Salome: 'Budi to što jesi i živi to što ti srce kaže da živiš'

Salome: 'Budi to što jesi i živi to što ti srce kaže da živiš'© Goran Horvatinec

Razgovarala sam sa Salome - jednom od zvijezda mjuzikla ' Menopauza' i prvoj osobi u Hrvatskoj koja je progovorila o svojoj transeksualnosti i promjeni spola

Otkako se saznalo da će popularni mjuzikl 'Menopoauza' dobiti hrvatsku inačicu, ne prestaje interes publike i medija. 

Naime, mjuzikl 'Menopauza', nastao je na Broadwayju te je doživio svoju inačicu i u državama izvan SAD-a, a do sada ga je pogledalo više od 15 milijuna ljudi diljem svijeta. Tajna mjuzikla krije se prije svega u duhovitom, iskrenom i autentičnom načinu na koji oslovljava probleme žena u srednjoj životnoj dobi, ali neka te naslov ne zavara. Nisu to samo problemi menopauze, ova predstava puno je više od toga. Ona govori i o starenju, o suočavanju s mnogim strahovima prolaznosti, o odnosu žena i njihovih muškaraca, njihove djece, njihovih sada već ostarjelih roditelja, o nedostatku ljubavi i o životnim prioritetima. 

(Foto: Bojan Zibar)

U glavnim ulogama hrvatske inačice ovog mjuzikla nalaze se Sanja Doležal, Arijana Čulina, Karmela Vukov Colić i Salome, s kojom sam imala priliku razgovarati na druženju prije premijere koja će se održati 24. listopada u kino dvorani zagrebačkog Studentskog centra. 

O mjuziklu, tranziciji i životu jedne žene

Žena, aktivistkinja, glumica, diva - Salome je teško ukratko opisati. Rođena kao Nenad i odgojena u konzervativnoj obitelji na otoku Rabu, Salome se preselila u Sloveniju kada je odlučila da se više neće skrivati. Prije osam godina službeno je postala Salome, u Beogradu je promijenila spol i ponovno se rodila - kao žena. O mjuziklu, svojoj tranziciji, životu i položaju žena u društvu ispričala mi je u našem razgovoru:

Kakav je osjećaj glumiti u mjuziklu?

Ja kažem da sam ja glumica cijeli svoj život. Svi mi glumimo ponekad, apsolutno da uživam, jako sam vesela da su mi dali tu mogućnost. RTL Music mi je dao jednu priliku da se pokažem u nekom drugom svjetlu u Hrvatskoj tako da sam vesela da se vraćam s jednim takvim projektom. 

Kako biste opisali predstavu u par rečenica?

Ja igram i u slovenskom mjuziklu 'Menopauza' i uvijek kažem: 'To je lijek za ljude'. Dođite da se smijete s nama. Kažu da je smijeh pola zdravlja tako da...

Kako vam se sviđa ekipa?

Ekipa je super, vesela sam da sam upoznala i sad sam i prijateljica Sanji, Karmeli i Arijani tako da uživamo i veselimo se, smijemo, a čak i plačemo ponekad. 

Kad ste shvatili da se osjećate kao žena?

To se rodiš, to ništa ne shvaćaš. Nije to modna muha: sad ću biti malo muškarac, sad žena, pa ću biti malo pas ili ne znam što. Takav se rodiš, to je u tebi. Hvala Bogu, došli smo već tako daleko. Ja sam se rodila u Jugoslaviji i tad se nije ni znalo za tu tematiku, a danas je to već čisto nešto normalno. 

 

Nasveidenje, čudovito leto 2018! Včasih sem se poslovila z letom, da sem o njem kaj napisala zato ne morem, da se ne...

Objavljuje Salome QueenPonedjeljak, 31. prosinca 2018.
 

Kako su obitelj i prijatelji reagirali kad ste im rekli da ste se odlučili na promjenu spola?

Mene to iskreno nije ni zanimalo. To je moj život, moje tijelo, ja mogu raditi s njim što hoću, to je moj hram i nema se tko mješati u to. Njihovo mišljenje me nije zanimalo. Prijatelji su ostali prijatelji, neke sam maknula iz života, lažni prijatelji mi ne trebaju. A roditelji k'o roditelji. Svaki roditelj bi htio da ima dijete u spolu u kojem je rođeno, ali tijekom godina se sve to promijenilo i roditelji se mijenjaju. Kako su ostarjeli, shvatili su da je dijete na prvom mjestu, a da nije važno što govore susjedi. 

Koje su najveće prednosti, ali i nedostaci u životu žene?

Što se mene tiče, prednosti su te da se možeš lijepo obući, lijepo srediti, koristiti kozmetiku. Žena je za mene ljepši spol, a slabosti su te da se žena preda svojoj obitelji, svojoj djeci i zaboravi na sebe. To je jako žalosno. Žena ne smije zaboraviti da je žena i treba brinuti o sebi jer onda ih sve boli pa dođe menopauza i onda je sve gotovo, a tek tada zapravo počinje. 

Koju poruku imate za sve žene ovog svijeta?

Žena bi si barem jednom mjesečno trebala priuštiti vrijeme za sebe i barem jedan dan otići u kozmetički salon, na masažu, u saunu - da se rehabilitira od cijelog mjeseca. Svi znamo da je ženama teže nego muškarcima. Žena ima i brigu o djeci, mora kuhati, peglati, dok muž gleda televiziju i onda je pita: 'A što si radila?' Neka on ide raditi to jedan dan pa će odustat od toga. Za moj pojam, žena radi više nego muškarac. Čak i žene zanju i auto popraviti i promijeniti žarulju i ostale 'muške poslove'. Zašto žena zna sve, a muškarac samo 'muške poslove'?! To je jako konzervativno da se poslovi dijele na muške i ženske. 

(Foto: Bojan Zibar)

Smetaju li vas te predrasude u društvu?

Jako me smetaju. Mislim da smo svi sposobni za sve. Nisi sposoban jedino ako se ti odlučiš da nisi sposoban. 

Tijekom svih godina postali ste ikona LGBTIQ zajednice. Kako se osjećate zbog toga?

Ja sam se jednostavno borila da imamo svi ista prava. Aktivistkinja sam u Sloveniji, u Hrvatskoj ne znam jesam li, ali svi moji intervju i pojavljivana su jedan način da ljude osvijestim o tome da smo i mi tu, da želimo živjeti svoj život i tko su oni da nam sude. Ako je već Bog, onda nek nam Bog sudi, a ne ljudi. Jer svi oni koji sude u biti bi prvo morali sebe pogledati i svoje prljave stvari koje imaju u životu. 

Koji je vaš životni moto?

Budi to što jesi i živi to što ti srce kaže da živiš. Kad bi svi tako živjeli, svi bismo bili sretniji.  

Postoji li nešto za čime žalite u životu, biste li nešto promijenili da možete?

Možda žalim zbog toga jer sam ostala u ovoj sredini jer vjerujem da bih u većoj sredini prije napravila sve što sam sada kada sam starija tek počela da radim kod nas. 
 
Komentari
+2
 
anna-herman
 • 8.10.2019 18:40:34
 • Bodova: 56294
 • Prijavi
Ja se oduvijek osjećam kao Pale. Možda je vrijeme da promijenim ime...
kuota
 • 8.10.2019 17:32:00
 • Bodova: 20966
 • Prijavi
Sve rečeno je na mjestu, svaka čast na izboru, hrabrosti i što je sada sretna i zadovoljna. Treba biti svoj i slušati sebe, tek tada osoba postaje sretna i zadovoljna.
malikekoserk1
 • 8.10.2019 14:53:55
 • Bodova: 22481
 • Prijavi
Svaka čast , trebalo je za sve to skupa imati hrabrosti, i genijalno izgleda.
irija
 • 8.10.2019 14:39:21
 • Bodova: 49717
 • Prijavi
Stvarno je ova operacija dobro uspjela iz muškog napraviti ženu i teško je povjerovati da je nedada bila muško.