Knjiga tjedna: Žene i ovaj suludi svijet

Knjiga tjedna: Žene i ovaj suludi svijet

Nova knjiga Irene Vrkljan

Irena Vrkljan, književnica s dvije adrese, zagrebačkom i berlinskom, objavila je svoju sedmu knjigu u Nakladi Ljevak pod naslovom „Žene i ovaj suludi svijet“.

Na promociji održanoj u zagrebačkoj knjižari Ljevak knjigu su predstavile, uz autoricu, urednica Nives Tomašević i Andrea Zlatar, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te je prikazan dio dokumentarnog filma o Ireni Vrkljan - „Samo knjige, albumi i plehnata kutija“.

„Dokumentarni film sadrži isječke iz filmova koje je Irena sama radila, ona je dugo godina radila na televiziji gdje je načinila sjajne dokumentarne filmove i puno njih je nagrađivano pa smo koristili tu arhivu. Govorilo se o njoj kao književnici i kao ženi koja živi u dva grada, Berlinu i Zagrebu. Korišten je njezin privatni arhiv, arhivi s Hrvatske Televizije, snimalo se u njezinom starom stanu u kultnoj Klaićevoj gdje je živjela 40 godina i sve što je pisala nastalo je tamo, i u novom prostoru u koji se preselila prošle godine u Zagrebu“, rekla je Nives Tomašević, urednica knjige.
Film o životu poznate spisateljice traje 50 minuta i bit će prikazan na HTV-u.

Knjiga „Žene i ovaj suludi svijet“ sadržava sedam priča o sedam različitih žena s različitih dijelova svijeta. Sve one imaju različite probleme, a zajedničko im je da sve žive u ovom suludom svijetu. I na naslovnici knjige simbolično se nalazi slika sedam ptica poredanih na žici.

„Naslov knjige djeluje pomalo almodovarski, ali Irenine žene nisu histerične žene. Nisu ni bergmanovskog tipa, hladne i distancirane. Imaju osjetljivost, hipersenzibilnost, ali emocionalnost i racionalnost nisu u suprotnosti. Priče daju sedam glasova, sedam ženskih sudbina u generacijskom rasponu – od djevojke na početku života do starice koja se boji izaći iz svoje prošlosti“, rekla je Andrea Zlatar na promociji knjige.

„Ovo nisu teške priče, nisu dosadne. Čitaju me sve generacije, možda moja generacija manje, a najviše mlade djevojke koje kažu da je to i njihov život. Čitaju me studentice i studenti kroatistike. Na pitanje profesora zašto čitaju Irenu Vrkljan, dečki vele da im odgovara na pitanja koja ih zanimaju“, rekla je Irena Vrkljan.
„Život žene danas je možda lakši, ali je i teži nego prije. Danas su svi opterećeni modom, ljepotom, zavodljivošću, izgledom, novcem, a novaca nema, ni u Berlinu nije puno lakše nego u Zagrebu. Ove isprepletene priče govore o životima različitih žena koje žive na različitim prostorima, svaka ima svoje probleme, ali su oni u biti isti jer se sve događa u ovom istom svijetu“, kazala je spisateljica o svojoj novoj knjizi.

Djela Irene Vrkljan nisu uvrštena u školske lektire, ali su omiljena i rado čitana na studijima književnosti. „Danas više nema feljtona u novinama, nema se po čemu orijentirati pa moraš sam tražiti dobro štivo za čitanje. Virginia Woolf je od honorara za Gđu. Dalloway kupila malu kuću. Takva vremena su za pisce nažalost nestala“, osvrnula se Vrkljan na trenutno stanje u književnosti i izdavaštvu.

„Godine su nataložile iskustvo i na jedan neobični način, učinile Irenu Vrkljan izvanvremenskom pripovjedačicom: ona može biti tridesetpetogodišnja usamljena žena, majka koja ne može zaštititi dijete, djevojka koja nije sigurna u životne izbore. Ona može biti svaka od tih perspektiva, a u knjizi Žene i ovaj suludi svijet Irena Vrkljan postaje pripovjedno tijelo sastavljeno od svih tih različitih perspektiva, ona je – sve one u jednom pripovjednom snopu“, napisala je Andrea Zlatar u pogovoru knjige.

Pjesnikinja, prozaistica, radiodramatičarka, esejistica, prevoditeljica, Irena Vrkljan djeluje na hrvatskoj književnoj sceni već više od 50 godina. Svoj uspješan književni i umjetnički put započela je u okviru generacije krugovaša, kojima pripada i dobno i poetički. Najpoznatija djela su autobiografski roman Svila, škare (1984.), Marina ili o biografiji (1987.), Berlinski rukopis (1988.), Dora, ove jeseni (1991.), U koži moje sestre (1982.), Naše ljubavi, naše bolesti (2004.), Zelene čarape (2005.) i Sestra, kao iza stakla (2006.). Velikim i respektabilnim opusom, od mladenačke nadrealističke poezije do autobiografske proze prepoznatljiva narativnog rukopisa, Irena Vrkljan ugradila je svoj trajan doprinos u hrvatsku književnost i kulturu. 2005. godine njezin rad okrunjen je i nagradom "Vladimir Nazor" za životno djelo.

Tajana Tretnjak

Irena Vrkljan: „Žene i ovaj suludi svijet“

Cijena: 119,00 kn
Uvez: meki uvez
Broj stranica: 207
Godina izdanja: 2010.
Izdavač: Naklada Ljevak, Zagreb
 
Komentari
+2