Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Knjiga tjedna: On voli, ona voli – Nick Spalding

Knjiga tjedna: On voli, ona voli – Nick Spalding

Urnebesni chick-lit na muški način

Često možemo pročitati preporuke poput ovih: „Nemojte čitati ovaj roman na javnom mjestu jer će vas ljudi čudno gledati dok se valjate od smijeha“ ili „Glasan smijeh zagarantiran“. Nije da takve preporuke navode na krivi put, ali najvećim su dijelom pretjerane. Da, smiješno je, ali ne baš toliko smiješno. Ne u ovom slučaju. Pročitajmo prvu rečenicu knjige: „O, Bože, iz usta joj smrdi kako da su se otvorila vrata pakla…“ Sada razumijete o čemu govorimo. Na trenutke, bit će vam neugodno, ali nećete se moći prestati smijati.

A knjiga se nastavlja u sličnom tonu dok Jamie, savjetnik za odnose s javnošću i pisac marketinških tekstova, luta od spoja do spoja, pomalo gubeći nadu da će pronaći ženu s kojom želi izaći barem dvaput. Jamie nam se obraća u prvom licu jer zapravo čitamo njegov blog. Slušajući brojne prijatelje koji mu pokušavaju srediti idealnu partnericu, upada u nevolje iz kojih pokušava izvući bistru glavu. Nije da ponekad ne završavaju seksom, ali svakako nisu nešto o čemu biste maštali.

S druge strane, tu je Laura, žena na pragu tridesetih, koja ima isti problem kao Jamie – samo iz ženske perspektive. Njezini spojevi su toliko pogrešni da se morate smijati blesavim situacijama u kojima se nađe ni kriva ni dužna. Mnoge mlade žene lako će se poistovjetiti s Laurom: „Nije se lako odlučiti što da odjenem večeras. Pitam se kada mi je netko provalio u stan i odnio svaki komad večernje odjeće u kojem ne bih izgledala kao prostitutka s jedne strane ili Amiš baka s druge.“ Poznata situacija u kojoj nas vlastiti ormar s odjećom iznevjeri kao najgori neprijatelj, zar ne?

I dok se tako dvoje naših junaka seli sa spoja na spoj, iza sebe ostavljajući gomilu materijala za neugodne uspomene, njihovi putevi se počinju ukrštavati. Kada se sretnu, otpočetka njihova odnosa uživat ćete u poglavljima što se izmjenjuju s njenom i njegovom perspektivom te nam pružaju direktan uvid u misli oba protagonista. Njegov blog je jako, jako smiješan, ali njezin dnevnik – u kojem se obraća svojoj majci – apsolutno je histeričan. Vjerujete nam da se nikada niste tako razgovarali s majkom – umrli biste od srama, a ona bi se zgražala, pod uvjetom da uopće razumije o čemu pričate. Po nama, to je genijalan izbor autora, totalno briljantna ideja za komediju! Ali, autor ima i asa u rukavu, pa kad kasnije shvatite zašto se obraća baš majci, moglo bi vam se slomiti srce…

Oba su protagonista iznimno duhoviti i pronicljivi ljudi. Iako su situacije, koje se nižu poput domina što se ruše, uglavnom vrlo smiješne, gotovo histerične, njihova pojedinačna naracija posjeduje i visoku razinu svjesnosti svijeta oko sebe. Rijetko je knjiga toliko smiješna bez nekog posebnog truda autora da bude duhovit, dok istovremeno govori o stvarima koje su poznate svakom čitatelju koji se ikada upustio u avanturu modernog dejtanja. Uz to, humor i količina zabavnih zapleta konzistentni su tijekom cijele knjige, gotovo kao da jašete na valu sulude sreće što ne gubi zamah. Da, takva je knjiga.

Iako je ovo prvijenac autora, nasreću nije i njegov jedini roman, a mi ćemo s nestrpljenjem čekati svaku novu knjigu jer se ovako dobro već dugo nismo proveli – na spoju ili izvan njega.

Naslov: On voli, ona voli
Autor: Nick Spalding
Izdavač: Znanje
Uvez: Meki
Broj stranica: 234
Cijena: 29,90 kn
 
Komentari
+2
 
keke38
 • 14.1.2018 9:42:56
 • Bodova: 21524
 • Prijavi
Ovo cu si kupiti :)
laurie
 • 13.1.2018 16:04:33
 • Bodova: 13633
 • Prijavi
Ovo bi moglo biti zanimljivo! :)
russiangirl
 • 13.1.2018 13:52:34
 • Bodova: 13548
 • Prijavi
Odlično za odmoriti mozak!
russiangirl
 • 13.1.2018 13:52:24
 • Bodova: 13548
 • Prijavi
Odlično za odmoriti mozak!