Knjiga tjedna: Neprijatelj mog prijatelja – Roslund i Thunberg

Knjiga tjedna: Neprijatelj mog prijatelja – Roslund i Thunberg

Žestok i realističan triler švedskog autorskog dvojca

Ovo je drugi zajednički roman Roslunda i Thunberga, a nakon fenomenalnog „Medvjeđeg plesa“ ponovno nas vodi u priču o trojici braće Duvnjak koji, nakon odrastanja uz nasilnog oca srpsko-hrvatskog podrijetla i majku Šveđanku, pokušavaju izgraditi život za sebe. Sve je počelo 90-ih godina prošlog stoljeća. Iako im je otac nasilan (i ne žele se identificirati s njim), Leo, Felix i Vincent od njega uče da je obitelj važna, a bratska veza neraskidiva.

Nakon što im oca privedu zbog premlaćivanja majke, Leo, kao najstariji muškarac, mora preuzeti brigu o mlađoj braći. U njegovoj tinejdžerskoj glavi to znači da im mora financijski osigurati budućnost. Kako je on najbliži ocu, preuzima od njega crtu karaktera koji ga udaljava od zakona. No, Leo nije toliko nasilan – njegov je način više planiranje i strategija, doduše, izvan zakona jer je fasciniran pljačkanjem. Premotavamo traku prema budućnosti kada Leo izlazi iz zatvora.
Oni koji nisu čitali prvi dio ove duologije, iz ovog kratkog uvoda – kojim počinje knjiga – shvaćaju da su braća, u nekom trenutku prošlosti, uhvaćena i osuđena. „Neprijatelj“ govori o nastavku njihova života nakon izlaska iz zatvora. Leo je i dalje ključan igrač i epicentar zbivanja. U zatvoru je skovao planove za još veću pljačku, možda najveću ikad. Čim je izišao van, svoj plan sprovodi u djelo, no čini nekoliko grešaka.


Anders Roslund i Stefan Thunberg
 
Thunberg je i sam dio obitelji o kojoj se govori u oba ova romana. Ipak, oni se razlikuju po tome što je prvi u potpunosti utemeljen na činjenicama (koliko to forma fikcije dozvoljava), a u novom se djelu prepuštaju mašti. No, to je mračna mašta pomaknutih umova kakve nalazimo samo u Skandinaviji. To je područje Europe u kojem živi veliki broj sretnih ljudi i sve funkcionira. Vjerojatno zato autori mogu posegnuti za crnim draguljima svoje podsvijesti. No, da se ne izgubimo previše…

Te pogreške koje smo spomenuli sastoje se od jednog mrtvaca i oružja koje je ostalo na poprištu zločina. Automatska puška dio je ukradene količine koju detektiv John Broncks (zaslužan za uhićenje braće u prethodnoj knjizi) nije uspio pripisati Leu, iako je siguran u njegovu uključenost.

U romanu se od novih likova pojavljuju detektivka Elisa Cuesta, koja služi kao pronicljivo pojačanje Broncksu, ali i Johnov brat, koji je sada dio Leovog tima pljačkaša. Osim Leove obiteljske veze, autori se ovdje poigravaju i s Johnovom. Tako ovaj balansira s obje strane zakona što priču čini još zanimljivijom. Volite li realistične trilera (sjetite se da jedan od autora govori iz vlastita iskustva, tako da nema govora o neautentičnosti!), ovaj je sigurno jedan od trenutačno najboljih. Moćno štivo koje će vas ježiti, ali ne zbog bogate mašte autora, već zbog istinitosti koja se nalazi u svakoj pori romana.

Naslov: Neprijatelj mog prijatelja
Autori: Roslund i Thunberg
Izdavač: Znanje
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 448
Cijena: 139, 00 kn

Knjigu možete pronaći u svim knjižarama Znanja te na web shopu.
 
Komentari
+2
 
dorryy00
  • 9.12.2017 15:06:29
  • Bodova: 28265
  • Prijavi
Zanimljivo, nadam se da ce jednom doci na red za citanje
gogsa
  • 9.12.2017 12:28:31
  • Bodova: 78544
  • Prijavi
Zanimljivo i vidjeti kako Skandinavci opisuju nase sto se tice eventualne uporabe jezika i sl.
keke38
  • 9.12.2017 6:20:03
  • Bodova: 22608
  • Prijavi
Zanimljivo zvuci