Savršeno štivo za vruće ljetne dane

Savršeno štivo za vruće ljetne dane

Ljeto na plaži uz odličnu preporuku knjiga

Jeste li spremni za prave čitljive poslastice uz plažu i more? Dugo i toplo ljeto tek je ispred nas, a odabir knjiga za pročitati itekako velik! Ljubitelji dobrog štiva ne moraju brinuti da će ostati uskraćeni jer nakladničke kuće pobrinule su se da dobre literature ne izostaje. Naš prijedlog - odabrati što volite, opustiti se i provesti ljeto uz pozamašan broj novih i uzbudljivih priča kroz koje će vas odvesti knjiga, ali i vaša mašta.

 
PROFIL

Cecelia Ahern: Kako se zaljubiti

Novi roman kraljice suvremenih bajki! Ovaj će vas roman nasmijati, rasplakati i podsjetiti da cijenite život. Ovo je Cecelia Ahern u svojem najboljem izdanju: nadahnuta i puna iznenađenja.

Putovi Adama Basila i Christine Rose sretnu se kasno jedne večeri dok Christine prelazi dublinški most Ha'penny. Adam stoji na rubu, prijeteći da će skočiti u rijeku. Adam je očajan − ali Christine s njime sklapa sumanutu pogodbu. Njegov trideset peti rođendan je pred vratima, a ona se kladi da će ga do tada uvjeriti kako je život vrijedan življenja. Dok sat otkucava, njih dvoje otisnu se u niz šašavih eskapada, velikih romantičnih gesti i poneki neobičan noćni izlazak. Christine se sve više čini da se Adam ponovno zaljubljuje u svoj život. Ali je li to zaista sve što se događa?

Romani Cecelije Ahern su poput kutije smaragda… svi do jednoga su blistavi dragulji.
Adriana Trigiani

Totalno neodoljivo… progutala sam ga u jednom čitanju.
Marian Keyes

Mudra i istinita.
Irish Times

Prije ulaska u književne vode Cecelia Ahern diplomirala je novinarstvo i medije. Navršivši dvadeset prvu godinu, napisala je prvi roman P.S. volim te, koji je vrlo brzo postao svjetski bestseler, a uspješno je prenesen i na filmsko platno s Hilary Swank u glavnoj ulozi. Slijedili su romani Na kraju duge, Da me barem možeš vidjeti, Hvala ti na uspomenama, Dar, Knjiga sutrašnjice, Mjesto zvano Ovdje i Kao nikad u životu, koji su svi osvojili vrhove književnih ljestvica, a prevedeni su i na hrvatski u Profilovu izdanju. Cecelia Ahern živi u Dublinu. Na jesen u hrvatska kina dolazi film Love, Rosie s Lily Collins u glavnoj ulozi, a koji je snimljen po romanu Cecelije Ahern Na kraju duge.

Broj stranica: 213
Jezik: hrvatski
Godina izdanja: 2014
Uvez: meki
Cijena: 79,00 kn
 


Andrea Camilleri: Zmijsko leglo

Novi roman najpopularnijeg talijanskog pisca. Po romanima Andree Camillerija snimljena je TV serija Inspektor Montalbano.

Može li netko biti ubijen dva puta, i – strahotna je i sama pomisao na to – tko su ubojice? „Očajno, protuprirodno, incestuozno, užasno, neshvatljivo, odvratno, skandalozno, izopačeno“, reći će na kraju svoje istrage policijski komesar Montalbano. Ne odnosi se to samo na one koji su ubili, već i na onoga tko je ubijen.

Zmijsko leglo jest dvadeset i prvi roman o osebujnom inspektoru Salvu Montalbanu. Sad već diljem svijeta popularni protagonist domišljatih krimića rođen je, u dobi od trideset osam godina!, u romanu Oblik vode 1994. godine. Njegov autor, osamdeset devet godina star, a spisateljski očito mlad Andrea Camilleri, svoga junaka na životu održava osebujnom mediteranskom duhovitošću, vrckavim jezičnim idiomom, uzbudljivom „filmskom“ naracijom i socijalnom, antibirokratskom, osjetljivošću.  

Andrea Camilleri rođen je u Porto Empedocleu, tik do Agrigenta, na Siciliji 1925. godine. Nakon profesionalnog bavljenja kazalištem i televizijom u književnost ulazi svojim prvim romanom Il corso delle cose (Tijek stvari) 1978. godine. Slijedio je cijeli niz proznih djela, uglavnom, kao i taj prvi, s povijesnom, sicilijanskom tematikom.

Camilleri, međutim, svoju planetarnu popularnost stječe romanima i pripovijestima o policijskom komesaru Salvu Montalbanu, kojeg je možda konačno i htio upokojiti, ali mu to njegova brojna čitateljska publika nije dopustila, niti dopušta. I ne samo da se prevodi na brojne jezike nego se i gleda u televizijskim serijama. U Hrvatskoj je dosad, uz Zmijsko leglo, objavljeno pet krimića A. Camillerija: Pas od terakote, Izlet u Tindari, Glas violine, Miris noći i Oblik vode.

Broj stranica: 266
Jezik: hrvatski
Godina izdanja: 2014
Uvez: meki
Cijena: 79,00 kn
 


Ian Rankin: Sveci Biblije sjena

Suptilno i fascinantno promišljanje o odanosti i pripadnosti u svijetu koji se mijenja, ali i željno očekivan povratak nepokolebljiva starog vuka – detektiva Rebusa. The Guardian

Nakon što je za upravljačem svojega automobila pronađena onesviještena djevojka, dokazi upućuju na to da nije riječ o običnu sudaru. Pogotovo kada se pokaže da je njezin dečko sin škotskog ministra pravosuđa i da nijedno od njih nije voljno surađivati s policijom.

U međuvremenu, John Rebus ponovno je u policijskoj službi. Donesen je novi zakon, kojim se škotskom pravosuđu omogućuje ponovno istraživanje starih zločina, pa je otvoren trideset godina star slučaj u kojem se Rebusa i njegove davne kolege tereti za korupciju, a i mnogo gore stvari. On i njegovi kolege, koji su se prozvali Svecima, položili su zavjet vječne odanosti nad knjigom koju su nazvali Biblijom sjena. No budući da istragu vodi detektiv Malcolm Fox − odlučan u namjeri da Rebusa iskoristi za vlastite ciljeve − zločini iz prošlosti neće još dugo ostati skriveni.

Roman je gusto nabijen incidentima i intrigama, a Rankin ovaj krimić kroji besprijekorno kao uvijek… Rebus je vrhunski životan i fascinantan prvak kriminalističkog žanra. The Independent

Evo još jednog podsjetnika na to zašto su Rankin i Rebus zauzeli vodeće mjesto među bestselerima. Kratak telefonski razgovor koji Rebus vodi s jednim od svojih kolega toliko je brz, toliko vješto napisan i toliko duhovit da se smjesta iznova zaljubite u ovu seriju romana. The Times

O autoru:

Ian Rankin rođen je 1960. godine u škotskom okrugu Fife. Diplomirao je na Edinburškom sveučilištu 1982. godine, a sljedeće je tri godine proveo pišući romane umjesto da radi na stjecanju doktorata iz škotske književnosti. Njegov prvi roman o detektivu Rebusu objavljen je 1987. godine, a knjige o Rebusu danas su prevedene na trideset šest jezika i postale su bestseleri diljem svijeta. Sveci Biblije sjena devetnaesti je Rankinov roman s Johnom Rebusom kao glavnim likom. Do sada je Rankin objavio 29 romana i 3 zbirke kratkih priča.

Ian Rankin nagrađen je članstvom u Hawthornden Fellowshipu, a osvojio je i književnu nagradu Chandler-Fulbright. Četiri je puta osvajao nagradu Dagger koju dodjeljuje Društvo pisaca kriminalističkih romana, uključujući i nagradu Diamond Dagger. Godine 2004. Rankin je za roman Uskrsnuli osvojio slavnu američku nagradu Edgar. Usto, ušao je u najuži izbor za dodjelu američke nagrade Anthony, osvojio dansku nagradu Palle Rosenkrantz, francusku Grand Prix du Roman Noir i njemačku Deutscher Krimipreis. Ianu Rankinu dodijeljene su počasne diplome sveučilišta Abertay, St Andrews, Edinburgh, Hull i Open University.
Kao stalni suradnik Newsnight Reviewa na BBC2, predstavio je vlastitu televizijsku seriju, Ian Rankin's Evil Thoughts.
Rankin je u Velikoj Britaniji na samom vrhu ljestvice najprodavanijih autora i odlikovan je Redom Britanskog Carstva za doprinos književnosti, a tu je počast odlučio primiti u Edinburghu, gradu u kojem živi sa suprugom i dva sina.

Pohvale iz stranog tiska:

„Rebus je nezaobilazan središnji lik Rankinova najboljeg romana posljednjih godina. Prvoklasan triler, ali i forenzično seciranje suvremenog škotskog društva.“ (INDEPENDENT)

„Ian Rankin donosi intrigantan krimić koji čitatelja tjera na čitanje do posljednje stranice.“ (LITERARY REVIEW)

„Sveci Biblije sjena pametno su, vješto napisano štivo. No što je najvažnije, pravo je zadovoljstvo svjedočiti Rebusovu povratku u kriminalističku policiju.“ (Alison Flood. OBSERVER - Triler mjeseca)

„Sveci Biblije sjena pružaju iznimno ugodno druženje, kao kad se u pivnici sretneš na piću sa starim prijateljem.“ (BIG ISSUE)

„Premda je to neobično reći za jednog od najuspješnijih pisaca kriminalističkih romana svih vremena, držim da je Rankin upravo dosegnuo svoj vrhunac. Njegove najnovije knjige najzanimljivije su i najzabavnije u njegovoj karijeri.“ (MORNING STAR)

„Totalno neodoljivo štivo.“ (MAIL ON SUNDAY)

„Triput hura! Neukrotivi inspektor John Rebus ponovno je murjak… Samo Rankinovoj besprijekornoj vještini pisanja možemo zahvaliti to što ova zamršena pripovijest prepuna „laži, varanja i prikrivanja istine“ ovako glatko teče od početka do kraja… Briljantan povratak − kako za Rebusa, tako i za Rankina.“ (EVENING STANDARD)

„Klasičan krimić. Klasičan Rankin.“ (WOMAN & HOME)

„Najuspješniji britanski pisac krimića nije izgubio ni djelić svoje nevjerojatne spisateljske vještine, ali nešto je manje iskričavosti negoli u njegovo slavno doba prije dvadesetak godina. Napunivši 66 godina, Rebus se osjeća kao čovjek izglobljen iz svojega vremena, čime pripovijest postaje dirljivija, ali nipošto ne gubi na šarmu.“ (DAILY MAIL)

„Sadašnjost se sudara s prošlošću u ovom vrhunskom policijskom trileru ispripovijedanom Rankinovim uobičajeno lakonskim stilom.“ (IRISH TIMES)

Broj stranica: 315
Jezik: hrvatski
Godina izdanja: 2014
Uvez: meki
Cijena: 99,00 kn

 


Kate Michael: Plod naivnosti

Talia oduševljeno prihvaća dobro plaćeni posao u butiku bogatog dizajnera, ne sluteći zamku. Šarmantni zavodnik koji oko nje plete mrežu želi je iskoristiti za svoje ciljeve. Talia ne pristaje na nemoralnu ponudu, ali zato je prisiljena očajnički tražiti način za nastavak života kao i priliku za iskrenu ljubav.  

Želja za djetetom i pokušaj kontrole tuđih života, stvara spektar različitih osjećaja iz kojih se upleteni likovi pokušavaju izvući sa što manje ožiljaka. Za Kate Mitchell to je okosnica koja joj omogućuje da ocrta nove odnose među ljudima i  uplete ih u klasičnu shemu ljubavnog romana.

U svom prvom ljubavnom romanu s elementima krimića, Kate Mitchell plastično oblikuje likove, naglašavanjem osjećaja i snažnim dijalozima. Dinamičnim stilom s lakoćom postiže identifikaciju čitateljica sa svojim junakinjama, što je spisateljski adut kojim osvaja publiku.

Biografija autorice

Kate Mitchell jedan je od pseudonima autorice Kate Mijić, koju je Slobodna Dalmacija 2010. proglasila „hrvatskom kraljicom ljubavnih romana“. Dosad je objavila šest tvrdoukoričenih knjiga i više od 200 ljubavnih romana, najčešće pod  pseudonimom Katarina Mich u „24sata“, te 600 životnih priča u domaćim mjesečnicima. „Plod naivnosti“ treća je knjiga Kate Mitchell u izdanju Profila. Prve dvije, „Okajani grijesi“ (listopad 2013.) i  „Put kušnje“ (ožujak 2014.), publika je dočekala sa zanimanjem, dokazujući da prepoznaje uvjerljivost i životnost njezinih likova. Kata Mijić rođena je u Zelovu u Dalmatinskoj zagori, a ugostiteljsko-turističku školu završila je u Splitu. Radi u kultnom splitskom kafiću Žbirac na Bačvicama i svaki slobodan trenutak koristi za pisanje. Majka je troje djece kojima je zahvalna što strpljivo podnose njezin rad u slobodno vrijeme.

Broj stranica: 264
Jezik: hrvatski
Godina izdanja: 2014
Uvez: meki
Cijena: 79,00 kn

 


Nathan Filer: Šok od pada

DOBITNIK NAGRADE COSTA ZA KNJIGU GODINE

Roman Šok od pada osvojio je prije nekoliko mjeseci jednu od najcjenjenijih britanskih književnih nagrada – nagradu Costa za knjigu godine i za prvijenac godine. Na posve nov i drugačiji način, uzbudljivo i otvoreno, Nathan Filer piše ovaj hrabri roman koji ruši stereotipe. Šok od pada dirljiv je i poetičan, ali i duhovit roman. Slikovito, slojevito i neuobičajeno, Nathan Filer piše o čovjeku koji obolijeva od shizofrenije, a istodobno ga izjeda krivnja. Njegov je portret fascinantan i životan, a jednako su snažno i dojmljivo opisani i ostali akteri ovoga romana.

Matthew je dječak koji odrasta u Bristolu. Nakon smrti svojeg starijeg brata, polako obolijeva. Pratimo njegov život od vremena kada mu je pet godina do ranih dvadesetih. Matthew je hospitaliziran, no jako mu se teško priviknuti na zatvaranje i bolnički ritam. Istovremeno, vrlo je svjestan straha koji svojim ponašanjem izaziva kod ostalih bolesnika što nimalo ne olakšava otpor kojeg ionako osjeća prema instituciji. Liječi se pisanjem. Na starom pisaćem stroju ispisuje interpretaciju vlastita života koju pokatkad „ukrasi“ i pokojim crtežom. Šok od pada izvanredan je, hrabar i inovativan roman iz pera jednog od najuzbudljivijih novih pisaca.

Nathan Filer britanski je pisac i predavač kreativnog pisanja na Sveučilištu Bath Spa. Radio je kao znanstveni novak na akademskom psihijatrijskom odjelu na Sveučilištu u Bristolu te kao bolničar na odjelima za pacijente s duševnim bolestima. Pisao je za televiziju i radio. Šok od pada njegov je prvi roman.

„Iznimno dirljivo, ali ne i sladunjavo – toplo se nadamo da će nas ovaj autor počastiti novim djelima... zapanjujuće sigurno i zrelo.“ Rose Tremain
„Divan roman. Ambiciozno i izuzetno ostvarenje, na trenutke šokantno, potresno i bolno. Autor piše toliko vrsno da je teško povjerovati kako je riječ o prvijencu – jasno je da je riječ o djelu sjajnog novog talenta.“ S. J. Watson
„Uzbudljivo štivo koje nećete ispuštati iz ruku… pojedini se ulomci čitaju poput poezije.“ GUARDIAN

„Vjerodostojno, zabavno i tužno.“ SUNDAY TIMES
„Jednostavan prozni stil savršeno predočava prirodan, iskren glas jednog tinejdžera… Istančana moć zapažanja kad su u pitanju ljudske mane… Dirljiva, ganutljiva priča koja itekako zaslužuje nagradu Costa.“ INDEPENDENT
„Nathan Filer ugleda se u Marka Haddona i njegov rodonačelnički roman Neobičan događaj sa psom u noći. Istovremeno smiješno i tužno… Oduševit će vas.“ DAILY MAIL
„Gorko-slatko i divno istkano… senzibilno i dirljivo.“ DAILY TELEGRAPH
„Krajnje uvjerljivo… iznimno umijeće.“ EVENING STANDARD
„Duboko ganutljiv (a istodobno zabavan) roman prvijenac.“ Kate Saunders, THE TIMES
„Mračan, dirljiv, dražestan i zabavan te prekrasno napisan… jedan od boljih romana na temu duševne bolesti.“ Jo Brand

Broj stranica: 248
Jezik: hrvatski
Godina izdanja: 2014
Uvez: meki
Cijena: 79,00 kn
 


PLANETOPIJA

Roman Krznaric: Kabinet čuda
Kako nas povijest uči dobrom življenju


Znate li što je Wunderkammer ili u prijevodu kabinet čuda? Radi se o renesansnom kabinetu, a ponekad i čitavoj sobi, u kojemu su čuvani brojni zanimljivi i ponekad neobični predmeti, a svaki od njih je imao svoju posebnu priču. Povijest je nešto vrlo nalik ovim renesansnim zbirkama bisera i čudesa. Ona je prepuna zanimljivih koncepata, ideja, izuma i osoba koji nas mnogome mogu naučiti, samo ako ih upoznamo. Stoga, ako povijest smatrate dosadnom i napornom, to je najvjerojatnije zato što vam ju nitko nije znao prikazati fantastičnom kakva ona doista jest. A s knjigom Romana Krznarica tome je došao kraj.   
Roman Krznaric, jedan od vodećih britanskih filozofa posvećen umijeću življenja, sjajno objašnjava zašto nam povijest, a ne samo religija, duhovnost ili psihologija, nudi neke od apsolutno najboljih odgovora na pitanje kako živjeti sretnim i ispunjenim životom!

Razmatrajući 12 univerzalnih tema koje, manje ili više, okupiraju svakodnevicu svih nas, poput rada, novca, ljubavi, empatije, putovanja, vremena i smrti, Krznaric otkriva pravu riznicu mudrosti koju čuva povijest. O raznim vrstama ljubavi i kako biti s(p)retniji u njoj možemo mnogo naučiti od starih Grka, industrijska revolucija poučava nas kako u poslu pronaći ispunjenje, a kineska dinastija Ming savjetuje o podizanju djece. Doista nije potrebno stalno stremiti smišljanju novih načina za dobro življenje, jer neki od najboljih već su izmišljeni.

Kabinet čuda iznimna je poslastica za intelektualno znatiželjne. Pisana stilom uzbudljivog romana čita se s guštom i u dahu. No, postoji opasnost da ćete čitajući ovu knjigu svoju bližu i dalju okolinu „terorizirati“ primjerima i pričama iz nje. Jer neke stvari jednostavno treba podijeliti s drugima.

Uvez: meki
Broj stranica: 376
Biblioteka: Planetopija
Cijena: 149,00 kn

 


Sonia Choquette: Intuicija
Vodič za razvoj vašeg šestog čula

 

Intuicija je nešto što svi imamo, ali ju svi ne koristimo. No kada bismo ju koristili, život bi nam se dramatično poboljšao. A da bi do toga došlo, nije potrebno puno. Poradite malo na upornosti i uvedite neke nove vrlo jednostavne i vrlo ugodne navike u život. A ljeto je idealno doba da ih isprobate i konačno počnete osluškivati svoje srce i što vam ono šapuće za vrućih ljetnih dana ili noći.

A kako se to radi, zna Sonia Choquette, autorica nekoliko bestselera New York Timesa, i to je opisala u knjizi Intuicija – vodič za razvoj vašeg šestog čula. Zato, ako vas intuicija odvede ravno do ove knjige, u njoj ćete, između ostalog, pročitati da kad obraćate pažnju na svoje šesto čulo, na intuiciju, zapravo osluškujete vodstvo svojeg srca i razvijate svijest o stvarima koje umom nikada ne biste mogli pojmiti. Pritom vam se život dramatično mijenja na bolje – snižava se razina stresa, postajete kreativniji i produktivniji, povećava se vaša sposobnost razumijevanja drugih ljudskih bića i u skladu s time vaši se odnosi u svim područjima života također poboljšavaju. Odjednom počinjete spontano zamjećivati sinkronicitete - nađete se u pravo vrijeme na pravome mjestu, točno znate što i kada trebate reći te općenito imate više samopouzdanja i unutarnjeg mira.
No treba imati na sama spoznaja koliko je moćno vodstvo intuicije, nije dovoljna. Želite li promjene u životu, počnite je slijediti i pravodobno djelovati u skladu s njome. U tom procesu svakodnevna vježba i otvorenost srca su ključni, ali jedanput kada se uskladite s onim što osjećate u srcu, intuicija se pokreće i povezuje se s nama mnogo očaravajućih načina.

Izdavač: Planetopija
Godina: 2014.
Uvez: meki
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 218
Cijena: 109,00 kn
 


David Michie: Dalaj lamina mačka

Izgladnjelo i ozlijeđeno mače spašeno je iz sirotinjske četvrti New Delhija. Topao dom pružio mu je sam Dalaj lama te mače započinje sretan, nov život kao Mačka Njegove Svetosti. Kroz svoje zabavne, ali i mudre komentare, ona nas upoznaje s budizmom, s meditacijom, svjesnošću i suosjećanjem, dijeleći s nama duboke Dalaj lamine uvide.

Upoznat ćemo svakodnevicu i život velikog duhovnog vođe viđene očima malenog špijuna koji ima pristup u svaku prostoriju i na svaku audijenciju zahvaljujući svojim mačjim čarima. Saznat ćemo kako pronaći smisao, prave vrijednosti i spokoj u ovom užurbanom svijetu te naučiti ponešto i o tome što je zajedničko ljudima i životinjama te kolika je moć dobre karme.

David Michie autor je nekoliko bestselera, poput Budizma za prezaposlene, koju su prevedeni na brojne jezike, Rođen je u Zimbabveu, obrazovao se na Sveučilištu Rhodes u Južnoj Africi te deset godina živo u Londonu. Sada živi u Perthu u Australiji.
www.davidmichie.com

Prijevod: Aleksandra Barlović
Cijena: 99.00 kn
 

 

ALGORITAM

Seth MacFarlane: Tko preživi, pričat će

LJETNI BLOCKBUSTER UPRAVO U KINIMA!

Stvorio je animirane serije Family Guy i American Dad, te nas upoznao s Tedom. Sada, u svom debitantskom romanu, proslavljeni animator, redatelj, glumac i vrhunski zabavljač Seth MacFarlane pruža nam potpuno nov pogled na vestern.
Pitomome uzgajivaču ovaca Albertu Starku dojadio je težak život u Starom Panju, mjestašcu na američkoj granici gdje čovjeku očito sve i svašta može doći glave. Dvoboji točno u podne. Tučnjave u salunima. Zmije otrovnice. Kolera u pitkoj vodi. Vjetrom nošeni korov. Nešto zvano “nogoprst”. Čak i odlazak u poljski zahod. Da, tko preživi Divlji zapad, pričat će, a Albert namjerava biti upravo taj. Neki smatraju da je zbog toga kukavica. Albert smatra da je riječ o čistom zdravom razumu.

Samo, kad ga djevojka ostavi zbog najnepodnošljivijeg tipa u mjestu, Albert odluči prihvatiti borbu za nju – premda ne zna ni pucati, ni jahati, ni zadati udarac. Na svu sreću, pomoć mu pruži prelijepa revolverašica s dovoljno prekaljenosti za oboje. Na svu nesreću, ona krije mračnu tajnu koja bi mogla doći glave svima u vidokrugu. Albert prekasno shvati da možda i neće biti taj koji će preživjeti da ispriča što je bilo… Tko preživi, pričat će čitamo u majstorskom prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa, a naslovnica knjige preuzeta je s originalnog izdanja.

 


Sheryl Sandberg: Ustrajnost

IZ PERA IZVRŠNE DIREKTORICE FACEBOOKA I JEDNE OD NAJMOĆNIJIH ŽENA NA SVIJETU DOLAZI NAM PUBLICISTIČKI HIT LJETA!

Već trideset godina žene čine više od pedeset posto diplomanata studija u SAD-u, no muškarci i dalje drže većinu vodećih položaja u državnoj upravi i industriji. To znači da se ženski glasovi i dalje ne čuju ravnopravno u odlukama koje najviše utječu na naše živote. U knjizi Ustrajnost Sheryl Sandberg razmatra suštinske razloge zastajanja napretka žena u stjecanju vodećih uloga i nudi uvjerljiva, zdravorazumska rješenja koja mogu ženama dati snagu za ostvarivanje svog punog potencijala.

Sandberg je izvršna direktorica Facebooka i časopis Fortune navodi je na popisu 50 najmoćnijih žena u poslovnom svijetu, a časopis Time uvrštava među 100 najutjecajnijih ljudi svijeta. U ovoj knjizi ona razrađuje teme traženja izazova, prihvaćanja rizika i zdušnog rada na ostvarivanju ciljeva među ženama, služeći se kombinacijom osobnih anegdota, empirijskih podataka i uvjerljivih istraživanja kako bi razmrsila nejasnoće i pristranosti koje okružuju živote i odabire zaposlenih žena. Knjiga nudi praktične savjete o tehnikama pregovaranja, mentorstva i izgrađivanja karijere, nagovarajući žene da si postave granice i ostave se zablude o tome da treba “steći sve”. Opisuje konkretne korake kojima žene mogu spojiti profesionalna dostignuća s osobnom ispunjenošću, te pokazuje kakve koristi muškarci mogu imati od pružanja podrške ženama na radnome mjestu i kod kuće.

Sheryl Sandberg sav prihod od zarade na ovoj knjizi donira neprofitnoj organizaciji Lean In koja podupire žene da ustraju u svojim ambicijama, te ostalim organizacijama za prava žena. Pridružite se i sami Lean In zajednici koju možete pronaći na stranci www.facebook.com/leaninorg ili posjetite www.leanin.org. Ondje možete iz prakse, na temelju osobnih iskustava, naučiti postići svoje ciljeve. Knjiga Ustrajnost će zasigurno prebaciti zanimanje javnosti sa svega onoga što žene ne mogu, na sve ono što mogu. Prijevod knjige potpisuje Mirta Stantić.

Stranica: 240
Uvez: meki
Cijena: 99,00 kn
 


Cody McClain Brown: Propuh, papuče i punica

Uljuljkani i uspavani u kulturološkoj svakodnevici Lijepe naše, više nismo svjesni svega onoga što Cody McClain Brown, ponosni splitski zet i priučeni Zagrepčanin, fantastično zapaža. On će nas podsjetiti na neobjašnjiv hrvatski strah od mitskog Propuha, objasnit će nam zašto je Punica moralna vertikala našeg društva i kako je Ručak centralni dnevni događaj svake obitelji. Reći će nam za Darove koji se UVIJEK i SVUGDJE nose te što znače Prijatelji s kojima ostvarujemo dugotrajne i čvrste odnose, zasnovane na uzajamnom povjerenju…

Cody daje sasvim novu dimenziju dijelovima hrvatske kulture i mentaliteta koje više ne primjećujemo, kao što ni riba ne primjećuje vodu u kojoj živi. Uspoređujući hrvatski i američki način života on nam, na urnebesno smiješan i često vrlo dirljiv način, poručuje: “Ljudi, osvijestite i počnite cijeniti ono što jeste.” Kao nitko dosad “prozreo” nas je beskrajno simpatičan Amerikanac iz Oklahome… koji to više nije. Hej, pa ipak pričamo o splitskom zetu!

Broj stranica: 186
Jezik: hrvatski
Godina izdanja: 2014
Uvez: meki
Cijena: 79,00 kn
 


Renato Baretić: Pričaj mi o njoj

»Postoje Tomo i Anita. Postoji i njihova ljubav koja ispunjava sobu. Ne postoje ključevi sobe i ne postoje prozori...«
Aleksandar Stanković, novinar

»Čita se u jednom dahu. Kad pročitaš uzdahneš i poželiš ponovo pročitati i uzdahnuti.« Prlja, Let 3

»Pričaj mi o njoj, da skratim priču, uspio je u nemogućem: drugi je Baretićev roman, u književnom pogledu barem jednako dobar kao i Osmi povjerenik, a kompleks slavnog prvijenca ne osjeća se ni u jednom trenutku na stranicama nove knjige.«
Jasen Boko, Slobodna Dalmacija

Samo jedan nesmotreni, ali i neizbježni korak na hodniku suda bit će dovoljan da odvjetnika Tomu, supruga nestale ratne heroine, i novinarku Anitu uvuče u vrtlog zabranjene privlačnosti, u ljubljenja i gubljenja; u »ljubavni trokut udvoje«. Svoj život u skrivanju, u vrijeme redukcija struje i zračnih uzbuna u Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj ra(t)nih devedesetih, kao da nam pripovijedaju sami junaci, razgovarajući između poljubaca i prepirki, užitaka i užasâ.

Izmaštavši još jednu priču stvarniju od života, Baretić se opet (a sve kao da neće) poigrava čitateljevim emocijama, stavovima i predrasudama, tjerajući ga na sve brže putovanje prema posljednjoj st(r)anici, nakon koje…

Godina: 2006.
Uvez: meki
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 211
Cijena: 119,00 kn
 


Collen Hoover: Bez nade

Za nešto mlađe čitateljstvo 18 +
MOŽE LI ISTINA STATI NA PUT PRAVOJ LJUBAVI?
Dvoje mladih ljudi s teškom prošlošću kreće na strastveno, fascinantno putovanje prema otkrivanju pouka o življenju, ljubavi, povjerenju  i, iznad svega, moći izlječenja koju može donijeti samo istina.

Sky, učenica četvrte godine srednje škole, upoznaje Deana Holdera, dečka kojega prati glas o promiskuitetnosti ravnoj njezinoj. Već od prvog susreta on je ispunjava stravom, ali ne može ga izbaciti iz misli. U njemu ima nečega što budi uspomene na njezinu duboko nesretnu prošlost, na vrijeme koje se svom silom trudila potisnuti. Iako ga je čvrsto odlučila izbjegavati, njegovo neumoljivo proganjanje i zagonetni osmijeh slome joj moć obrane i između njih nastane sve čvršća veza.

No, Holder cijelo to vrijeme čuva svoje tajne. Kad one budu otkrivene, Sky će se zauvijek promijeniti, a njezino  povjerenje prema svijetu moglo i pasti kao žrtva  istine…

Colleen Hoover postala je fenomen suvremenog izdavaštva nizom knjiga objavljenim samo u elektroničkom izdanju – sve dok nije došla do književnih izdavača i vinula se na vrh ljestvice The New York Timesa. Njezino najpopularnije djelo, roman Bez nade, djelo je koje oduzima dah i vraća čaroliju prve ljubavi.

Algoritam vam donosi ovaj roman u prijevodu Zrinke Budak i s prekrasnom naslovnicom koju je za vas osmislio Stardust LAB.

Prijevod: Zrinka Budak
Godina: 2014
Stranica: 304
Uvez: meki
Cijena: 99,00 kn
 


LJEVAK

Veronica Roth: Pobunjena

Dugo iščekivani drugi nastavak trilogije Različita!

JEDAN IZBOR. IZBOR POSTAJE ŽRTVA. ŽRTVA POSTAJE GUBITAK. GUBITAK POSTAJE BREME. BREME POSTAJE BITKA. JEDAN IZBOR MOŽE TE UNIŠTITI…
 
 ...No svaki izbor ima svoje posljedice, a dok nemir provaljuje iz svih frakcija oko nje, Tris Prior mora nastaviti u pokušaju spašavanja onih koje voli – i same sebe – boreći se usput s mnogim pitanjima koja je proganjaju, svojom tugom i nastojanjem da oprosti, svojim identitetom i odanošću, politikom i ljubavlju. Boreći se za opstanak u razrušenom svijetu… istina je njezina jedina nada.

Tris je preživjela brutalan napad na svoj bivši dom i obitelj. No, platila je užasnu cijenu. Razapeta tugom i osjećajem krivice, postaje još neustrašivija dok se bori da prihvati svoju novu budućnost. Pa ipak, ako Tris želi razotkriti istinu o svojem svijetu, mora biti snažnija no ikada… jer ispred nje leže još šokantnije mogućnosti izbora o kojima će morati donijeti odluku, i mnoge žrtve…

„Roth zna pisati – ljubavna priča, zamršen zaplet i poseban ugođaj iznjedrili su nezaboravan roman.” Publishers Weekly

Roman Pobunjena osvojio je sljedeće nagrade Goodreads Choicea za 2012. godinu: Najbolja fantazija za starije tinejdžere, Nagrada za najbolje djelo znanstvene fantastike i Nagrada za najboljeg autora za 2012. godinu. Taj je roman nominiran za Nagradu knjige po izboru djece, u kategoriji Tinejdžerska knjiga godine i Autor godine.

Veronica Roth, spisateljica koja ima 25 godina i koja je studirala kreativno pisanje na Northwestern University, dok je imala samo 22 godine nastupila je vrlo uspješno s ovim romanom koji je postao jedan od najvećih bestselera u 2011. godini.

Izdavač: Naklada Ljevak
Godina: 2014.
Uvez: meki
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 392
Cijena: 99,00 kn
 


Ankica Tomić: Damen kapric

Damen kapric filmična je proza, urbano štivo, kombinacija više žanrova. Prozračnosti ovog narativnog mozaika doprinosi i stalna izmjena prizora i prostora, uvodeći čitatelja u život suvremenog bračnog para koji muku muči s egzistencijom, složenom komunikacijom s roditeljima, prijateljima i ljudima s kojima igrom slučaja dolazi u doticaj, no najviše – protagonisti ovog romana opterećeni su muško-ženskim odnosima i vlastitim doživljajem ljubavi.

Ova stvarnosna proza opisuje i žene i muškarce u odnosu na svakodnevne stereotipe ponašanja, a naracija u romanu najčešće se temelji na autoričinu osjećaju za dijalog. Damen kapric je hitovska produkcija koja njeguje jednostavnu i blagu narativnu osjećajnost onih koji spašavaju jedno drugo od sebe samih, raskrinkavajući pri tome što se događa u pejzažu između zidova nebodera, ali i izvan njih.

O autorici:

Ankica Tomić književnošću se bavi cijeli život, prvo kao puki konzument hobist, potom kao studentica kroatistike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, nakon diplome kratko kao profesorica književnosti po osnovnim i srednjim školama, da bi, provevši niz godina u redakcijama vodećih dnevnih i tjednih novina, na poslovima lekture i redakture, konačno i sama uronila u kreativnije vode. Iako je cijeli život nešto piskarala, prilično rijetko objavljivala (književne kritike, kratke priče, novinske tekstove), o svojem djetinjstvu na otoku Braču, dobiva pažnju javnosti. Na anonimnom književnom natječaju izdavačke kuće V.B.Z. rukopis osvaja prvo mjesto, a autorica izdašnu novčanu nagradu i priliku za izlazak iz književne anonimnosti. Uslijedile su još neke vrijedne nagrade: Slavić (koji za najbolji autorski prvijenac dodjeljuje DHK) te Kiklop za debitanta godine (2012.).
Damen kapric njezin je drugi roman, kako sama kaže, prvi ozbiljniji eksperiment s fikcijom.

Biblioteka: Graham Greene
Izdavač: Naklada LJEVAK
Urednica: Nives Tomašević
Godina: svibanj 2014.
Broj stranica: 368
Uvez: meki = 129 kn, tvrdi: 169 kn
 


Piper Kerman: Narančasta je nova crna
Moja godina u ženskom zatvoru


Uz karijeru, dečka i obitelj punu ljubavi, Piper Kerman jedva da podsjeća na onu nesmotrenu mladu djevojku koja je prije deset godina dostavila kovčeg pun drogeraške love. No ta ju je prošlost sustigla. Osuđena na petnaest mjeseci u zloglasnom saveznom zatvoru u Danburyju, u Connecticutu, dobrostojeća diplomantica koledža Smith postaje zatvorenicom #11187-424 – jedna od milijuna žena koje nestaju "u ludilu" američkoga kaznenog sustava. Od kada su je prvi put tražili da se skine gola kako bi je temeljito pretresli, pa sve do izlaska iz zatvora, Kerman uči kako se kretati kroz ovaj čudni svijet, prepun strogo provođenih rituala i nasumičnih pravila, gdje ne postoje utvrđene granice u nelagodnoj vezi između zatvorenika i čuvara. Tamo upoznaje žene iz svih slojeva društva, koje ju iznenađuju malenim znacima velikodušnosti, gorkim riječima mudrosti, kao i jednostavnim prihvaćanjem. Potresna, urnebesna, provokativna, Narančasta je nova crna nudi nesvakidašnji uvid u živote žena u zatvoru: zašto ih je toliko na tome mjestu i što im se tamo događa.

„Fascinantno… Istinska je tema ove nezaboravne knjige rađanje bliskosti među ženama i veze koje ne mogu prekinuti čak ni zatvorske rešetke.“ People

„Jako mi se svidjela ova knjiga. To je priča bogata humorom, suosjećanjem i iskupljenjem. Ono što nisam očekivala od ove knjige je privrženost, suosjećanje, pa čak i poštovanje koje Piper Kerman iskazuje prema svim ženama koje je upoznala dok je služila zatvorsku kaznu. Nikada je neću zaboraviti.“ Elizabeth Gilbert, autorica knjige Jedi, moli, voli

O autorici:

Kermanova je rođena 28. rujna 1969. u Bostonu, Massachusetts, SAD. Diplomirala je na Smith Collegeu 1992. godine, a 2010. objavila je memoare o svojim iskustvima u zatvoru, pod naslovom Narančasta je nova crna. Istoimena televizijska adaptacija te knjige osvojila je nagrade Emmy, People’s Choice i Peabody.

Piper Kerman često pozivaju da govori studentima prava i kriminologije, ženskih studijia, sociologije i kreativnog pisanja, te grupama među kojima su Radna grupa Američkog udruženja kazneno-popravnih ustanova za istraživanje disproporcionalnog utamničenja nacionalnih manjina, Savezni uredi za uvjetni otpust, državni branitelji, zagovornici reforme pravosuđa, knjižni klubovi, te bivši i sadašnji utamničenici. Članica je odbora Udruženja ženskih zatvora. Trenutno radi kao strateg za komunikacije neprofitnih organizacija.

Izdavač: Naklada Ljevak
Godina: 2014.
Uvez: meki
Jezik: hrvatski
Prevoditelj: Sanja Šćibajlo i Ela Varošanec
Broj stranica: 392
Cijena: 129,00 kn
 


Lorna Byrne: Ljubav s Neba

Ljubav s Neba promijenit će način na koji razmišljate o ljubavi; probudit će ljubav koju nosite u sebi zbog koje ćete postati suosjećajniji, sretniji, a promijenit će život vama i ljudi oko vas.

Svi smo rođeni kao čista ljubav, no Lorna na 90% odraslih osoba vidi nešto što se čini kao prozirna čelična vrpca obavijena oko tijela, u području srca, koja zatvara veliki dio te ljubavi u njima. Ipak, ne možemo uništiti ili umanjiti tu ljubav, a Lorna nas u ovoj knjizi uči kako osloboditi više te ljubavi, kako više voljeti sebe i druge.

Anđeli su mi rekli da je ljubav najsnažnija sila na svijetu. Ljubav je ta koja pomaže usmjeriti nas u pravom smjeru i koja nas tjera naprijed. Ljubav je ono zbog čega život vrijedi živjeti. Lorna Byrne

Byrneova pruža nadu i širi osjećaj mira; nešto što Crkva, u mnogim slučajevima, već dugo ne uspijeva postići. Times

Lorna Byrne, irska mističarka koja anđele vidi jasno kao i ljude, otkriva da može vidjeti i ljubav kao fizičku silu. To joj omogućava jedinstveni uvid u ljubav.

LORNA BYRNE vidi anđele i s njima razgovara još od najranijeg djetinjstva, od svojega rođenja u Irskoj 1953. Godine. Vidi ih u tjelesnom obliku, jasno kao što mi ostali vidimo nekoga tko stoji ispred nas. Lorna neprestano viđa anđele, razgovara s njima i kaže: „Oni su oduvijek moji učitelji, moji prijatelji.“ Lorni su anđeli rekli da ne govori o tome što vidi. Nikome nije govorila o anđelima dok 2008. nije napisala knjigu Anđeli u mojoj kosi. Anđeli u mojoj kosi danas su međunarodna uspješnica prevedena na dvadeset i četiri jezika i objavljena u više od pedeset zemalja. I druga Lornina knjiga, Stube prema nebu, je međunarodna uspješnica. Anđeoska poruka nade Lornina je treća knjiga. Jedinstvena reakcija čitatelja Lornine poruke – neovisno o njihovoj religiji – jest da im Lorna vraća nadu, pomaže im da shvate da, koliko god se možda osjećali usamljenima, osim sebe uvijek imaju anđela čuvara. Lorna je udovica s četvero djece. Živi povučeno u ruralnom dijelu Irske.

Izdavač: Naklada Ljevak
Godina: 2014.
Uvez: tvrdi
Jezik: hrvatski
Prevoditelj: Slaven Lendić
Broj stranica: 176
Cijena: 99,00 kn
 


Alina Bronsky: Najljuća jela tatarske kuhinje

 Priča o tri nezaboravne žene čije su sudbine isprepletene i povezane obiteljskom dinamikom koja je naizmjence urnebesno smiješna i tragična.

Glavna junakinja Rosa Ahmetovna krajnje je egocentrična, nametljiva, netaktična,  prepredena i probitačna naratorica u ovoj urnebesnoj obiteljskoj sagi autorice hvaljenog romana Scherbenpark Aline Bronsky. Kad otkrije da je njezina sedamnaestogodišnja kći, „glupa Sulfija“, trudna, i da je otac djeteta nepoznat, ona ne preže ni pred čim u nastojanju da izazove pobačaj, koristeći se različitim „narodnim receptima“ za takve slučajeve. No unatoč svim pokušajima njezin naum se izjalovi i Sulfija u Sovjetskom centru za porode br 134 rađa kćerčicu Aminat koja je, na Rosino golemo iznenađenje i veselje, „prava Tatarka“ kao i njezina baka. Dok Rosin muž Kalganov dangubi u parku hraneći golubove i razmišljajući o smrti, Rosa se upušta u epsku bitku da otme Aminat od Sulfije, koju smatra žalosno nesposobnom majkom.

Kad Aminat malo poodraste i pretvori se u divlju i samovoljnu tinejdžericu zapne za oko ljigavom njemačkom autoru kuharica koji istražuje tatarsku kuhinju, a Rosa njegovu neprimjerenu naklonost prema njezinoj maloljetnoj unuci iskoristi da sklopi s njim dogovor koji će trima ženama iz obitelji Ahmetov omogućiti bijeg od sumornog i teškog života u Sovjetskom Savezu. No čim se nađu na Zapadu disfunkcionalne spone koje povezuju majku, kćer i unuku počinju pucati.

O autorici:

Alina Bronsky rođena je u Jekaterinburgu, industrijskom gradu u podnožju Urala. U Njemačku se preselila s trinaest godina. Njezin prvi roman, Scherbenpark, nominiran je za jednu od najprestižnijih europskih nagrada – Nagradu Ingeborg Bachmann. Drugi roman, Najljuća jela tatarske kuhinje, nominiran je za nagradu Deutscher Buchpreis te 2011. za nagradu Literaturpreis des Kulturkreises der deutschen Wirtschaft te preveden na dvadesetak jezika.

Izdavač: Naklada Ljevak
Godina: 2014.
Uvez: meki
Jezik: hrvatski
Prevoditelj: Boris Perić
Broj stranica: 304
Cijena: 129,00 kn
 
 
Komentari
+2
 
angelgirl
 • 7.7.2014 18:34:05
 • Bodova: 54
 • Prijavi
Cecelia Ahern :) nikako ne možete pogriješiti ako odaberete bilo koju njenu knjigu,ali valjalo bi dati priliku i drugima.. knjige su zakon :)
237
 • 30.6.2014 14:07:10
 • Bodova: 7628
 • Prijavi
Hvala na preporukama!
subidu
 • 30.6.2014 8:53:41
 • Bodova: 61938
 • Prijavi
Inspektor Montalbano, obožavam ga, i knjige i seriju.
dorryy00
 • 30.6.2014 7:55:15
 • Bodova: 27365
 • Prijavi
Odlične preporuke!
natali461
 • 28.6.2014 19:45:14
 • Bodova: 18
 • Prijavi
Odlične knjige :-) Posebno me privlači Sonia Choquette: Intuicija :-)
didona
 • 28.6.2014 11:30:18
 • Bodova: 19170
 • Prijavi
Odličan popis, Cecelia mi je prvi izbor.
ana82
 • 28.6.2014 10:23:42
 • Bodova: 50513
 • Prijavi
kupila ceciliu- i borim se sama sa sobom da ju ne pročitam...a najradije bi ju pročitala u dahu. Čuvam ju za plažu :P.