Ingrid Divković: 'Ljubav je izvor iz kojeg crpim inspiraciju za sve svoje životne izazove'

Ingrid Divković: 'Ljubav je izvor iz kojeg crpim inspiraciju za sve svoje životne izazove'© Promo

O novom profesionalnom izazovu, životnom pozivu i inspiraciji razgovarale smo s jednom od najpopularnijih domaćih književnica

Sanjar i borac istovremeno, duša koja voli knjige, more, crno-bijele fotografije i životinje, po emociji nepopravljivo emotivna, a po razumu apolitična, ali direktna. 

Tim riječima opisuje se Ingrid Divković - jedna je od naših najpopularnijih književnica i blogerica. Iako je po struci diplomirana profesorica hrvatskog jezika, književnosti i filozofije  - ova 35-godišnja Riječanka svoj je životni poziv pronašla upravo u pisanju. 

Danas je autorica četiriju knjiga, brojnih inspirativnih citata i uzor mnogim ženama, a uskoro ćemo je moći vidjeti i u novoj ulozi.

Naime, na RTL-u uskoro kreće velki sociološki eksperiment zvan 'Brak na prvu' u kojem će Ingrid biti jedna od troje stručnjaka koji će spajati srca. Zajedno sa psihologom Borisom Blažinićem i Itom Štefanek, vlasnicom agencije za spajanje parova, otkrit će tko su parovi pred kojima je uzbudljivo bračno putovanje. 

O novom profesionalnom izazovu, životnom pozivu i inspiraciji razgovarale smo s inspirativnom i uvijek pozitivnom Ingrid. 

Jedna si od troje stručnjaka koji će spajati srca u novom showu 'Brak na prvu'. Kako će show ukratko izgledati i koja je tvoja uloga u ovom projektu?

Što se tiče samog showa ne bih željela ništa posebno otkrivati osim činjenice da će po mnogočemu biti jako zanimljiv i napet, i da će zasigurno otvoriti mnoga pitanja i polemike o braku i partnerskim odnosima. Što se pak moje uloge u showu tiče, volim istaknuti da je moja uloga u ovom projektu takva da ću se oslanjati na vlastiti glas srca, i njime ću se voditi tijekom cijelog projekta, imajući na umu da je glas razuma i struke mojih kolega uvelike bitan i krajnje nezaobilazan.
 

Ljubav je oduvijek neiscrpna tema. Što ona za tebe znači?

Ljubav za mene zaista znači sve, i nikada je ne stavljam u samo jedan kontekst života ili jednu situaciju. Ona je izvor iz kojeg crpim inspiraciju za sve svoje životne izazove, ona je nada i vjera na koju se oslanjam kada zastanem i ne znam kako dalje, ona je pitanje i odgovor u isto vrijeme, tiha snaga koja me uporno vodi naprijed, podsjećajući me da u njoj leži sve što mi je za život ikada bilo potrebno.

Diplomirana si profesorica hrvatskog jezika, književnosti i filozofije, ali i jedna od naših najpopularnijih, a definitivno najcitiranijih književnica. Kako je izgledao tvoj put prema uspjehu?

Moj put prema uspjehu nije bio nimalo lak, tim više sada znam da mi je vrijedio više. Nakon završenog studija te paralelnog rada u riječkim medijima – radiju i televiziji, marketingu i prodaji, s dvadeset i sedam godina, s entuzijazmom koji je mogao pomaknuti planine, gladna osobne slobode i neopisive želje za vlastitim literarnim glasom, usudila sam se da tako kažem, napisati i izdati knjigu bez ičije potpore, bacajući se tako u živi pijesak hrvatskog (samo)izdavaštva i čitalačke kulture koja se i dan danas dovodi u pitanje. Godine koje su uslijedile nakon izlaska moje prve knjige 2013. godine obilježene su upornim i predanim koracima ka mojoj afirmaciji u svijetu domaće književnosti, i u svega nekoliko godina izdala sam četiri napisane knjige od kojih su sve doživjele nekoliko izdanja, te se prodaju u nakladama od deset tisuća primjeraka na više. Uz knjige, kroz sve ove godine vjerno sam pisala svoj autorski blog koji je nagrađen u regionalnom natječaju, a koliko sam povezana sa svojim vjernim čitateljima dokazuje i nagrada publike za osobu godine u kategoriji „književnost“ po izboru čitateljica Cosmopolitan 2018. godine. Danas mogu neskromno reći da živim od vlastitog pisanja, od onoga o čemu sam sanjarila dok sam bila klinka, i na tome sam zaista neopisivo zahvalna. 

Osim što si autorica četiriju knjiga, vodiš i uspješan blog koji je prava riznica inspiracije i pozitivnih misli. Što te nadahnjuje i pokreće u pisanju, ali i životu?

Tako je. Već nekoliko godina, točnije od 2014. godine vodim i pišem svoj osobni blog www.ingriddivkovic.com koji je za mene mjesto koje ne podliježe nikakvim kolektivnim formama, definicijama ili očekivanjima. Jednostavno ga vodim po osjećaju, bez rokova i planova, onako iz srca kako mi u kojem trenutku dođe. Inspiraciju crpim svuda oko sebe. U pričama ljudi, pismima koja primam, sudbinama kojima svjedočim, knjigama koje čitam. Inspiracije mi zaista ne manjka. Ono što mi jedino nedostaje jest vrijeme koje mi je potrebno da sve što osjećam prenesem na papir, ili bolje reći na tipkovnicu.
 

Što najviše voliš u svom poslu i kako izgleda jedan tvoj radni dan? Koje su prednosti i nedostaci freelancerskog posla?

Najprije bih voljela istaknuti kako osjećam da ja nemam posao, već da imam životni poziv koji mi Bogu hvala na tome uspijeva plaćati račune i podariti mi dostojanstven život. Moji radni dani posve su atipični i nerijetko potpuno drugačiji jedan od drugoga. Freelancerski način života (svi koji su se okušali u njemu dobro znaju o čemu pričam) ima gomilu prednosti, ali isto tako i gomilu mana, pa iako volim istaknuti da svoju osobnu slobodu i priliku da svaki dan isplaniram sama i onako kako želim i osjećam nikada ne bih mijenjala, treba tu istaknuti i golemu odgovornost prema sebi, javnosti i čitateljima, izdavačke rokove, neplanirane troškove, financijsku nesigurnost i konstantnu borbu da samoga sebe održiš iznad vode straha i nesigurnosti. 

Kako najradije provodiš slobodno vrijeme?

Svoje slobodno vrijeme najviše volim provoditi kod kuće uz dobru knjigu, u dugim šetnjama uz more ili u šumi, u putovanjima koje jako volim, te u fotografiranju, yogi i meditiranju. 

Kao što smo rekle, autorica si brojnih inspirativnih citata. Koji je tvoj najdraži?

Meni je zaista vrlo teško odabrati svoj najdraži citat jer ih uistinu imam jako puno, no izdvojit ću jedan koji se istaknuo, i koji je do danas moj najdijeljeniji citat na društvenim mrežama. 

'Imam taj neki svoj svijet. Imam te neke svoje ljude. Imam te neke svoje osmijehe. Sve u svemu, imam. Dovoljno svega. Taman za sreću.' 

Možeš li izdvojiti tri dobre knjige koje si pročitala u zadnje vrijeme, odnosno koje bi književne naslove preporučila našim čitateljicama?

Tri odlične knjige koje sam pročitala u posljednje vrijeme su svakako „Parovi u zatočeništvu“ odličan psihološki priručnik za veze i uspješnu monogamiju – savršena knjiga za kontekst naše emisije. Potom bih istaknula knjigu „Mudrost vukova“ koja nas uči kako da zahvaljujući prirodi vukova i njihovim vezama i sami postanemo bolji ljudi. I za kraj, jedan vrlo poseban roman „Uvez“ koji je prije svega priča za ljude bez predrasuda koji su spremni otvorenog srca prihvatiti drugačije, kao i ono u nama samima što nam se ne sviđa i što ponekad negiramo i odbacujemo.

Novi show 'Brak na prvu' ne propustite pogledati u ponedjeljak u 20 sati na RTL-u!
 
Komentari
+2