Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Romani Jane Austen bezvremenski su hitovi, a evo i filmskih ekranizacija koje su jednako sjajne

Romani Jane Austen bezvremenski su hitovi, a evo i filmskih ekranizacija koje su jednako sjajne© instagram

Omiljena britanska spisateljica Jane Austen umrla je prije više od 200 godina, ali mi i dalje s jednakom radošću čitamo njezine romane. S obzirom na popularnost njezinih priča, ne čudi da su po njima snimljeni i mnogi dobri filmovi. Evo najboljih

Ljubavne zavrzlame, englesko selo i slatke brige aristokracije 19. stoljeća - to su sastavni elementi svakog romana proslavljene britanske spisateljice Jane Austen koja generacijama osvaja čitatelje svojim djelima. Pogledi na život žena i divno slaganje ironije učinili su Jane Austen jednom od najznačajnijih književnica njezinog doba, a i danas je njezio štivo vrlo omiljeno, prvenstveno među ženama. 

Austen je živjela privilegiran, pomalo dosadan život u engleskoj provinciji na prijelazu 18. i 19. stoljeća, te je vrijeme kratila pišući romane. Iako se nikada nije udala niti znamo za neke njezine ljubavne avanture, odlično je poznavala svijet udvaranja onog doba te ga je u svojim romanima vrlo često kroz satiru kritizirala. Brak iz računice česta je tema romana ove velike književnice, a ono što iz njezina života možemo iščitati je to da joj se taj (ne)moralni običaj nikada nije sviđao. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jane Austen Fan (@janeaustenfan)


Kroz svoje je romane Austen tako savršeno oslikala dokono društvo engleske sitne aristokracije, a čitetlji se ni danas ne mogu zasititi ljubavnih zapleta koje je tako vješto osmislila. Za svog je relativno kratkog života napisala 6 velikih romana, od kojih su baš svi doživjeli nebrojene filmske i televizijske ekranizacije. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jane Austen's House (@janeaustenshouse)


Mi smo odabrale pet nama i kritici najdražih, kako bismo i tebe inspirirale da se podsjetiš što je to tako čarobno u minulom svijetu Jane Austen.
 
"Razum i osjećaji" (1995.)

„Razum i osjećaji“ su uz „Ponos i predrasude“ vjerojatno najpoznatiji roman Jane Austen, pa stoga ne čudi da je doživio i mnoge filmske i televizijske adaptacije. Najpoznatija među njima definitivno je ona redatelja Anga Leea iz 1995. godine u kojoj su glavne uloge glumili Kate Winslet, Emma Thompson, Hugh Grant i Alan Rickman.
 
Ova klasična ljubavna priča smještena u društvo engleske provincijske aristokracije ranog 19. stoljeća maestralno je režirana i odglumljena, a produkcijski je bila iznimno raskošna. Neodoljivi kostimi, scenografija i vrhunska fotografija napravili su od ovog filma pravo malo remek-djelo koje smo pogledali već mnogo puta, ali nam nikad nije dosta.
 
Nakon što se pojavio u kinima, film je dobio prave hvalospjeve kritike i osvojio mnoge ugledne filmske nagrade i nominacije. Bio je nominiran u čak 11 kategorija za britansku nagradu BAFTA, a na samoj dodjeli proglašen je najboljim filmom godine, dok su Emma Thompson i Kate Winslet obje pobijedile u svojim kategorijama za najbolju glavnu, odnosno najbolju sporednu glumicu. Uz to, Emma Thompson je za ovaj film osvojila i svoj drugi Oscar za najbolji scenarij te tako postala prva osoba u povijesti koja je osvojila i scenaristički i glumački Oscar.

 
1/5
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
tikica-
  • 13.7.2020 12:13:17
  • Bodova: 46284
  • Prijavi
Ponos i predrasude sam gledala nekoliko puta.