Knjiga tjedna: Maestra

Knjiga tjedna: Maestra

Šokantna ispovijest žene koja ne prihvaća pravila muškog svijeta već stvara svoja

Predstavljamo vam jednu od najkontroverznijih knjiga posljednjih godina – erotski triler Maestra. Djelo napisano perom engleske povjesničarke i kritičarke umjetnosti Lise Hilton (pod pseudonimom L.S. Hilton), prvi je nastavak u trilogiji koja se dotiče gorućih tema poput feminizma, nasilja i ekstremnih seksualnih iskustava u uzbudljivoj radnji ukrašenoj putovanjima iz snova i predivnim umjetničkim djelima.

Proglašena od mnogih medijskih kuća jednim od najboljih trilera godine, Maestra je priča o Judith Rashleigh, pomoćnici u prestižnoj aukcijskoj kući u Londonu. Judith noću radi kao hostesa u nimalo privlačnom noćnom klubu na West Endu, mjestu gdje zalazi vrlo bogata klijentela – premda njezine slobodne aktivnosti daleko premašuju posao u klubu. Kada dobije otkaz u galeriji, odluči otputovati na francusku rivijeru kao pratilja jednom od najbogatijih klijenata kluba. Tamo, fatalni incident pogodi njezina pratitelja i stvari se, da budemo blagi, kompliciraju. Iz mnogo razloga, Judith mora stvoriti drugi identitet te se pretvara u izvanrednu femme fatale.

Upravo je glavna junakinja Judith razlog zašto bi Maestru trebala čitati svaka žena koja osjeća kako se svaki dan mora boriti za svoje mjestu u svijetu u kojem muškarci vode glavnu riječ. Po mišljenju same autorice, Judith je ambiciozna i izuzetno neovisna, ali i zabavna i pomalo psihopatkinja. U svakom slučaju, ona je vrlo moderna mlada žena i sasvim besramna po pitanju svojih želja i ambicija, kao i po pitanju vlastitog tijela. Možda će se „ortodoksnije“ feministkinje ipak više zgroziti nad njezinim odlukama i ponašanjima nego joj se diviti te neće smatrati ženu koja samu sebe svodi na seksualni objekt svojom junakinjom, ali već smo rekli da je knjiga kontroverzna.

Naravno, ne radi se samo o spornim likovima i šokantnim scenama. Maestra je više od jednostavnog erotskog trilera, ako je tako možemo nazvati. Tko nije maštao o krstarenjem Sredozemnim morem u raskošnim jahtama, posjećivanju mondenih mjesta od Londona do azurne obale preko Italije i Švicarske pa u Pariz, i to u pratnji pripadnika svjetske elite? Tko ne voli uzbudljivu priču prepunu akcije, krađa, prijevara i... ubojstava? Rijetko tko ostaje ravnodušnim pred psihopatkinjom s ciljem. I tko nije bio fasciniran talentiranim gospodinom Ripleyjem, i to dok je pomalo odmicao pogled gledajući neugodne scene? I naravno, malo tko može ostati ravnodušnim pred nevjerojatnim opisima umjetničkih djela u kojima autoričino znanje i spisateljske vještine dolaze do izražaja.

Ovih dana u Velikoj Britaniji izlazi drugi dio trilogije: Domina, koja će uskoro biti objavljena i na hrvatskom jeziku. Osim toga, nestrpljivo čekamo vidjeti Judithinu priču i na velikom platnu. Da, prije nego što su prava za knjigu uopće prodana, rukopis je prouzročio toliko uzbuđenje u Hollywoodu da se za njega pokrenuo aukcijski rat, a scenarij je već u izradi. Jedva čekamo...

L.S. Hilton: Maestra
Izdavač: Stilus knjiga
Prijevod: Jelena Pataki
Godina izdanja: 2017.
Uvez: meki s klapnama
Broj stranica: 296
Cijena: 79,00 kn
 
Komentari
+2
 
helo
 • 8.4.2017 13:10:30
 • Bodova: 789
 • Prijavi
E da! I onaj mit o tome da su žene plaćene manje od muškaraca. Ako je tako, onda bi poslovnim svijetom dominirale žene jer koji bi to poslodavac držao muškarce na poslu ako će žene taj posao obaviti bolje za manje novca?
helo
 • 8.4.2017 13:06:43
 • Bodova: 789
 • Prijavi
Upalo mi je u oko da u ovom svijetu vladaju muškarci. Otkad to? Danas se po školama i vrtićima dečki kažnjavaju samo zato što su dečki a oni dečki uzornog vladanja koji se nagrađuju, zapravo su više curice nego dečki. U brakorazvodnoj parnici uglavnom je žena ta koja dobije djecu a muškarac plaća alimentaciju i ostale troškove. Ako žena želi pobaciti muškarac nema pravo glasa a ako želi roditi to dijete opet nema pravo glasa nego mora plaćati alimentaciju za dijete čak ako ga ne želi.
helo
 • 8.4.2017 11:51:37
 • Bodova: 789
 • Prijavi
Volio bih upoznati tu "Maestru" u četiri oka. :-)
angel0000
 • 8.4.2017 6:21:57
 • Bodova: 76313
 • Prijavi
gubljenje vremena ...