Pogledaj 'Gruntovčane' 21. stoljeća i još se jednom uvjeri zašto su zgode i nezgode tih Podravaca bezvremensko ogledalo društva

Pogledaj 'Gruntovčane' 21. stoljeća i još se jednom uvjeri zašto su zgode i nezgode tih Podravaca bezvremensko ogledalo društva© kazalište kerempuh

Gruntovčani, kultna televizijska serija uz koju su odrasle generacije napokon se vratila i to u novom izdanju. Osuvremenjeni, ali uvelike i nepromijenjeni, ovi 'mali ljudi' podravskog kraja ponovno su nas odveli na putovanje u omiljeno nam selo

Gruntovčani, hit dramska serija u režiji Kreše Golika iz 1975. danas ima kultni status, a generacije je odgojila i upoznala sa svakodnevnicom „malog“ podravskog čovjeka, kao i dijalektom tog kraja kontinentalne Hrvatske. Živopisna, autentična i nadasve duhovita, ova je legendarna serija ostala do danas urezana u srca televizijskih gledatelja, pa je zapravo pravo čudo da se netko već nije odvažio prenijeti ju na kazališne daske.
 
Ipak, ovog ožujka, nakon dugotrajnih priprema i proba, Gruntovčani, osuvremenjeni, ali jednako šarmantni, zaposjeli su pozornicu zagrebačkog kazališta Kerempuh i ponovno nas podsjetili zašto toliko volimo priču o Regici, Dudeku, Presvetlom i Cinoberu. Kroz 160 minuta koliko ova predstava, uključujući i pauzu, traje prisjetit ćete se nekih omiljenih situacija iz kultnih deset epizoda serije, ali i posve uživjeti u nove zgode i nezgode poznatog društva u Podravini.
 
Ovog puta, pred Gruntovec 21. stoljeća postavljen je posve nov izazov i prilika za napredak – izgradnja cestovne spojnice koja bi Gruntovec stavila na važan europski koridor i potencijalno pretvorila malo podravsko selo u industrijsku zonu od koje bi svi trebali profitirati. Tako dolazak državne tajnice Marinele Puvalo u živote naših poznatih Gruntovčana izazove pravi kaos, a stvari eskaliraju dovoljno da karakteri svih nama poznatih likova izađu na vidjelo više i jače no ikad prije.


 (Foto: Kerempuh)

Dudek tako postaje sve neodlučniji, sve naivniji i dobroćudniji, Regica odlučna u svojoj nježnosti, Presvetli sve prefriganiji, a Cinober pak proračunatiji. I dok novonastala situacija malo pomalo otkriva tajne motive, grabež, sebičnost i ostale ne baš pohvalne osobine naših junaka, istovremeno nam pokazuje i koliko ljudskosti, humanosti i prijateljstva zapravo ima među tim Gruntovčanima koji stalno jedni pod drugima kopaju jame.
 
Sitničavi, ali šarmantni, Gruntovčani se u ovoj novoj kazališnoj avanturi suoče sa sudarom njihova načina života sa surovim kapitalizmom kojeg diktira isključivo i jedino napredak. Dok jedni grabe priliku gdje god ju vide, drugi pak ne žele pogledati istini u oči i suočiti se s tužnom činjenicom da za naivne, dobre i poštene u današnje vrijeme jednostavno nema mjesta te da će im sve ideale, ali i njih same, kad-tad pokositi i asfaltirati zbog neke nove ceste koja će ostale, snalažljivije, povesti na put daljnjeg napretka.
 
U režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića, Gruntovčani našeg doba odišu jednakim šarmom kao i oni originalni. Simpatični, pogrešivi i nadasve ljudski, Gruntovčani uz koje smo odrasli u ovoj avanturi u Kerempuhu još jednom nam priređuju odličnu, pomalo gorku komediju o tome koliko nas je suvremeno društvo otuđilo od naših bližnjih – susjeda, obitelji i prijatelja. Pa smo svi jedni drugima većinom vuci, a tek rijetko dobročinitelji.


(Foto: Kerempuh)
 
Crnohumorna, razigrana i zanimljiva, ova predstava odiše istim onim duhom kao i kultna serija, pa definitivno možemo zaključiti kako je ova adaptacija legendarne priče i više no uspjela. Uz odličnu glazbu, efektnu, jednostavnu scenografiju i odličan Kerempuhov ansambl te vrlo dobro uravnotežen i razrađen scenarij, „Gruntovčani“ su novi kazališni hit za koji smo sigurni da će još dugo privlačiti kazališne sladokusce u gledalište.
 
Glumački najuvjerljivji i najjači su Boris Svrtan kao Cinober te Hrvoje Kečkeš kao Presvetli koji je doista savršeno oživio dragi nam lik iz više od 40 godina stare serije. Regica, koju je utjelovila Mirela Videk Hranjec, odlična je kao surova i dominantna žena koju je svijet naučio da svoju nježnu stranu, koja je itekako prisutna, mora staviti na stranu ne bi li preživjela, a Matija Šakoranja u ulozi Dudeka je solidan. U prvom činu pomalo pretjerano samozatajan, do kraja predstave ipak uspije udahnuti legendarnom Dudeku novi život i ponovno nam ga predstaviti kao naivnog, poštenog čovjeka kojeg prije svega vode moral i osjećaji u životu, a ne samo sebični interesi. Zbog čega je, naravno, upravo on taj društveni otpadak kojeg svi gaze kad stignu.
 
Gorka, satirična i vrlo pronicljiva, ova je nova Kerempuhova komedija pred zagrebačku publiku stavila odličan prikaz egzistencijalnih problema malih ljudi suvremenog doba te još jednom podsjetila koliko su televizijski Gruntovčani bezvremenski.

 
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 11.3.2020 17:57:36
  • Bodova: 50854
  • Prijavi
Voljela bi je pogledati.
irija
  • 11.3.2020 17:10:32
  • Bodova: 50240
  • Prijavi
Mislim da je jako dobra predstava treba pogledati.