravo glumački poziv, što i koliko gluma traži od tebe, koliko joj se možeš odnosno moraš posvetiti da bi bio uspješan. Posebice je dirljivo kad kaže koliko joj znači kad iz kazališnih redova njezin nastup prati suprug, "Jer dugo je plovio…a sad je tu". Ta će vas hrvatska glumica, iza koje je bogata glumačka karijera, jednostavno oduševiti iskrenim i spontanim nastupom, a pogotovo kad već pri samom kraju filma doznamo da su upravo ona i Bojana Gregorić –Vejzović dobitnice Nagrade hrvatskog glumišta. Upoznajemo i glumice mlađe generacije, to su Bojana Gregorić-Vejzović i Ana Begić, i one otkrivaju što im znači glumački poziv, kako izdrže umor i iscrpljenost nakon dugih probi, kako se pripremaju za uloge, koliko je truda i ljubavi potrebno da se radi taj posao, koji se često iskrivljeno prikazuje u medijima. Ovo je društvo, koje je, kako kaže M.Sekelez, zapravo potpuno nesklono glumačkoj profesiji.

Sve se četiri protagonistice susreću na dodjeli nagrada koja se tradicionalno održava u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, čestitaju jedna drugoj i time završava dokumentarni film, koji odlikuje dinamičnost, odlična glazba. Naslovnu pjesmu "Lica glumice" otpjevala je Vanna, skladao ju je autorski dvojac Headoneast, dok je stihove napisala sama autorica filma Ana-Marija Bokor. Produkcija je Studio MNC, producent Jerko Domagoj Vrdoljak. Za kraj preporuka, ne propustite dokumentarni film "Lica glumice", koji je u kinu Europa na redovitu repertoaru.

(M.G.)

 
Komentari
+2