Knjiga tjedna: Jane Eyre

Knjiga tjedna: Jane Eyre

Nemoguće je ne zaljubiti se u ovu Jane !

Odmah po objavljivanju (1847) prepoznat kao remek-djelo, roman Charlotte Brontë Jane Eyre izvanredna je priča o jednoj od najneovisnijih i najsamosvojnijih junakinja svjetske književnosti. Siromašna i fizički ne suviše atraktivna Jane Eyre započinje život kao usamljeno siroče u kući tetke koja ju mrzi. Kad odraste postaje guvernanta u Thornfield Hallu, gdje zavoli svojeg poslodavca, bajronovski mračnog i strastvenog gospodina Rochestera, koji se ludo zaljubi u Jane zbog njezine jednostavnosti, otvorenosti i intelektualne znatiželje. („Sa ženama koje mi se sviđaju samo zbog vanjštine mogu biti sâm đavo kad otkrijem da nemaju ni dušu ni srce – kada mi otkriju sliku jednoličnosti, beznačajnosti, čak možda glupavosti, grubosti i svadljivosti: ali kad žena ima bistro oko, kada je rječita, kad ima plamenu dušu... onda sam uvijek nježan i vjeran.“) No razotkrivanje strašne, mučne tajne razdvaja strastveno zaljubljene junake...

Jedan od najslavnijih, najutjecajnijih i najpopularnijih romana svjetske književnosti (s najviše filmskih adaptacija, a BBC upravo priprema još jednu) iznenađujuće je moderan spoj strasti, romantike, tajnovitosti i napetosti.


Jane Eyre neosporno ne ostavlja ravnodušnim nijednog čitatelja no posebno ga vole žene (roman je nedavno proglašen najsnažnijom ljubavnom pričom svih vremena) a našao se i na popisu 10 knjiga kojima se čitatelji najradije vraćaju

Od 22. rujna u kinima igra i film o Jane Eyre u režiji Caryja Fukunage, sa sjajnim ulogama Mie Wasikowske i Michaela Fassbindera. Nemojte propustiti ovu predivno snimljenu romantičnu priču.


Charlotte Bronte: Jane Eyre
Cijena: 149,00 kn
Broj stranica: 623
Uvez: meki
Godina izdanja: 2008.
Izdavač: Naklada LJEVAK
 
Komentari
+2
 
jeja26
  • 3.10.2011 13:50:37
  • Bodova: 904
  • Prijavi
Nisam čitala knjigu,ali gledala sam ovaj film što su slike stavljene,mislila sam da je to stariji film..on mi se sviđa..malo na početku dosadan,ali okay..tako su mi i za knjigu rekli da je ispočetka naporna ali da je kasnije super..
Moderator
desert_rose
  • 3.10.2011 12:00:38
  • Bodova: 54842
  • Prijavi
Pročitala sam je davno, davno, još u srednjoj školi. Možda je sad pravi trenutak za ponavljanje gradiva.
melia
  • 3.10.2011 11:46:44
  • Bodova: 16
  • Prijavi
Pročitala sam nedavno ovu knjigu i mogu samo reći da sam bila oduševljena. Čita se u jednom dahu.