Knjiga tjedna: Umijeće utrkivanja po kiši

Knjiga tjedna: Umijeće utrkivanja po kiši

Potresna, ali optimistična priča o obitelji, ljubavi, vjernosti i nadi.

Enzo je idealan pripovjedač. On je pas, križanac između labradora i terijera, frustriran nemogućnošću da govori, ali su  zato njegova osjetila izoštrenija, njegove emocije manje komplicirane od ljudskih. Enzo zna da je različit od drugih pasa: filozof s gotovo ljudskom dušom, znanje je stjecao gledajući dokumentarce na televiziji i pažljivo slušajući riječi svoga gazde Dennyja Swifta. Gledajući po čitave dane stare snimke autoutrka svojega gospodara, Enzo smišlja aforizme u stilu istočnjačkih koana koji se odnose na utrkivanje ali i na sam život, i iščekuje dan kad će njegov pseći život biti okončan i kad će se reinkarnirati kao čovjek.

Denny Swift izabrao je Enza iz legla na farmi blizu Washingtona  i nazvao ga prema Enzu Ferrariju, slavnom talijanskom vozaču autoutrka. Njih dvojica žive u Seattleu gdje Denny radi kao automehaničar i sanja o tome da se probije u krug profesionalnih vozača autoutrka. Enzo je uz Dennyja kad Denny upoznaje Eve, zaljubi se u nju, ožene se i dobiju kćerkicu Zoe. Uz njega je i kada se Eve razboli od raka i kad se njegov voljeni gospodar suoči s nizom tragedija – smrću voljene žene, sudskom bitkom s njezinim roditeljima za skrbništvo nad obožavanom kćeri Zoe i lažnom optužbom za silovanje.  
Promatrajući Dennyja Enzo je stekao dubok uvid u ljudski život i shvatio da se život – baš kao i auto-utrke – ne svodi naprosto na brzinu. Koristeći se disciplinom i inteligencijom, tehnikama potrebnim za sudjelovanje u auto-utrkama, čovjek se može uspješno suočiti sa životnim iskušenjima.
Potresna, ali i protkana humorom te u konačnici optimistična priča o obitelji, ljubavi, vjernosti i nadi.


Roman američkog pisca i filmskog producenta Gartha Steina ispričan iz perspektive jednog psa postao bestseler New York Timesa zadržavši se na popisu New York Timesovih uspješnica preko 3 godine.


O autoru:
Garth Stein je američki pisac i filmski producent, a knjiga „Umijeće utrkivanja na kiši“ njegov je treći roman. Stein je diplomirao na Sveučilištu Columbia i režirao i producirao dokumentarne filmove koji su mahom nagrađivani na raznim festivalima, a za film „The Lunch Date“ osvojio je i Oskara.
Osim snimanja filmova Stein se bavi i pisanjem te je dosad objavio tri  romana i jednu dramu. Sudjelovao je i u autoutrkama, no odustao je od tog sporta nakon teške nesreće koja mu se dogodila kad je vozio utrku po kišnom vremenu.


Nakon što se našao na listi bestselera New York Timesa i ostao ondje punih 47 tjedana, Universal Pictures Studio je za „Umijeće utrkivanja po kiši“ otkupio filmska prava, a glavnu ulogu u filmu glumit će Patrick Dempsey.Garth Stein: Umijeće utrkivanja po kiši

Cijena meki uvez: 129,00 kn
Cijena tvrdi uvez: 159,00 kn
Broj stranica: 312
Godina izdanja: 2011.
Izdavač: Naklada Ljevak
 
Komentari
+2
 
Moderator
-nany-
  • 26.7.2011 12:45:07
  • Bodova: 134252
  • Prijavi
Zvuči interesantno, potražit' ću knjigu...
converse_girl
  • 25.7.2011 13:15:52
  • Bodova: 13
  • Prijavi
potrazit cu u knjiznici, nadam se da imaju=)
aylaa
  • 25.7.2011 12:15:44
  • Bodova: 18804
  • Prijavi
Netko čitao možda??? Čini se ok