Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zobene pahuljice - hit namirnica za svako doba dana: Hranjivi i ukusni recepti za kašu bez premca

Zobene pahuljice - hit namirnica za svako doba dana: Hranjivi i ukusni recepti za kašu bez premca© instagram

Zobene pahuljice nisu rezervirane samo za doručak, a mi smo ti odlučile pripremiti tri recepta koja možeš jesti od jutra do večeri i biti sigurna kako si pojela hranjiv i lako probavljiv obrok

Zobene pahuljice česta su namirnica koja je u posljednjih nekoliko godina dobila na popularnosti. Lako probavljive, hranjive i zasitne, zobene pahuljice hit su na gastro portalima o zdravoj hrani, a nutricionisti ih preporučaju kao dio uravnotežene prehrane. Ljudi ih konzumiraju već stoljećima, a jedna drevna legenda čak kaže da su upravo ove pahuljice od zobi odgovorne za snagu i zdravlje Škota. Naime, u Škotskoj su zobene kaše obavezni doručak već stoljećima, a sada se običaj doručkovanja upravo tih jednostavnih kaša širi diljem svijeta.
 
Zobene pahuljice nastaju procesom parenja i omekšavanja zobi između valjaka, nakon čega se suše i potom mogu konzumirati. Nutritivno su jako slične zrnju zobi, ali se puno brže pripremaju. Ukusne, praktične i hranjive zobene pahuljice na 100 grama sadrže 347 kalorija, 19 posto ugljikohidrata i 13 posto proteina, a u sebi sadrže i beta-glukan kao i visokovrijedna vlakna topiva u vodi zbog kojih i jesu toliko lako probavljive.
 
Bogate manganom, magnezijem, cinkom i vitaminom B, zobene pahuljice su riznica zdravlja, a mnogi im pridaju i ljekovita svojstva. Osim što snižavaju kolesterom, pahuljice potiču probavu, pomažu kod mršavljenja jer dugo osiguravaju osjećaj sitosti, a čuvaju i zdravlje srca.
 
Poznato je i kako štite kožu jer zob izvrsno umiruje iritiranu i upaljenu kožu, a stabiliziraju i šećer u krvi. Naime, zobene pahuljice imaju vrlo nizak glikemijski indeks, što znači da je njihov utjecaj na rast razine šećera u krvi minimalan.
 
Iako zobene pahuljice većinom povezujemo s doručkom, one se preporučaju jesti i prije spavanja. Nutricionisti tvrde da zob sadrži melatonin, kompleksne ugljikohidrate i triptofan koji umiruju, pa će vas opustiti pred počinak.
 
S obzirom na sve to, odlučile smo ti predstaviti tri vrlo ukusna i hranjiva recepta za zobene kaše koje možeš bez grižnje savjesti konzumirati u bilo koje doba dana ili noći.
 
Zobena kaša s jabukama

Za pripremu osnovne, najobičnije zobene kaše potrebne su ti pahuljice i voda ili mlijeko. Nakon što odabranu tekućinu zagriješ na štednjaku, u nju umiješaj zobene pahuljice i par minuta nastavi miješajući kuhati. Što dulje miješaš, kaša će biti gušća.
 
Kada si dobila željenu gustoću, istresi ju u posudicu i dodaj joj začine, voće ili orašaste plodove kojima ćeš ju obogatiti. Za kašu s jabukama trebat će ti tek nekoliko namirnica, a dobit ćeš vrlo ukusan obrok. 

Sastojci:
  • 1 jabuka
  • 60 g zobenih pahuljica
  • 1/2 žličice cimeta
  • 150 ml zobenog mlijeka
  • 1 žlica kokosovog ulja

Priprema: 

Jabuku oguli i nareži na kockice. Na tavi zagrij kokosovo ulje pa dodaj jabuke. Nastavi sve zajedno lagano dinstati dok jabuke ne omekšaju, a zatim dodaj cimet i sve skupa dobro promiješaj. Sa strane pripremi običnu zobenu kašu, pa kada ona bude gotova u nju dodaj jabuke u cimetu i sve lagano promiješaj. 

Za dodatnu slatkoću sve začini sa žlicom meda ili javorovog sirupa. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Meera. | Dumbbells & Oats (@dumbbellsandoats)

1/3
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
canyon
  • 13.3.2020 8:58:31
  • Bodova: 15585
  • Prijavi
Jedem, dobra je samo se morate naviknuti na njen okus sa bilo kojim vocem. Osobno ju zaljevam vrelom vodom i dodajem voce i orasate plodove. Ma za skidanje kg fantasticna i odmah mi je njamii