Knjiga tjedna: Dosegnuti sunce

Knjiga tjedna: Dosegnuti sunce

Priča o izvanrednim ?pothvat?ima žene koja je živjela ispred svog vremena

Nakladnička kuća Znanje predstavlja roman Dosegnuti sunce američke spisateljice Paule McLain. Dosegnuti sunce priča je o neustrašivoj i zanosnoj ženi Beryl Markham, pilotkinji koja je oborila svjetski rekord preletjevši Atlantik, i strastvenom ljubavnom trokutu s engleskim aristokratom i lovcem na krupnu divljač Denysom Hattonom te barunicom Karen Blixen, koja je pod pseudonimom Isak Dinesen napisala čuvene memoare Moja Afrika. Autorica maestralno oživljava jednu jedinstvenu ženu i kolonijalnu Keniju 20-ih godina prošlog stoljeća te se potvrđuje kao nova zvijezda suvremene povijesne fikcije. Uz lirske opise čarobnih krajolik?a? Afrike s početka dvadesetog stoljeća, Paul?a? McLain vješto plete priču o izvanrednim ?pothvat?ima žene koja je živjela ispred svog vremena.

Beryl je kao četverogodišnja djevojčica došla iz Engleske u Keniju, da bi je ubrzo potom napustila majka te je prepuštena na brigu ocu i plemenu Kipsigi koje živi na njegovoj zemlji. Nekonvencionalno odgojena, Beryl izrasta u odvažnu mladu ženu koja strastveno ljubi divljinu ?te? ima urođeno razumijevanje za osjetljivu ravnotežu prirode. No i neukrotivo dijete mora odrasti, a kad se raspadne sve ono što Beryl poznaje i u što vjeruje, dohvaća je vrtlog razornih odnosa.

Beryl slijedi svoj san i postaje trenerica konja, a njezin neuobičajen stil privlači pozornost stanovnika tzv. Sretne doline, dekadentne, boemske zajednice europskih useljenika koji žive i vole prema vlastitim pravilima. Karizmatični Denys Finch Hatton pomaže joj da pronađe put kroz bespuća vlastita srca, a snagom njihove ljubavi Beryl spoznaje da joj je letenje sudbina.


"Očaravajuće i nezaboravno poput Moje Afrike." - Boston Globe

"Paula McLain novi je očaravajući književni glas... njezina heroina Beryl, čija strastvenost i hrabrost ostavljaju bez daha, krši sva pravila." - Jojo Moyes

“Roman kojemu je nemoguće odoljeti... svaki osjećaj neopisivo je živ i stvaran.” - People


Paula McLain rođena je u Fresnu u Kaliforniji 1965. Kao dijete je napuštena od oba roditelja i zajedno sa svoje dvije sestre bila je štićenica udomiteljskih obitelji. Kad je odrasla, morala je raditi različite poslove, ali cijelo je vrijeme osjećala neumitan unutarnji poriv za pisanjem. Tako je magistrirala književnost i poeziju na Sveučilištu u Michiganu te je nagrađivana članica udruženja Yaddo, MacDowell Colony i National Endowment for the Arts. Autorica je dviju zbirki poezije te memoara Like Family: Growing Up in Other People’s House, kao i romana A Ticket to Ride. Da joj je spisateljski poziv doista suđen potvrdio je njezin roman Gospođa Hemingway (Paris Wife), a ponovno je zablistala u najnovijem romanu Dosegnuti sunce.

Roman Dosegnuti sunce u izvanrednom prijevodu Mirjane Čanić objavila je nakladnička kuća Znanje, a knjiga je od idućeg tjedna dostupna u knjižarama po cijeni od 99,00 kn.
 
Komentari
+2
 
cimetimed
  • 3.12.2016 17:09:18
  • Bodova: 50791
  • Prijavi
Vjerujem jedna koju vrijedi pročitati
russiangirl
  • 3.12.2016 10:00:02
  • Bodova: 23738
  • Prijavi
Stavljam na popis!
valen-cia72
  • 3.12.2016 9:56:31
  • Bodova: 53482
  • Prijavi
Čini se zanimljivo.