Kristina Despot predstavila svoju knjigu „Odjel babinjače“

Kristina Despot predstavila svoju knjigu „Odjel babinjače“

U Odjelu babinjače svaka naša, pa i najskrivenija, emocija dobiva pravi smisao

Knjigu „Odjel babinjače“, spisateljica Kristina Despot predstavila je u utorak, 24. veljače u Profilovom Megastoreu u Bogovićevoj ulici u Zagrebu. Uz autoricu, o knjizi su govorili urednica knjige Alica Gracin, pisac, književni kritičar i urednik Velimir Visković i pisac Ivica Prtenjača, koji je i vodio promociju.

K. Despot se književnoj publici predstavila 2004. godine romanesknim prvijencem „Težina“, koji je 2008. godine objavljen i u Srbiji. Diplomirana kroatistica doktorirala je lingvistiku 2007. u Zagrebu, znanstvena je suradnica u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje te objavljuje znanstvene i stručne jezikoslovne rasprave te književne kritike.

U svojoj drugoj proznoj knjizi, autorica se posvetila teškoj i ne previše ispisanoj temi, samom porođaju. Autorica je u knjizi podijelila s čitateljima svoje vlastito iskustvo rađanja novog života. Prema riječima Ivice Prtenjače, ovaj roman nudi jednu istinu i jednu intimu. Na promociji su prisustvovali i njezin suprug Danijel Despot, HTV-ov urednik, sestra i mnogi njezini prijatelji i prijateljice, također protagonisti u romanu čija prava imena autorica nije mijenjala.

„U Babinjačama je Kristina Despot uspjela uvjerljivo, bez lažnoga poljepšavanja, pokazati i muku rađanja i radost roditeljstva. Knjiga je senzibilna, puna emocija, ali istodobno dokumentaristički uvjerljiva i stilistički decentna. Bit će zanimljivo štivo ne samo budućim trudnicama ili ženama koje su već rađale, a koje mogu usporediti iskustva, nego i muškarcima, kojima će približiti (ženski) doživljaj veličanstvenoga trenutka nastajanja novoga života“, napisao je Velimir Visković u predgovoru knjige.
„Sve je u ovoj priči kao naše vlastito, sve se dogodilo, sve se može čitati i kao roman, i kao svjedočenje, i kao zapis. I kao novi dokaz da ćemo i najsnažnije točke vlastite biografije doživljavati velikima samo ako nas na njih podsjeti literarno štivo. U Odjelu babinjače svaka naša, pa i najskrivenija, emocija dobiva pravi smisao“, stoji u predgovoru spisateljice Julijane Matanović.

Tajana Tretnjak

 
Komentari
+2
 
federeta
  • 27.2.2009 16:40:25
  • Bodova: 4775
  • Prijavi
ajme moran ovo pročitat već vidin da pari zanimljiva
hugolina
  • 27.2.2009 11:35:23
  • Bodova: 57
  • Prijavi
zanimljivo!
enfant_terrible4325
  • 26.2.2009 18:16:33
  • Bodova: 1137
  • Prijavi
kao buducoj babinjaci bit ce mi zanimljivo procitati knjigu... bit ce ju leptir vec nabavila,haha....