Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Predrag Crnković dobio književnu nagradu V.B.Z. - TISAK za roman «Beograd za pokojnike»

Predrag Crnković dobio književnu nagradu V.B.Z. - TISAK za roman «Beograd za pokojnike»

Pobjednik Natječaja izdavačke kuće V.B.Z. i Tiska za najbolji neobjavljeni roman 2008. godine

Pobjednik Natječaja izdavačke kuće V.B.Z. i Tiska za najbolji neobjavljeni roman 2008. godine je Predrag Crnković za roman Beograd za pokojnike koji je na Natječaj prispio pod šifrom Sofronije Mravokop, Nježna duša... .

Tu je odluku donio žiri književne nagrade u čijem su sastavu bili Miljenko Jergović (predsjednik), Zoran Ferić, Julijana Matanović, Strahimir Primorac i Vladimir Arsenijević. Odluka je objavljena na tiskovnoj konferenciji održanoj na štandu V.B.Z.-a na sajmu Interliber, u srijedu, 12.11.2008. u 13.300 sati.

Nagrađeni roman bit će od subote, 15. 11. 2008. u ekskluzivnoj prodaji na kioscima Tiska i Slobodne Dalmacije te u knjižarskoj mreži V.B.Z.-a i Tisak Medije po cijeni od 49,00 kuna.

Roman Beograd za pokojnike sumorna je slika glavnoga grada Srbije od vremena raspada jugoslavenske federacije do ovih dana, “bolno podsećanje na godine koje su nas usporile, deprimirale, umorile”. Politička previranja, međunarodne sankcije, rat o kojem se ne govori ali čije posljedice Beograd osjeća kao nestašicu osnovnih potrepština za život tek je grubo naznačeni okvir u koji je autor smjestio svoga glavnog junaka. Sve te okolnosti koje ga pritišću a na koje ne može utjecati, stvaraju kod Peđe – “spisateljskog obrtnika i pisca”, “gladnog čoveka u sivom gradu”, pokojnika iz naslova romana – osjećaj nemoći, frustriranosti, ulovljenosti u klopku. Senzibilan i pred takvom zbiljom dakako zbunjen intelektualac (taj osjećaj pojačava kontrast između njegovih filmskih, književnih i glazbenih evokacija i doslovne i prenesene izgladnjelosti), on je gradski osamljenik ogoljen do srži: bez uporišta u obitelji ili među prijateljima, bez kontakata sa svijetom, bez posla i novca, opsjednut hranom. Moglo bi se reći da je glad, taj krajnji izraz bijede i signal opće poremećenosti društva, središnji motiv romana. Najsnažnije su stranice ovog teksta upravo one na kojima se susrećemo s depresivnim atmosferama velegrada – koje govore o ljudima na rubu izgladnjelosti i očaja, o osamljenosti staraca željnih razgovora, o nestručnosti i bezdušnosti medicinskog servisa, napokon o vremenu gubljenja iluzija i nada. 

Predrag Crnković pisac je i skandinavist koji živi i radi u Beogradu. Dosad je objavio više od desetak pripovijedaka, eseja, književnih kritika te poezije (nešto od toga i pod pseudonimom). Piše na više jezika. Nedavno mu je izašao i prvi roman »Čarapanke sa Zvezdare«, kao prva knjiga u novopokrenutoj ediciji Knjigomata. Neke pripovijetke su mu nagrađivane na natječajima u Srbiji, a na natječaju Večernjaka 2007. ušao je u uži izbor pričom »Pisac, teoretičar i epizodist«.

“ Pod ovim neveselim naslovom krije se vrlo dobro napisan roman o sumornom poratnom vremenu u Beogradu, vremenu u kojem glavni lik, Peđa, prolazi kroz jednu permanentnu egzistencijalnu krizu… Njegova je najveća vrijednost u zapažanjima, slikama, u dijagnosticiranju stanja u Srbiji, opisu gastarbajtera, penzionera, dobrostojećih dama i čitave poratne beogradske ‘faune’.“

Zoran Ferić o romanu

 
Komentari
+2