Od Scarlett O'Hare do Claire Underwood: Kako su kreirani slavni filmski lookovi?

Od Scarlett O'Hare do Claire Underwood: Kako su kreirani slavni filmski lookovi?© instagram

Donosimo ti pet priča o tajnama iz garderoba setova slavnih filmskih i televizijskih hitova

Svijet Hollywooda toliko je eksponiran i pod stalnim povećalom da je teško zadržati bilo kakve tajne. Tko koga voli, tko s kim ratuje, preljubi, zavjere i spletke - svega toga svijet show businessa je prepun, a tabloidi nas svaki dan izvještavaju o novim otkrivenim skandalima. Ipak, mi ovoga puta nećemo pisati o velikim ljubavnim pričama ili tragičnim sudbinama glumaca i glumica, već ćemo ti otkriti male kostimografske tajne koje su zaslužne ze neke od najupečatljivijih filmskih lookova svih vremena. Od "Zameo ih vjetar" do "Dosjea X", televizijske i filmske produkcije uvelike ovise o kostimografiji. Kako bi likovi bili što uvjerljiviji, publika zadivljena, a finalni rezultat zapanjujuć, rad kostimografa iznimno je bitan. 

U nastavku ti donosimo pet kratkih priča o tome kako su upravo kostimografi svojim potezima oblikovali karaktere nekih slavnih holivudskih dama s malih ekrana ili kino dvorana.
 
Scarlett O'Hara

Jedna od najslavnijih junakinja svijet filma definitivno je divlja i beskrupulozna Scarlett O'Hara, ljepotica iz spektakla "Zameo ih vjetar" koju je utjelovila Vivien Leigh. Danas ovaj lik pamtimo po spektakularim haljinama, prodornom i senzualnom pogledu te iznimnoj ponositosti, no ono što ne znamo je da se iza svih naših omiljenih Scarelttinih modnih lookova krio maleni problem. 
 

Naime, Scarlett je trebala djelovati kao prava, putena južnjačka ljepotica bujnih oblina i prekrasnog lica. I dok Vivien Leigh definitivno ima divno lice, oblina baš i nije imala - a to je zadavalo probleme kostimografima. Kako su se trudili što vjernije dočarati razdoblje Američkog građanskog rata, kada su žene nosile duboke dekoltee te je bujno poprsje bilo na cijeni, željeli su da se i Scarlett može pohvaliti bujnim grudima. No Leigh je jednostavno bila "preravna" za raskošne dekoltee, pa su kostimografi morali pronaći novo rješenje. 

Tako su smisli izum koji danas recimo Kim Kardashian uvelike prakticira - Leigh su grudi prilijepili zajedno ljepljivim trakama kako bi stvorili lažni dojam dekoltea. I dalje to nije bilo bujno poprsje, ali je izgledalo barem malo senzualno, što je bilo ključno za definiranje Scarlettinog seksi karaktera. 
 
1/5
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2