Knjiga je idealna razonoda za ljetne dane - koju odabrati?

Knjiga je idealna razonoda za ljetne dane - koju odabrati?

Knjiga je najbolji ljetni suputnik – na dugim putovanjima, na vrelom pijesku jadranskih plaža, u svježim predvečerjima ili u rashlađenim uredima

Nema ničeg ljepšeg od godišnjeg odmora uz dobru knjigu i vjerujem da govorim u ime brojnih žena koje na godišnji odmor nose gotovo istu količinu knjiga, koliko i odjeće. Bilo gdje ljenčarile, na moru, planinama, jezeru, vlastitoj terasi ili na kauču u stanu knjiga je nešto što će vas opustiti, animirati, nasmijati, obogatiti i vaš život.

No, ono što je možda najteži dio je kako odabrati pravu knjigu u kojoj ćete uživati od korica do korica. Upravo zato donosimo vam nekoliko prijedloga...

Monica Wood - Dječak kakvog nema (Znanje)
ROMAN
 

Iskričava priča o nesvakidašnjem prijateljstvu koja će vas nasmijati i očarati

Monica Wood nagrađivana je autorica bestselera i memoara, a osim pisanjem bavi se glazbom i nastupa kao džez, country, pop i gospel pjevačica. Dječak kakvog nema dosad je objavljen u dvadesetak zemalja gdje je doživio veliki uspjeh. To je topla i duhovita priča o nesvakidašnjem prijateljstvu između stogodišnje starice i osebujnog dječaka – prijateljstvu koje će dotaknuti svakog člana dječakove otuđene obitelji.

Gospođica Ona Vitkus živjela je povučenim i ni po čemu iznimnim životom,
s pomno skrivenim tajnama i mukama. U svakom slučaju tako je bilo dok
nije naišao on, čudnovati dječak opsjednut Guinnessovom knjigom rekorda,
poslan da joj svake subote pomaže oko kuće. Ona ima 104 godine, on samo 11.

Dječak svojom znatiželjom i zaraznim zanosom razbija njenu pomalo čangrizavu,
nepovjerljivu čahuru i uspijeva je natjerati da govori o sebi, da se prisjeti dalekih
litavskih korijena, pa čak i da pokuša oboriti rekord »najstarijeg vozača s valjanom
vozačkom dozvolom«. I malo-pomalo, premda se u drugom stoljeću života nije
nadala novim prijateljstvima, Ona shvaća da je potpuno očarana tim dječakom.

Rastuži se kad se on jedne subote ne pojavi. Ni one poslije.
Naposljetku joj na vrata pokuca nepoznati muškarac.
Quinn, dječakov otac, došao je dovršiti posao koji je započeo dječak…


Monica Wood  nagrađivana je autorica bestselera i memoara, rođena u irskoj katoličkoj obitelji u Maineu u Novoj Engleskoj. Uz pisanje nastupa kao pjevačica. Živi u Maineu sa suprugom.


Sarah Knight, Kako vam se život čudesno mijenja kad vam se živo j**e (Ljevak)
PUBLICISTIKA
 

Knjiga Sare Knight Kako vam se život čudesno mijenja kada vam se živo j**e međunarodni je bestseler o tome kako se brinuti manje i dobiti više. Jeste li pod stresom i pretrpani poslom, dok od života ne dobivate dovoljno? Je li vam dosta ispunjavanja želja i prohtjeva drugih ljudi prije negoli zadovoljite sebe? Ako je tome tako, tada je pravo vrijeme da vas ne j**e živa sila.
 Ova briljantna, urnebesna i praktična parodija bestselera Marie Kondo, The Life-Changing Magic of Tidying Up, objašnjava kako se osloboditi neželjenih obveza, srama i krivnje i kako da svoje dragocjeno vrijeme počnete trošiti na ljude koji vas čine sretnima, čineći ono što želite. Autoričina jednostavna Metoda nežaljenja za izbacivanje mentalnog otpada u dva koraka pomoći će vam da vam se počne živo j**ati i za obiteljske drame, „bikini tijelo“, mišljenja suradnika, tračera i stranaca, „lude“ zabave i stvari koje vam nisu potrebne i… druga sranja.
Čitanje ove knjige i njezina „j**e mi se“ filozofija oslobodit će vas i omogućiti vam da svoje vrijeme, energiju i novac ulažete u ljude i stvari koji su doista važni. Zato… Što čekate? Neka vam se živo j**e i već danas počnite živjeti svoj najbolji život.

José Eduardo Agualusa, Opća teorija zaborava (MeandarMedia)
ROMAN

U stanu na jedanaestom katu, u Zgradi zavidnih, sredinom 70-ih godina sakrit će se jedna žena. Nakon što metkom probuši rupu u vratima, sagradit će zid ispred vrata i potonuti u nevidljivost punih dvadeset i osam godina. Na terasi do koje vode spiralne stepenice zakopan je kostur, u stanu će živjeti samo s psom Utvarom. Kad krenu redukcije struje, ljudski će se glasovi utišati, a onda i sasvim nestati. Lišena radija, ostat će joj samo knjige. Ali ugasit će i grijanje, pa će riječi na papiru postati ogrjev. Od bogate knjižnice, ostat će tek stotinjak knjiga. Najdraže rečenice iz književnosti počet će zapisivati na zidove. Štedjet će pridjeve. "Opća teorija zaborava" za pozornicu uzima život u glavnom gradu Luandi nakon portugalske revolucije 1974. godine i proglašenja angolske neovisnosti. Angola sedamdesetih je Balkan devedesetih. U najdužem sukobu u Africi, ratu bez epiteta koji je trajao gotovo 28 godina, do 2002., a toliko je i Ludo živjela u izolaciji, poginulo je preko pola milijuna ljudi. Roman je ušao među lanjske finaliste Man Booker International Prize.


Laura Barnett, Tri priče o nama (Mozaik knjiga)
ROMAN
 

Prvi roman bivše novinarke i kazališne kritičarke Guardiana uspoređuju s filmom "Sliding Doors" (kod nas su ga preveli kao "Volim, ne volim") u kojem Gwyneth Paltrow, kad se ukrca na vlak u Londonu, život počinje teći u dvije paralelne stvarnosti. U "Tri priče o nama", koji je ubrzo nakon objavljivanja postao bestseler i preveden na tridesetak jezika, u prvoj verziji Eva i Jim se upoznaju i zaljubljuju na sveučilištu 50-ih godina prošlog stoljeća, u drugoj verziji se promaše, a u trećoj sve krene u potpuno krivom smjeru.


Wolfgang Bauer i Stanislav Krupar, Preko mora: Sirijci bježe u Europu (Sandorf)
PUBLICISTIKA (REPORTAŽA)
 

Novinar Wolfgang Bauer i fotograf Stanislav Krupar, prerušeni u učitelje engleskog jezika iz neke kavkaske republike, 2014. priključili su se sirijskim izbjeglicama koji su se, preko mora, pokušali prebaciti iz Egipta u Italiju. Svoje su sudbine povjerili krijumčarima, a tko su doista - novinari, a ne izbjeglice - znaju samo Amar Obaid i njegova obitelj. "Preko mora" nevelika je knjižica, od svega stotinjak stranica. Bauer pripovijeda reportažu u dva dijela: u prvom on i Krupar "glume" izbjeglice, što znači da pregovaraju s prodajnim agentom, posrednikom do krijumčara, skrivaju se u Aleksandriji u napuštenim stanovima, budu oteti u ratovima krijumčarskih bandi, pretučeni na plaži, gotovo utopljeni, pa ostavljeni na pustom otoku, a onda i zatvoreni. U drugom dijelu se sudbine razdvajaju. Nakon što grupi, kojoj su se reporteri priključili, pokušaj bijega ne uspije, novinari će biti deportirani u Europu, a prave izbjeglice će pokušati ponovo. I tu zapravo počinje priča ove reportaže jer ono što su prošli Bauer i Krupar, koliko god strašno bilo, u suštini je kozmetika.


Lucia Berlin, Priručnik za spremačice (OceanMore)
KRATKE PRIČE
 

Da bi mogla uzdržavati djecu, autorica je radila najrazličitije poslove: bila je medicinska sestra, spremačica, bolnička administratorica, profesorica u gimnaziji. U tom je razdoblju imala velikih problema s alkoholizmom, ovisnošću, neuspješnim odvikavanjima... Sav taj buran život: ljubavi, zlostavljanja, bolesti, patološki odnosi u obitelji i zajednici, ovisnost i odvikavanja od alkohola pretočeni su u ove autobiografske priče koje su tek posthumno, jedanaest godina poslije njezine smrti, doživjele priznanje književne javnosti. Već u drugom tjednu od objavljivanja, zbirka priča "Priručnik za spremačice" dospjela je na listu bestselera New York Timesa.


Tereza Boučková, Godina pijetla (Hena com)
ROMAN
 

"Godina pijetla" autobiografski je i kontroverzni roman Tereze Boučkove, stilski izbrušen, prepun grubog humora i samoironije, koji je postao senzacija u Češkoj te otvorio polemiku u koju su bili uključeni različiti društveni i kulturni slojevi - od književnih krugova, socijalnih ustanova, domova za nezbrinutu djecu pa do samih roditelja. Autorica je, naime, majka dvojice usvojenih romskih dječaka koji u pubertetu postaju problematični, neukrotivi i neprepoznatljivi te nadjačavaju sva njezina dobronamjerna nastojanja. Posljedično, brak joj je poljuljan te zapada u stvaralačku krizu rastrgana željom da ispuni sve svoje uloge. Ipak, ta teška godina - godina pijetla - ima i pozitivnu putanju, vodi je od pukog beznađa do oslobađajuće hrabrosti.


Alina Bronsky, Posljednja ljubav babe Dunje (Naklada Ljevak)
ROMAN
 

Ne obazirući se na upozorenja vlasti na visok stupanj radijacije u njezinom rodnom mjestu u blizini Černobila, baba Dunja vraća se kući. Zajedno sa šačicom starih ljudi, ta bivša pomoćna medicinska sestra usred zone smrti gradi novi život. U zdencima ima vode, katkad dođe i struja, a voće i povrće svi uzgajaju sami. Ptice su u Černovu glasnije nego igdje drugdje, pauci pletu čudne mreže, a i mrtvi znaju navratiti na čaj. Smrtno bolesni Petrov ljulja se u mreži i čita ljubavne pjesme, bračni par Gavrilov igra šah, mljekarica Marja flertuje sa stogodišnjakom Sidorovim, a baba Dunja piše pisma svojoj kćeri Irini, kirurginji u njemačkoj vojsci, i unuci Lauri koju nikad nije vidjela. Ali onda se u selu pojave stranci, i nova se prijetnja nadvije nad malu zajednicu i njihov uvrnuti raj. Priča o selu koje više ne bi trebalo postojati i priča o izvanrednoj ženi koja u poznoj dobi stvara vlastiti raj.


Justin Cronin, Grad zrcala (Lumen)
 ROMAN (ZNANSTVENA FANTASTIKA)
 

Oni koji znaju za Justina Cronina, znaju i priču. Godine 2007. nagrađivani, ali ipak slabo poznati američki autor dva romana imao je 400 stranica novoga rukopisa. Ideju za roman "u kojem djevojčica spašava svijet" dala mu je tada desetogodišnji kći Iris. Croninova agentica Ellen Levine nedovršeni je rukopis, koji je od ideje prerastao u plan za postapokaliptičnu vampirsku trilogiju, uspjela prodati nakladničkoj kući Ballantine, a potom je prodala i filmska prava. U deset dana jednog srpnja Justin Cronin zaradio je 5,5 milijuna dolara.

Deset godina kasnije, Cronin iza sebe ima dovršenu trilogiju "Prijelaz", ukupno 2000 napisanih stranica. "Grad zrcala" perfektan je, elegantno izveden završetak epa o Amy, Djevojci iz Nigdine, koja je živjela tisuću godinu i gotovo zaboravila samu sebe u vrtu kraj mora. "Grad zrcala", kao i prethodni nastavci, jezovit je i napet, toliko da je čitatelja strah proviriti kroz prozor, jer svijet je možda nestao u mraku; dirljivo opisuje tu silu, ljubav, od koje ljudi trepere već tisućama godinama; elegantno perpetuira vječni mit o potrazi za svjetlom i postojanju koje natkriljuje vrijeme, i u tome je poetičan i nježan, autentično skrban za čitatelja. Ako tražite veliku, kolosalnu priču koju ćete si pokloniti ovoga ljeta, upravo ste je našli.


Philip K. Dick, Ubik (Vuković & Runjić)
ROMAN (ZNANSTVENA FANTASTIKA)
 

Iz Sjevernoameričke konfederacije, gdje je radnja smještena, civili redovito putuju na Mjesec, ali im je najveći problem ugrožena privatnost. Ne hrvaju se, kao mi danas, s internetom i trolovima, nego s poplavom ekstrasensa ili psiona različitih talenata, uglavnom telepata i vidovnjaka od kojih obične ljude, ali i tvrtke, čuvaju anti-psi diskrecijske ustanove koje na teren šalju inercijale, sposobne ih blokirati. U tri i tridest ujutro, u noći 5. lipnja 1992., upravo je "nestao" glavni telepat u sustavu Sol, zbog čega su u centrali tvrtke Runciter i partneri u New Yorku svi vidifoni zazvonili na uzbunu. S. Dole Melipone samo je jedan iz cijelog niza telepata opasnoga Raymonda Hollisa koji su u posljednje vrijeme nestali. Gdje su nestali i što spremaju, nitko ne zna, no Glen Runciter zabrinuo se do te mjere da je hitno otputovao u Švicarsku u Moratorij drage braće i iz rashlađenog odlagališta, hladopaka, "probudio" svoju već 60 godina mrtvu suprugu Ellu, kako bi se s njom posavjetovao što da učini... Remek-djelo!


Dave Eggers, Hologram za kralja (Vuković & Runjić)
ROMAN
 

Bili jednom jedan kralj i grad što niče iz pustinje u Saudijskoj Arabiji, daleko od Amerike izmrcvarene recesijom. Alan Clay, poslovnjak zaglibio u teškoće, pokušat će pred saudijskim kraljem održati hologramsku prezentaciju i tvrtki Reliant osigurati unosan ugovor. To mu je posljednja prilika da spriječi ovrhu koja mu prijeti u domovini, plati kćeri školarinu za studij i da napokon ucˇini nešto spomena vrijedno. U šator razapet na rubu pustinje i nepostojećeg grada kralj bi trebao stići već danas, ili sutra, možda prekosutra; kralj ne otkriva svoje namjere da se informacija ne bi dočepali njegovi neprijatelji. Alanu i ekipi iz Relianta ne preostaje ništa drugo nego da čekaju i osluškuju kraljev dolazak... Ovim je romanom Eggers ušao među finaliste američke National Book Award, iako je mnogo poznatiji po romanu "Circle" (preporučili smo vam ga preklani), po kojem je snimljen istoimeni film, u kinima od proljeća.


Jenni Fagan, Panoptikum (Hena com)
ROMAN
 

Panoptikum je centar za socijalnu skrb maloljetnih prijestupnika u koji, u pratnji policije, stiže petnaestogodišnja Anais Hendricks. Njezina krvlju umrljana suknja i pretučena policajka koja leži u komi dokazi su navodnog zločina kojeg se Anais ne može prisjetiti. Rođena u psihijatrijskoj bolnici, napuštena, uzastopno udomljavana i od malena izložena nasilju i nepravdi, ova inteligentna i oštroumna djevojka nema previše razloga vjerovati sustavu, odraslima i skrbnicima. U domu Anais upoznaje ostale štićenike pa djeca koja su prerano uvučena u vrtlog droge, nasilja, prostitucije i zločina razvijaju međusobne odnose koji su, premda manjkavi, ipak nalik onim obiteljskim…


Elena Ferrante, Priča o novom prezimenu (Profil)
ROMAN
 

Rasprave o stvarnom identitetu Elene Ferrante ne prestaju, kao ni one o tome ima li ikakvog opravdanja da se taj identitet javnosti otkrije. "Priča o novom prezimenu" drugi je dio tetralogije o Eleni i Lili koji je misterioznoj Eleni Ferrante donio svjetsku slavu i unisono oduševljenje kritike. Dok smo u prvom romanu "Genijalna prijateljica" pratili djetinjstvo i adolescenciju, u "Priči o novom prezimenu" Elena i Lila sad su u svojim dvadesetima. Lila je postala zatočenica svog braka, dok se Elena polako otkriva. Obje postaju žene plaćajući visoku, a ponekad i okrutnu cijenu koju taj prijelaz zahtijeva.


Erica Fischer, Aimée & Jaguar (Mediart International)
DOKUMENTARNI ROMAN
 

Roman tematizira dvije tabu teme ratnoga Berlina - lezbijstvo i židovstvo, same po sebi toliko velike da nadmašuju dokumentarnost romana, pa se na momente čini kao da je sve izmišljeno, toliko je nevjerojatno. U trenutku kad se upoznaju Lilly i Felice, od milja su jedna drugu zvale Aimée i Jaguar, Elisabeth Wust ima dvadeset devet godina, udana je za nacista, ima četvero djece i vodi život milijuna njemačkih žena. A onda upoznaje dvadesetjednogodišnju Felice Schragenheim, obrazovanu kćer stomatologa, iz bogate i ugledne židovske obitelji. Jedino što Lilly ništa od toga ne zna. Dogodit će se ljubav, sa svim sentimentalnostima koje slijede. Jedna drugoj pišu ljubavna pisma i pjesme, kuju planove o budućnosti, sklapaju svoj poseban bračni ugovor, kupuju čak i prstenje. Felice u jednom trenutku prizna Lilly da je Židovka, no ljubav postaje još čvršća. Ono što će vas najviše šokirati ako se odlučite pročitati ovaj roman, nije lezbijska ljubav, nego nevjerojatna količina slobode koju su te žene uživale u Berlinu toga doba.


Richard Flanagan, Uskim putom duboko na sjever (Fraktura)
ROMAN
 

Kad Japanci 1942. osvoje Singapur, zarobljavaju dvadeset dvije tisuće Australaca. Među njima je i mladić s Tasmanije Dorrigo Evans, koji kao liječnik pokušava svoje sunarodnjake zaštititi od okrutnog bojnika Nakamure. No australski zarobljenici dobivaju nemoguć zadatak: da goloruki izgrade željezničku prugu kroz neprohodne šume Sijama. U svakodnevnoj borbi s bolestima i smrti Dorrigo nastoji ostati pribran prisjećajući se trenutka kad je prvi put ugledao Amy, plavokosu djevojku s grimiznom kamelijom. Premda je mislio kako je više nikad neće sresti, zapanjilo ga je kad je naišao na nju u hotelu svojeg tetka Keitha. U sijamskom paklu ostale uspomene iz predratnog doba sve više blijede, pa tako i ona na njegovu zaručnicu Ellu. No kad konačno nastupi mir, Dorrigo, Nakamura i ostali zarobljenici moraju se suočiti s mirnodopskim životom. Roman vodećega australskog pisca srednje generacije dobio je 2014. nagradu Booker.


Još fantastičnih književnih prijedloga možete pronaći na stranici: najboljeknjige.com
 
Komentari
+2
 
anisa
 • 28.7.2017 16:59:14
 • Bodova: 23508
 • Prijavi
super preporuke....za svakog ponešto! Rado bih čitala Elenu Ferante preko ljeta,ali počistili su sve iz gradskih knjižnica....
Moderator
-blackswan-
 • 28.7.2017 14:48:20
 • Bodova: 71378
 • Prijavi
O, pa stvarno ima zanimljivih knjiga....dosta njih djeluje obećavajuće...
keke38
 • 28.7.2017 12:37:35
 • Bodova: 22608
 • Prijavi
Sarah Knight, Kako vam se život čudesno mijenja kad vam se živo j**e definitivno ide na popis za čitanje :)
irija
 • 28.7.2017 8:46:21
 • Bodova: 51085
 • Prijavi
Sve ove knjige mi se čine zanimljive i vrjedi ih pročitati.
canyon
 • 28.7.2017 8:28:26
 • Bodova: 16744
 • Prijavi
Nesto od ovoga budem pisudila ali meni osibno najbolja knjiga koju sam procitala je , Zimski vrt,
sneki2
 • 28.7.2017 7:12:53
 • Bodova: 63671
 • Prijavi
Panoptikum mi zvuči izrazito zanimljivo...
linica
 • 28.7.2017 2:23:00
 • Bodova: 41088
 • Prijavi
Sve se čine zanimljive,ali ja bih tu dodala i knjigu Kako ulazi svjetlost,te Igra skrivača...te dvije su odlične knjige...
nimfyca
 • 27.7.2017 23:03:00
 • Bodova: 70397
 • Prijavi
Napokon Justin cronin i novi nastavak, to moram negdje ugurati, mrzim kad mi tako radnja ostane visit...
cimetimed
 • 27.7.2017 19:19:40
 • Bodova: 50791
 • Prijavi
Sve odlično! Posebno "Kako vam se život čudesno mijenja kada vam se živo j**e " - to moram pročitati!
anna-herman
 • 27.7.2017 18:38:03
 • Bodova: 56299
 • Prijavi
Baš mi upravo treba ova druga po redu!