Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

13. Splitski filmski festival

13. Splitski filmski festival

Ovaj vikend se održava Splitski filmski festival po 13. puta zaredom

13. Splitski filmski festival, koji je poznat kao najstarija godišnja međunarodna filmska manifestacija u zemlji, se održava od 13. do 22. rujna. Shodno tome, festival je pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH.

Od 510 prijavljenih dugometražnih filmova na festivalu će se prikazati oko pedesetak filmova (u konkurenciji 10 filmova, te programima fokus, forum, slika, frame extended). Svi filmovi su hrvatske premijere, a za nizozemski film "Links" u Splitu će biti - svjetska premijera.

Dugometražne filmove u konkurenciji ocjenjivat će žiri u sastavu Don Askarian, Armenija / Njemačka, Margareta Maguregui, Španjolska i Kristijan Milić, Hrvatska. Nadalje, od 1200 prijavljenih kratkih uradaka sa svih kontinenata za prikazivanje na festivalu izabrano je 50 naslova. Članovi žirija kratkog metra su: Lena Lapschina, Rusija / Austrija, Tim Leyendekker, Nizozemska i John Offord, Velika Britanija.

Cjelokupni program je predstavljen na web-stranici festivala www.splitfilmfestival.hr

Organizatori su posebno sretni što su uspjeli osigurati prikazivanje 5 velikih filmova Glaubera Roche, jednog od najistaknutijih redatelja kultnog brazilskog filmskog pokreta iz šezdesetih "Cinema novo". Filmove će predstaviti Rochina kćer Paloma, a projekciji će biti nazočan i brazilski veleposlanik u Hrvatskoj.

Posebnu nagradu festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika preuzet će njemački filmski/medijski umjetnik Harun Farocki.

Za sve filmofile i ''one koji će tek to postati'' festival je pripremio šest programa kratkih, nedovršenih i rijetko prikazivanih filmova Orsona Wellesa pod naslovom "Nepoznati Orson Welles" (Unknown Orson Welles).

Tradicionalno svake godine festival svojim inozemnim gostima pruža priliku da vide dio hrvatske produkcije, u programu Mediteran (The Mediterranean), gdje će se prikazati tek dio bogate splitske filmske produkcije "Pod suncem Splita" s filmovima od Karamana do novijeg doba.

Potrebno je spomenuti i izložbu projekata novih medija (New Media), koje zbog kompleksnosti i visoke cijene izvedbe, na ovim prostorima (i šire) prezentira od svojih početaka (1996.g.) jedino Split film festival.

Na festivalu će se pojaviti i nekoliko uradaka novih medija koji će biti postavljeni početkom rujna na Ars eletronici u Linzu, najvećem i najbogatijem festivalu te vrste u svijetu.

Također se predstavlja jedinstvena prilika mladim kreativcima i umjetnicima za njihovih pet minuta na festivalu. Svi oni koji žele prikazati svoje radove i amaterska ostvarenja, a nisu zbog kojekakvih razloga to bili u stanju napraviti ranije, mogu sada bez selekcije ili drugih ograničenja prikazati svoje filmove/videe u programu No Selection. Potrebno je samo prijaviti svoje radove koji će zatim biti projicirani u tom programu.

 
Komentari
+2