Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Savršeno štivo za vruće ljetne dane

Savršeno štivo za vruće ljetne dane

Sastavili smo popis omiljenih knjiga za godišnji odmor! Imate li vi svoje prijedloge?

Što ćete ove godine čitati na plaži? Jeste li već napravili svoj popis knjiga ili je to nešto što će vam pasti pod ruku? Kako bilo, ako ste jedan od ovisnika o knjigama za vrijeme godišnjeg odmora (jer mi jesmo), onda znate da je dobra knjiga za vrijeme godišnjeg odmora - zlata vrijedna.

Mi smo sastavili svoj popis knjiga za koje smatramo da su vrijedne vaše pažnje... Ima tu ljubavnih romana, nešto chick-lita, nešto kriminalističkih romana, drama, autobiografija...
 
Nemoguće je zadovoljiti svačije ukuse, ali ove knjige oduševile su ljude širom svijeta i Hrvatskoj. Ne vidimo razlog zašto ne bi i vas. Na vama je da samo odaberete one po vašem ukusu...

Knjiga: Šišmiš
Autor: Jo Nesbo


Mlada Norvežanka, zvijezda televizijskih sapunica, koja je došla u Australiju kako bi radila kao konobarica, pronađena je mrtva na obali oceana. Svi tragovi upućuju na ubojstvo. Harry Hole, detektiv iz policijske uprave u Oslu, odlazi u Sydney da pomogne australskoj policiji u istrazi, iako mu je namijenjena uloga promatrača, pasivnost Harryju nije u krvi: uključuje se u istragu, a na kraju je u slučaj umiješan i na osobnoj razini jer se zaljubljuje u Birgittu - prijateljicu ubijene djevojke. Njegovo fizičko i duhovno putovanje Australijom sve ga više povezuje s aboridžinskim mitom o čovjeku šišmišu koji za sobom vuče trag smrti.

Knjiga: Noćni vlak za Lisabon
Autor: Pascal Mercier


Što je potrebno da nam zauvijek promijeni život? Raimundu Gregoriusu, sredovječnom profesoru klasičnih jezika u Bernu, bilo je dovoljno malo: jedan pogled na lijepu ženu koja se naslanja na ogradu mosta, jedna slučajno otkrivena knjiga portugalskog pjesnika, jedan noćni vlak i čaroban grad koji čeka na kraju puta. No u ovoj knjizi kraj putovanja tek je početak priče...

Noćni vlak za Lisabon Pascala Mercieia roman je ideja koji se čita kao triler, potraga koja svoju iznimnu snagu i ljepotu dobiva u labirintu kroz koji nas naizmjence vode niti ljubavi, prijateljstva, sjećanja i književnosti. Kad usred sata latinskog ustane i napusti svoj život, slijedeći tragove fascinantnog Amadeua de Prada, liječnika, pjesnika i borca protiv Salazarove diktature, Gregorius će stupiti na opasnu stazu koja će u pitanje dovesti sve šio je dotada živio.

Ali možemo li doista upoznali drugog čovjeka, a da ne upoznamo sebe? Možemo li raskinuti spone kojima smo vezani za osobu koja smo postali? Noćni vlak za Lisabon epsko je putovanje ne samo Europom nego i našim mislima i osjećajima - knjiga zadivljujuće intelektualne dubine, jedna od onih koje će vam promijeniti život.

Knjiga: Kalendar Maja
Autor: Zoran Ferić


Kalendar Maja je roman odrastanja. Pratimo tri dječaka koja odrastaju u Zagrebu pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Kalendar Maja je roman o ljubavi i njenim demonima, ljubavi koja dolazi u najrazličitijim pojavnim oblicima i intenzitetima. Čitamo priču o Tihomiru i Senki od gimnazijskih dana do starosti.

To je i roman o seksu, o žudnji koja nas ispunjava i uništava. I roman o prolaznosti, o vremenu koje ne oblikuje samo sadašnjost nego mijenja i prošlost. Roman o starosti i slabosti. Ferić je napisao i roman o Zagrebu od polovice prošlog stoljeća do naših dana, izletima u Samobor i na Sljeme, lebdečim kućama u Šestinama i slamovima u Staroj Vlaškoj. Ali ovaj roman ima i svoju morsku priču u kojoj Goli otok, Zrće ili Vir dobivaju sasvim novo lice.

Knjiga: Grad od Kostiju (Instrumentarij smrtnika-knjiga prva)
Autor: Cassandra Clare


Kada petnaestogodišnja Clary Fray kao mjesto za noćni izlazak s najboljim prijateljem Simonom odabere klub Pandemonij u New Yorku, ni u snu ne očekuje da bi tamo mogla svjedočiti umorstvu – a još manje da će ga počiniti troje tinejdžera čija su tijela prekrivena neobičnim tetovažama. Clary bi bila pozvala policiju, ali kako im objasniti što se dogodilo kad se tijelo ubijenog počelo postupno smanjivati, da bi na koncu i posve nestalo, a ubojice su vidljivi samo njoj?

I sam zapanjen što ih obična ovozemka može vidjeti, jedan od mladih ubojica predstavlja se kao sjenolovac – pripadnik tajnog plemena ratnika koji život posvećuju ubijanju demona. Anđeoska izgleda i drska ponašanja, tajanstveni mladić će u sljedećih dvadeset četiri sata Clary uvući u svoj neobičan svijet. No kad Claryna majka neobjašnjivo nestane, a nju samu napadne demon, sjenolovci će posumnjati da je Clary više od obične ovozemke… Grad od Kostiju prvi je roman u serijalu Instrumentarij smrtnika Cassandre Clare.Knjiga: Otkup sirove kože
Autor: Abdulah Sidran


U autobiografiji Otkup sirove kože Abdulah Sidran piše, dakako, o ljudima, vremenima i gradovima, koje je upoznao i koje su ga za sva vremena determinirali. Sidran tako piše o Emiru Kusturici, Goranu Babiću i Slobodanu Praljku, o Sarajevu, Goraždu i Veneciji, o politici, povijesti, ratovima i logorima, o filmu i poeziji, i općenito o iskustvu umjetnosti. No Otkup sirove kože je, kao svojevrsni završetak rada na svojoj autobiografiji, započet davno, još na scenariju za film „Otac na službenom putu“, ponajprije jedinstven i fascinantan obiteljski roman.

Knjiga: Princ magle
Autor: Carlos Ruiz Zafón


Dok Drugi svjetski rat hara Europom, ekscentrični urar i izumitelj, otac glavnog junaka Maxa Carvera, odluči preseliti svoju obitelj iz grada u maleno mjesto na obali. Ali tek što su stigli, počinju iskrsavati čudnovate i neobične stvari. Max otkriva vrt prepun jezovitih kipova, njegovu mlađu sestru opsjedaju zastrašujući glasovi, a kutija starih obiteljskih filmova otvara prozor u prošlost. Najviše ih uznemiruju glasine o prvim vlasnicima kuće, čiji je sin misteriozno nestao. Kada Max, njegova starija sestra Alicia i njihov novi prijatelj Roland odluče istražiti prošlost, otkrivaju strašnu priču o Princu Magle, čija sjena izlazi noću da poravna stare račune, a nestaje s prvim svitanjem... Princ Magle prvi je majstorski roman Carlosa Ruiza Zafóna, neodoljiva tajnovita priča prepuna romantike i avanture.

Knjiga: Ispričat ću ti priču
Autor: Jorge Bucay


Glavni junak knjige „Ispričat ću ti priču“, mladić Demián, dolazi psihoterapeutu Jorgeu tražeći odgovore na pitanja koja si svaki mladac postavlja. Pričajući mu priče, od grčkih mitova preko japanskih parabola i učenja zen-budista do priča europskih naroda i onih koje sam izmišlja, Jorge mu pomaže da upozna sebe i prevlada svoje predrasude. Iako pokazuje da život nije jednostavan, već naprotiv vrlo kompliciran, knjiga „Ispričat ću ti priču“ prepuna je optimizma. Jorge Bucay otkriva da je pripovijedanje najjači i najbolji lijek za sve, da bez govora nema čovjeka i da bez komunikacije nema ljudskog društva.

Knjiga: Đavolja zvijezda
Autor: Jo Nesbø


Mlada žena pronađena je mrtva u svome stanu u Oslu. Na lijevoj ruci amputiran joj je prst, a pod kapkom skriven sićušan crveni dijamant u obliku pentagrama – đavolje zvijezde. Detektiv Harry Hole isprva odbija surađivati u istrazi koju vodi njegov dugogodišnji suparnik Tom Waaler. Ipak, pod prijetnjom otkaza, Harry je prisiljen otrijezniti se i posvetiti poslu. Na pomolu je val sličnih ubojstava, a modus operandi upućuje na to da je Oslo pretvoren u poligon serijskog ubojice. Đavolja zvijezda predstavlja ključ za razrješenje niza slučajeva.Knjiga: Igre gladi
Autor: Suzanne Collins


U ne tako dalekoj budućnosti Sjedinjene Američke Države su propale, izmučene sušom, požarima, glađu i ratom. Na njihovu se mjestu iz pepela uzdigao Panem, država podijeljena na vladajući Kapitol i dvanaest okruga. U znak odmazde zbog davnašnjeg ustanka, Kapitol svake godine nasumično odabire dvoje mladih predstavnika iz svakog okruga kako bi sudjelovali na Igrama gladi. Dijelom zabava za mase, dijelom taktika zastrašivanja podčinjenih okruga, Igre gladi prikazuju se putem televizije diljem Panema. Dvadeset četvero sudionika prisiljeno je ubijati svoje protivnike, a ostatak nacije dužan je Igre pratiti.

Kada malena Prim bude izvučena kao predstavnica rudarskog okruga, njena starija sestra, šesnaestogodišnja Katniss, javit će se dobrovoljno kako bi je zamijenila. Katniss i njezin suborac Peeta, sin pekara čije se borilačke vještine naoko mogu mjeriti s onima štruce kruha, suprotstavit će se predstavnicima drugih okruga, među kojima su i Karijeristi, borci daleko snažniji od njih, koji za taj nastup treniraju cijeli svoj život. Uzbudljiv put mladih nenadanih junaka Suzanne Collins ispričala je u britkoj trilogiji koja broji nastavke: Igre gladi, Plamen i Šojka rugalica.

Knjiga: Darovita
Autor: Nikita Lalwani


Glavna junakinja romana Darovita, djevojčica Rumi, odrasta u indijskoj imigrantskoj obitelji u Velikoj Britaniji. Za djevojčicu Rumi ta podijeljenost svjetova počinje u obitelji, nastavlja se u školi i završava u njezinom konačnom odabiru vlastitoga puta – na margini britanskog društva ali izvan stega indijske tradicije. Sustavom prepoznavanja i uključivanja talentirane djece u naprednije školske programe, mala Rumi biva prepoznata po matematičkom talentu. Njezin otac, i sam matematičar ali na manje uglednom sveučilištu u Cardiffu, odlučuje, međutim, to “dodatno obrazovanje” preuzeti u vlastite ruke i voditi kćerino napredovanje svojim metodama. On vjeruje sebi, ne britanskom sustavu. I on voli Rumi.

Od toga trenutka Rumi postaje njegov "projekt", u kojem se miješaju rigidne metode patrijarhalnog odgoja tradicionalne indijske obitelji s nasilnim ponašanjem oca koji uopće ne prihvaća realitet i oblike suvremenoga društva. Ukratko, riječ je o kombinaciji socijalne frustracije nepripadnosti i naslijeđenih preduvjerenja, u kojima se Rumi kao dijete ne može snaći.

Knjiga: Konkubinina tajna
Autor: Kate Furnivall


Predivna ljubavna priča Djevojke Lisice i njezina kineskog ljubavnika seli se u Staljinovu Rusiju. Jesu li njihove boje dovoljno jake da pobijede sivilo, a njihova ljubav mržnju i izdaju koje vladaju u svakom zakutku novog turobnog carstva? Kina 1929. - Lidija Ivanova godinama je živjela u uvjerenju da su joj oca ubili boljševici. Kad dozna da je živ i zatočen u jednom od zloglasnih Staljinovih gulaga, djevojka vatreno crvene kose spremna je napustiti sve da ga pronađe - čak i svog kineskog ljubavnika Chang An Loa.

No, Rusija je zemlja opasnosti. Lidijin polubrat Aleksej nestaje i ostavlja je bez novca, a ona je primorana zatražiti pomoć od tajanstvenog komunističkog oficira Dmitrija, svjesna da se igra vatrom koja bi je mogla progutati. Hoće li joj Chang An Lo pomoći? Intrige između crvene Rusije i crvene Kine vode ga u Moskvu, usred vrtloga nasilja, zavjera i strasti, u času u kojem su ulozi vrtoglavi, a svaki igrač mora izabrati i platiti cijenu za svoje odluke.

Knjiga: Knjiga sutrašnjice
Autor: Cecelia Ahern


Tamara Goodwin uvijek bi dobila sve što zaželi. Rođena je u bogatoj obitelji i odrasla u vili s privatnom plažom, ormarom prepunim dizajnerske odjeće i vlastitom luksuznom kupaonicom. Oduvijek je živjela ovdje i sada, ne razmišljajući o tome što donosi sutra.
Tamara je iznenada izgubila oca, što će njezinoj majci i njoj zauvijek promijeniti život. Zbog nagomilanih dugova morale su rasprodati sve i preseliti se na selo.

Jednoga dana Tamarinu će radoznalost privući putujuća knjižnica u prolasku posjedom Kilsaney. Treba joj nešto da je zabavi. Oči su joj se zaustavile na tajanstvenoj, golemoj knjizi kožnata uveza, zaključanoj zlatnom kopčom s lokotom. Ono što će otkriti na njezinim stranicama oduzet će joj dah i protresti temelje njezina svijeta...Knjiga: Otkupnina
Autor: Julie Garwood


U mračnim danima nakon smrti Rikarda lavljeg srca, Engleska pada pod vlast tiranski raspoloženog vladara i njegovih ulizica. U mrežu okrutnih dvorskih spletki, protiv svoje volje, upliće se i prelijepa djeva Gillian koja je kao dijete na vlastitoj koži iskusila okrutnost i nečovječnost gramzivog i častohlepnog baruna Alforda. U želji da se dokopa dragocjene kutije s blagom i preda je budućem kralju u zamjenu za pozamašnu nagradu, Alford će razoriti njezin dom i ubiti njezina oca. No blago će mu svejedno iskliznuti iz prstiju. Više od desetljeća nakon tog tragičnog događaja, mlada ljepotica, na zahtjev okrutnog baruna, bit će primorana suočiti se s prošlošću i riješiti tajnu nestalog blaga.

Knjiga: Sestra
Autor: Rosamund Lupton


Kad Beatrice usred nedjeljnoga ručka primi šokantan telefonski poziv iz kojega dozna da joj je mlađa sestra Tess nestala, ukrcat će se na prvi zrakoplov i krenuti kući u London. Ali kad sazna okolnosti vezane uz Tessin nestanak, zapanjena je kad spozna koliko zapravo malo zna o životu svoje sestre unatoč tome što je smatrala da su vrlo bliske i povezane.

Knjiga: Jedne strasne zime
Autor: Lisa Kleypas


Evangeline Jenner mogla bi se obogatiti domogne li se očeve ostavštine. No, da bi se oslobodila stege beskrupulozne rodbine, obraća se zloglasnom vikontu s ponudom za sklapanjem braka! Sebastian slovi za opasnog zavodnika i 30 sekundi u njegovu društvu svaku damu dovodi na zao glas. Ipak, ta fascinantna djeva pojavljuje se bez pratnje na njegovu pragu nudeći mu se za udaju. No, njena ponuda nije bezuvjetna: nakon prve bračne noći više neće voditi ljubav! Odlučna je nikad ne postati jedna u nizu onih kojima je taj vatreni libertinac slomio srce, a to znaci ili da će se on jednostavno morati više potruditi kako bi je zaveo... ili joj se predati cijelim srcem i prvi put nekoga istinski zavoljeti!

Knjiga: Odgoj djevojaka u Češkoj
Autor: Michal Viewegh


Odgoj djevojaka u Češkoj sugestivna je priča o životnoj tragediji dvadesetogodišnjakinje u okviru satirična pogleda na novi kapitalizam u Češkoj te njegove refleksije u odgojno-obrazovnom sustavu. To je i "knjiga o pisanju knjiga", ali prije svega dirljiva ljubavna priča.


"Veličina je bitna i točka!"


Da bi vam čitanje na plaži bilo što ugodnije, a knjige što laganije, pobrinuli su se u Mozaik knjizi. Oni su vodeći se poznatom krilaticom za sve željne dobrog štiva u ovim vrućim ljetnim danima pripremili prave poslastice u džepnom obliku. Omiljene bestselere i novitete sada možete pronaći u manjem formatu po posebno povoljnim cijenama koje neće dodatno opteretiti vaše torbe ali ni novčanike. Ova praktična džepna izdanja u trenu će vas uvući u svoj svijet bilo da ste u gradskoj gužvi na vrelom kontinentu ili na odmoru uz more. Naslovi poput ''Tajne'', ''Kraljevstva snova'', ''Nevine vatre'', ''Šminkerice'', ''Zlatne djevojke'', ''Katedrale mora'' i ''Najboljeg komada'' iz džepne biblioteke čekaju na vas.

Ako volite priče o zabranjenim ljubavima između potpunih suprotnosti koje se unatoč svim silama i situacijama koje ih razdvajaju  i dalje privlače, ''Kraljevstvo snova'', ''Tajna''  i ''Nevina vatra'' sigurno će vas osvojiti u dahu. Ako vas privlače intrige kroz koje prolaze bogati i slavni u potrazi za srećom i smislom života, likovi ljubavnih romana Susan Elzabeth Phillips povest će vas na svoj turbulentni put od vrha do dna i natrag.


Izvori:
www.profil.hr
www.algoritam.hr
www.ljevak.hr
www.mozaik-knjiga.hr
 
Komentari
+2
 
ninao
 • 3.7.2012 18:46:25
 • Bodova: 824
 • Prijavi
Za sve cure koje vole fantastiku, a u kombinaciji s erotikom, moj savjet je serija knjiga Bratstvo crnog bodeza. Knjige su odlicne, opustajuce, a stranica ide jedna za drugom :-)Prica je mracna, nabijena erotizmom.. ma zakon :)
nevermore
 • 2.7.2012 1:32:14
 • Bodova: 198
 • Prijavi
Ionako mi je hrpa koju moram pročitat već sad prevelika
vrazicak_xp
 • 1.7.2012 0:34:10
 • Bodova: 3434
 • Prijavi
Konkubinina tajna.definitivno..jos samo da su dodali ljubavnicu rima i kceri rima.savrsene su
dragica76
 • 28.6.2012 17:09:11
 • Bodova: 41928
 • Prijavi
Imam doma jedino Ispričat ću ti priču, zanimljiva i neobična knjiga.Najinteresantnije mi se čine Sestra i Grad od kostiju, morati ću ih nabaviti.
abby
 • 28.6.2012 16:06:20
 • Bodova: 2522
 • Prijavi
baš je širok izbor,inače,obožavam knjige
Moderator
-ela-
 • 28.6.2012 15:11:33
 • Bodova: 39986
 • Prijavi
Obožavam čitati,ja bih sve ove knjige :)
sumskavila
 • 28.6.2012 13:25:14
 • Bodova: 4028
 • Prijavi
Baš mi ovo dobro dođe, uskoro namjeravam u pohod knjižnici i od svih slinih knjiga ne znam što bi uzela.
Moderator
-nany-
 • 28.6.2012 12:30:52
 • Bodova: 133069
 • Prijavi
Vesele me ova džepna izdanja, iako obično knjigu koristim i kao zaklon od sunca... Dva dana na plaži i jedna je pročitana, dakle treba se dobro opskrbiti.
liza
 • 28.6.2012 12:01:11
 • Bodova: 48
 • Prijavi
moja preporuka je 'Vjerno susjedstvo' Tane French, 'Olovni ponedjeljak' Nicci French, serijal 'Krila' ( Krila, Čarolije, Iluzije) Aprilinne Pike
paloma_22
 • 28.6.2012 9:41:58
 • Bodova: 49673
 • Prijavi
Mislim da ću si nabaviti Noćni vlak za Lisabon... baš me zanima...