Knjiga tjedna: Kunem se životom – Sarah Pinborough

Knjiga tjedna: Kunem se životom – Sarah Pinborough

Knjiga s vrlo šokantnim i sasvim neočekivanim svršetkom koji je preplavio društvene mreže dobivši svoj i hashtag #wtfthatending

Početak ove godine obilježio je Egmont s prvom knjigom Sare Pinborough prevedenom na hrvatski, natjeravši čitatelje na kolektivno propitkivanje žanra psihološkog trilera. Bez obzira na to je li se nekome knjiga svidjela ili ne svi su se čudili vrlo šokantnom i sasvim neočekivanom svršetku koji je preplavio društvene mreže dobivši svoj i hashtag #wtfthatending. Nijedan se triler do sad nije mogao pohvaliti time.

I eto nas na samom kraju kalendarske godine, a pred nama još jedan jezivi roman ove autorice koji će je zaista, kunem vam se životom, smjestiti na sam tron pisaca neobičnih psiholoških trilera s vrlo, vrlo poremećenim – najčešće – ženskim likovima.

Priča koju pratimo podijeljena je na tri dijela. Odmah na početku saznajemo što se dogodilo poslije da bi nakon kratkog, prilično nerazumljivog uvoda bili vraćeni u sadašnjost s povremenim odlascima u prošlost. No onaj početak cijelo vrijeme kucka negdje u pozadini i ne da nam mira zato što je sve u životima protagonistica na staklenim nogama. Neka od njih izgradila je svoj život na lažima i prešućivanju. Možda samo jedna, a možda i sve tri.

Prva junakinja romana je Lisa koju svakodnevno progoni traumatična prošlost i bez obzira na to koliko se ona trudila na van sve prikazati sjajnim, nešto je iznutra neprestano izjeda. Sve što želi je miran život s kćeri tinejdžericom Avom, a na pomolu  je čak i ljubavna veza s muškarcem iz snova.

Druga je Ava koja ima šesnaest godina i ljutita je na cijeli svijet. Na svoju previše zaštitnički nastrojenu majku, na dečka i na pritisak okoline i prijateljica da što prije izgubi nevinost te se tako uklopi u društvo. Ima i ona svijetlu točku koju skriva pred svima, a to je tajanstveni stariji muškarac kojeg je upoznala preko društvenih mreža.

I treća je Marylin, Lisina najbolja prijateljica čiji život je savršen. Savršen suprug, savršen posao, savršena kuća. No je li takvo savršenstvo moguće? Vrlo teško, kako ćemo se uvjeriti.

A onda... trenutak nepažnje dovoljan je da se životi triju žena promijene zauvijek i da laži koje su godina skrivale i prešućivale izađu na vidjelo i zamalo ih stoje svega što su stvorile. Kad Lisa i Ava budu u opasnosti jedino što Marilyn želi je pomoći svojoj najboljoj prijateljici, ali postoji mogućnost da ju onaj njezin potpuno savršen život u tome spriječi. No nažalost za njih, a na radost čitatelja, otkrivanje dugo skrivanih tajni tek je početak svega.

Kratka poglavlja, izmjenjivanje perspektiva i različitih vremenskih razdoblja učinila su ovaj napeti triler još uzbudljivijim. Sarah Pinborough pokazala je da nijedna tajna ne može ostati skrivena koliko god se netko trudio i da prošlost kad tad pokuca na vrata bili mi spremni ili ne. Prošlost iz ove priče je pomalo neočekivana, ali mračna kao najmračnija noć, i sa sobom nosi razarajuće posljedice. Nikad usitinu ne možemo biti sigurni tko su ljudi oko nas i kakve mračne tajne skrivaju. Ali imamo autoricu poput Sarah Pinborough koja nam vjerno servira ono što sami ne možemo ni zamisliti. Bolje u romanu, nego u životu. Još jedan trijumf ove spisateljice u žanru psihotrilera.

Naslov: Kunem se životom
Autorica: Sarah Pinborough
Izdavač: Egmont, Puls
Uvez: meki s klapnama
Broj stranica: 364
Cijena: 99,00 kn
Piše: Renata Grčić
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 16.12.2018 15:22:34
  • Bodova: 50939
  • Prijavi
Zanimljivo.
12345kike
  • 15.12.2018 10:26:29
  • Bodova: 51860
  • Prijavi
Zvuči zanimljivo.
sneki2
  • 15.12.2018 6:41:11
  • Bodova: 63671
  • Prijavi
Čitam obavezno!