Knjiga tjedna: Čudesna Sophy

Knjiga tjedna: Čudesna Sophy

Čudesna priča u maniri najboljih romana Jane Austen

Možda je manje poznato da je jedna od najomiljenijih autorica povijesnih ljubavnih romana, Jane Austen, u vrijeme dok je stvarala, doživjela mnogo kritika na račun svog stila i likova – osobito jakih žena koje se nisu željele podvrgnuti društvenim normama ili običajima braka iz koristi – no iako tada to nije znala, Jane je ostavila jaki utjecaj na žensko čitateljstvo.

 Čak i danas, dvjestotinjak godina nakon vremena o kojem je pisala, njezini romani su među najčitanijima i najviše adaptiranima za film. Također, mnogo je spisateljica pokušalo oponašati ili slijediti njezin jedinstveni stil, međutim rijetkima je to uspijevalo.

Jedna od onih koje se najviše spominju kao njezine nasljednice – koje su uspjele dostići njezin duh ženske emancipacije – zasigurno je Georgette Heyer. Georgette je živjela na početku 20. stoljeća, i iako je bila među prvim autoricama kriminalističkog romana (prije slavne Agathe Christie!), zanimljivo je da je u svojoj karijeri objavljivala svake godine po jedan kriminalistički i jedan ljubavni povijesni roman.
S obzirom na to da Georgette Heyer nije živjela u doba britanskog regentstva koje je opisivala u svojim romanima, kritičari kao njenu najveću kvalitetu spominju upravo njenu sposobnost za detaljnim opisivanjem atmosfere i likova, te duhovitost kojim su prožeti njeni tekstovi. Među najpoznatijima od njezinih romana zasigurno je Čudesna Sophy, prva njezina knjiga prevedena na hrvatski jezik, u kojoj je na osobito duhovit i sarkastičan način prikazano britansko društvo početkom 19. stoljeća, u vrijeme Napoleonskih ratova.

Sama okosnica radnje ovog romana počinje dolaskom mlade Sophy u kuću njene tetke, lady Ombersley, gdje se susreće sa brojnim ukućanima koji su upleteni u niz neprikladnih odnosa. Cecilia je nesretno zaljubljena u mladog pjesnika, mlađoj djeci očajnički je potrebna zabava i sloboda, a najstariji bratić Charles, osim što obitelj financijski ograničuje u njihovim željama i potrebama, zaručen je za pretjerano strogu i moralno ograničenu ženu. Za razliku od njih, Sophy je vesela, neovisna, hrabra i domišljata djevojka koja odmah nakon dolaska pokreće cijeli vrtlog događaja u kući. Ona se ovdje, baš poput Austenine Emme, svim srcem trudi srediti te neprikladne ljubavne odnose i svojim vrckavim dosjetkama i neobičnom snalažljivošću zaplete zanimljivu i veselu priču koja će, kroz humor i duhovite replike, ipak prikazati društvenu kritiku visokog britanskog društva, kao što je nekada činila i slavna Jane.

Naziv knjige: Čudesna Sophy
Ime autora: Georgette Heyer
Izdavač: Znanje
Prijevod: Mate Maras
Broj stranica: 312
Uvez: meki
Cijena: 29,00 kn

 
 
Komentari
+2
 
sneki2
 • 12.6.2017 11:16:33
 • Bodova: 63587
 • Prijavi
Nisam ljubiteljica ovakvog stila pisanja..
tapotko28
 • 12.6.2017 7:31:56
 • Bodova: 1854
 • Prijavi
naslovnica je jednostavno neprivlačna ..za uzeti knjigu u ruku i provjeriti njezin sadržaj..što ti je "ambalaža"
malikekoserk1
 • 10.6.2017 15:07:02
 • Bodova: 23667
 • Prijavi
Jako volim te starinske radnje , pogotovo u dvorcima. Tu uvijek bude jako zanimljivih događaja, stvarno vrijedi nabatit knjigu.
lejdi
 • 10.6.2017 7:48:23
 • Bodova: 23521
 • Prijavi
Dobra cijena knjige!