Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Splitski filmski festival

Splitski filmski festival

Među brojnim festivalima, Splitski filmski festival je zauzeo posebno mjesto.

Međunarodni festival novog filma / Splitski filmski Festival, koji se već trinaestu godinu održava u Splitu, najstarija je godišnja međunarodna i, po sudu mnogih,  najzanimljivija i najvažnija filmska (medijska) manifestacija na ovim prostorima, što je potvrdio i odaziv publike koja je, unatoč nedostatku kino dvorana, izuzetno dobro pratila programe.

Unutar hrvatskih filmskih festivala Splitski festival zauzima jedno posve specifično mjesto,  naime dvadesetak festivala u zemlji uglavnom se bavi igranim, nešto manje dokumentarnim i animiranim filmovima, dok je Splitski filmski festival programski najčvršći i u umjetničkom smislu najzanimljiviji.

Moglo bi se još dugo navoditi što ovaj međunarodni medijski festival znači ne samo kao kulturološki, već i utemeljeni gospodarski projekt (potiče zamrlu domaću produkciju/koprodukciju i distribuciju, iniciranjem filmske/video burze dovodi producente i distributere, predstavljanjem presjeka svjetske filmske/video, a posebice digitalnih i internet uradaka otvara prozor u svijet domaćim stvarocima,  izvođenjem radionica /workshops/ za nezavisne producente, predavanja/prezentacija itd., približava suvremena medijska događanja, zanimljivim filmskim programima čini Split nezaobilaznom kulturnom turističkom destinacijom u poslijesezoni), dovoljno je kazati da je Splitski filmski festival ušao u ‘prvu ligu’ i upisao debelim slovima Split i Hrvatsku na svjetsku medijsku kartu.

Posebno se naglašava, naročito zadnjih godina, iznimno zanimanje gostiju iz cijelog svijeta, koji su više nego zadovoljni kako programom i izvedbom Festivala, tako i gostoprimstvom, ljepotom grada, hrvatske obale i otoka. Ne zaboravimo da su to vrhunski intelektualci koji putuju s festivala na festival, a mnogi od njih su postali pravi veleposlanici Splita i Hrvatske u svijetu s naglašenom željom da se ponovo (u društvu rodbine ili prijatelja) vrate.

Splitski filmski festival je također privukao iznimnu pozornost publike, uz veliku posjećenost svih projekcija. Sve događaje vezane uz Festival svakodnevno je pratio hrvatski, a dijelom i strani tisak, HTV je emitirao priloge u središnjim informativnim programima, dok je u emisiji Tišina, molim detaljnije naglašena uloga festivala.

Sljedeći 13. po redu festival održava se od 13. do 20. rujna 2008. te bi nastojao zadržati dosegnutu europsku razinu i pokušao, u okviru mogućnosti, nadvisiti ovogodišnji, što znači da bi uz nevelika ulaganja mogao postati veliki festival svjetske klase. 

www.splitfilmfestival.hr

 
Komentari
+2