Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Rijetko je tako, ali kritičari kažu da su ovi filmovi bolji od knjiga po kojima su snimljeni

Rijetko je tako, ali kritičari kažu da su ovi filmovi bolji od knjiga po kojima su snimljeni© www.profimedia.hr

Pretvaranje voljene knjige u film uvijek je škakljivo, a obožavatelji knjige često ostaju razočarani. Ali nekoliko je rijetkih primjera kada je Hollywood filmsku adaptaciju učinio boljom od knjige

Postoji onaj popularni aksiom da je 'knjiga uvijek bolja od filma.' Razlozi za to su mnogi: sjajna knjiga može te uroniti u noći i noći čitanja, dok film ima samo nekoliko sati da ti ispuni vrijeme istom pričom i likovima. Novela ili knjiga primarno su djelo jedne osobe s jako malom pomoćnom ekipom, poput urednika i lektora, a uz film, u kuhinji postoji mnogo više kuhara, čime je vjerojatnije u određenim aspektima - od glume do točnosti scenografije - da neće ispuniti očekivanja vjernih čitatelja. 
Prije svega, romani koji su napisani u prvom licu, odnosno iz perspektive jedne osobe često su velik izazov scenaristima, budući da pisac kroz vizualni medij mora oživjeti svojevrsne misli i osjećaje lika.

Međutim, s adaptacijama knjiga, uvijek se vodi rasprava o tome koliko bi se film trebao promijeniti ili udaljiti od originalnog izvora. Ako redatelj ili scenarist odluči promijeniti bitni zaplet ili lik, riskiraju bijes velike baze obožavatelja, posebno ako je knjiga planetarno popularna. S druge strane, ako se previše drži knjige i originalnog teksta, riskira svoj ugled, kako među filmašima, tako i među ljubiteljima filmova.

I unatoč vječnoj raspravi treba li prvo pročitati knjigu ili pogledati film, budimo iskreni: postoje neki filmovi koji su realno bolji od knjiga prema kojima su snimljeni, a na temelju kritika, raznih online lista, filmskih anketa i tema na Redditu - evo koji su to:
 
Iskupljenje u Shawshanku

'Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku' je novela poznatog Stephena Kinga na kojoj se temelji film 'Iskupljenje u Shawshanku'. No, dok je jedna kratka priča u manje poznatoj zbirci Kingova stvaralaštva, druga se smatra jednim od najboljih filmova s kraja 20. stoljeća.

Filmska adaptacija uklopila je kratku Kingovu priču i pretvorila je u kritički priznati film, uspjevši pretvoriti kroniku zatvorske kazne u dirljivu priču.
 
 
1/10
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
87dea
  • 29.5.2020 21:04:32
  • Bodova: 10524
  • Prijavi
Nije film,ali meni je "Sluškinjina priča" bolja kao serija nego knjiga. Dosta je modernizirana pa je lakše zamisliti sveopće špijuniranje.